Sabiedrība
2011. gada 21. jūnijs, 10:42

Oligarhu kapusvētku rīkotāji plāno jaunas aktivitātes

Jauns.lv

Akcijas "Oligarhu kapusvētki" rīkotāji par saviem turpmākajiem plāniem runā izvairīgi, lai gan atzīst, ka jau plāno nākamās aktivitātes.

"Ir panākta rezonanse. Cilvēki sāk domāt un saprot, ka ir jāpaliek atbildīgākiem," atskatoties uz akcijas, kas notika 8. jūnijā uz AB dambja, norāda projekta darba grupas dalībnieks, reklāmas klipu režisors Aivars Čivželis. Vienlaikus pasākuma rīkotāji atkārtoti uzsver, ka galvenais akcijas mērķis esot bijusi tautas pašizglītošanās, vēsta "Diena".

Par nākamo pasākumu gan ne Čivželis, ne galvenais pasākuma iniciators Viesturs Dūle plaši runāt pagaidām nevēlas – esot jāgaida tuvojamies 23. jūlijs jeb referenduma diena par Saeimas atlaišanu. "Tam ir jābūt prātīgam, gudram un pārdomātam lēmumam, tāpēc neko vēl nekomentēšu. Tā nedrīkst būt vienkārši bļaustīšanās," uzsver Čivželis, komentējot iecerēto.

"Mēs šobrīd domājam tālāko, tamdēļ varbūt būtu prātīgāk runāt tuvāk 23. jūlijam," nākotnes plānus pagaidām izvairīgi iezīmē arī Dūle. Viņš gan atzīst, ka pamattēma varētu būt Imanta Ziedoņa dzejolis "Trīs dēli", kuru pirms "Oligarhu kapusvētkiem" Daugavas krastā lasīja aktieris Kaspars Znotiņš.

"Mēs varam būt sirdsgudri otrie dēli," piebilst Dūle.

Pagājušajā nedēļā portālā "Draugiem.lv" publicētas arī "Oligarhu kapusvētku" izmaksas un ziedotāju saraksts. Lielāko summu ziedojis uzņēmējs Viesturs Tamužs (1830 lati), klubs "Piens" ar atbalstu 500 latu apmērā, kā arī reklāmas aģentūra "Inspired Communication", kas ziedojusi līdzīgu summu. Ziedotāju sarakstā ar 300 latu pienesumu ir arī valsts pārvaldes jautājumu konsultants Uģis Šics, bet uzņēmējs Gatis Gavars ziedojis 100 latus. Divi no atbalstītājiem vēlējušies palikt anonīmi.

Lai pilnībā norēķinoties par pasākumu, tā rīkotājiem nepieciešami vēl 2900 lati.

Jau vēstīts, ka ar interneta vidē izplatīta videoklipa starpniecību vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, tostarp pianists Vestards Šimkus, diriģents Māris Sirmais, televīzijas un radio balss Baiba Sipeniece-Gavare, aicināja iedzīvotājus 8.jūnija vakarā pulcēties starp Rīgas tiltiem uz akciju "Oligarhu   kapusvētki", tādējādi paužot protestu pret oligarhu lielo ietekmi valstī.

Pasākums noritēja mierīgā gaisotnē, sanākušajiem klausoties sabiedrībā pazīstamu cilvēku uzrunas, bet noslēgumā sadedzinot mākslinieka Aigara Bikšes veidoto instalāciju "Korupcijas klucis". Saskaņā ar policijas aplēsēm akcijā piedalījās aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

BNS