Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Politika

Rīgā šodien pieminēs komunistiskā genocīda upurus

Jauns.lv

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā šodien Rīgā notiks vairāki piemiņas brīži, pasākumi un koncerti.Okupācijas muzejā šodien no plkst. 9 līdz plkst.11 notiks piemiņas konference, kas šogad veltīta uz Sibīriju izvestajiem Latvijas bērniem. Tās atklāšanā ar uzrunu uzstāsies Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa (V).

Rīgā šodien pieminēs komunistiskā genocīda upurus...

Pēc konferences dalībnieki un viesi no muzeja dosies uz Brīvības pieminekli, kur plkst.11 notiks tradicionālais piemiņas brīdis un svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija. Tajā tradicionāli piedalīsies Saeimas Prezidija locekļi un deputāti, kas, godinot komunistiskā genocīda upuru piemiņu, noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Svinīgā pasākuma laikā no plkst.10.45 līdz plkst.11.55 tiks ierobežota vai slēgta gājēju kustība pie Brīvības pieminekļa. No plkst.9.30 līdz plkst.11.55 nepieciešamības gadījumā tiks slēgta arī ūdens transportlīdzekļu satiksme pilsētas kanāla posmā no Krišjāņa Barona ielas tilta līdz gājēju tiltam pie Bastejkalna.

Izsūtītie un bojā gājušie tiks pieminēti arī pasākumā dzelzceļa stacijās "Šķirotava" un "Torņakalns".

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā notiks arī gājiens no Brīvības pieminekļa uz Brāļu kapiem. Tā dalībnieki pulcēsies pie Brīvības pieminekļa plkst.16.30. Gājiens virzīsies pa Brīvības bulvāri, Esplanādi, Baznīcas ielu, Dzirnavu ielu, K.Valdemāra ielu, Upes ielu, Miera ielu, tālāk pa satiksmes pārvadu pāri dzelzceļam pie Brasas stacijas, tad pa Gaujas ielu un Aizsaules ielu līdz Brāļu kapiem. Arī šī pasākuma laikā no plkst.16.30 līdz 19.30 nepieciešamības gadījumā tiks regulēta, ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme gājiena maršrutu šķērsojošajās ielās.

Piemiņas dienai veltīti koncerti notiks Rīgas Sv.Jāņa baznīcā un Rīgas Vecajā Sv.Ģertrūdes baznīcā, savukārt Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē plks.19 tiks atskaņota Lūcijas Garūtas kantāte "Dievs, Tava zeme deg!". Koncertā uzstāsies Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes jauktais koris "Jubilate", Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas kamerkoris "Fortius", Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris un kamerkoris "Austrums", solisti Jānis Kurševs un Gundars Dziļums.

Rīgas Domā septiņos vakarā profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Rīgas kamerkoris "Ave sol", solisti Aira Rūrāne un Ingus Pētersons koncertā "Aizvestajiem" atskaņos Leona Amoliņa skaņdarbu "Ziemas dārzi", Martina Ellerbija "Dona nobis pacem" un Imanta Mežaraupa kantāti "Aizvestajiem".

Savukārt Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā plkst.19 būs iespēja dzirdēt Jura Kulakova kantāti "Sarkanais vilciens" - rekviēmu deportācijas upuriem. Koncertuzvedumā piedalīsies Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, sieviešu koris "Dzintars", Ogres sieviešu koris "Rasa", rokgrupa "Pērkons", kamerorķestris, solisti Ieva Akuratere un Ivars Cinkuss.

Kino "Rīga" Mazajā zālē šodien visu dienu no plkst.12.30 līdz plkst.21 notiks tematisku filmu kinoseansi - plkst.12.30 tiks demonstrēta filma "Stacija Latvieši 1937", plkst.14 - filma "Sibīrijas bērni", plkst.15.30 - filma "Sveiciens no Sibīrijas", plkst.17 - "Agapitova un Izglābtie", plkst.18.30 filma "... un Igarka, Cerība un Taurenis", bet kinoseansu plkst.20 noslēgs filma "Piemini Sibīriju".

LETA