Kur Jāņu brīvdienās bija pazuduši ceļu policisti?
112
2011. gada 27. jūnijs, 16:14

Kur Jāņu brīvdienās bija pazuduši ceļu policisti?

Jauns.lv

Pirms Līgo svētkiem Valsts policija solīja, ka svētku brīvdienās uz ceļiem un ielām policistu būs gluži vai vairāk nekā odu krūmos – neviens autovadītājs un velosipēdists neizspruks sveikā bez policijas pārbaudēm.

Neredzamie policisti soda dzērājšoferus

Pirmdienas rītā Satiksmes uzraudzības biroja (SUB) priekšniece Vineta Mistre arī paziņoja, ka likuma sargi strādājuši gluži vai vaiga sviedros. Uz ceļiem pārbaudīti vairāk nekā 40 000 transportlīdzekļu vadītāji, no kuriem 396 šoferi sodīti par to, ka pie stūres sēdušies dzērumā. Divas trešdaļas dzērājvadītāju reibumā bija sēdušies pie velosipēdu, motorolleru, mopēdu vai motociklu stūres.

Pie tam šogad četrās brīvdienās ir pārbaudīti par 5000 vairāk vadītāju nekā pagājušajā gadā, kad brīvdienas ilga piecas dienas. Pēc operatīvās informācijas iznāk, ka šogad policisti uz ceļiem esot „rosījušies” daudz aktīvāk nekā pērn.

Tomēr viņu aktivitātes, pēc Kasjauns.lv lasītāju domām, ir notikušas lielā slepenībā, jo policistus uz ceļiem Līgo dienā un Jāņos teicās neviens nemānām. Lūk, tikai daži stāsti:

Policisti bija pazuduši

Pēteris: „22. jūnija vēlā vakarā izbraucām no Rīgas uz Baldoni, bet pēc tam caur Jelgavu, Dobeli un Skrundu uz Kuldīgas novadu. Nevienu policistu neredzējām. Līgo dienā krustu šķērsu izbraukājām Kuldīgas novadu. Arī neviena policista. Jāņu dienas vakarā devāmies atpakaļ uz Rīgu, atkal caur Skrundu, Dobeli, Jelgavu un Baldoni. Lieki teikt, ka atkal neviena kārtības sarga. Ik pēc līkuma domājām, ka nu beidzot būs kāds policists, bet cerības nepiepildījās.”

Juris:

„Svētku dienās ar automašīnu nobraucu aptuveni 700 kilometru, nevienu policistu neredzēju. To nebija ne Daugavas kreisajā krastā – ceļa posmā Rīga – Daugmale – Jaunjelgava, ne vēlāk Pļaviņu, Cesvaines, Burtnieku apkārtnē. Tā arī neiznāca policistu vaigā ieraudzīt.”

Edgars:

„23. jūnija rītā braucu uz Liepāju no Rīgas. Neviena policista. 25. jūnija pēcpusdienā – atpakaļ. Uz Rīgas – Liepājas šosejas neredzēju nevienu policistu. Pirmo ieraudzīja tikai atpakaļceļā un arī tikai tad, kad jau bija gandrīz nokļuvis mājās – pie Rīgas.”

Kristaps:

„Man ir gandrīz tāds pats stāsts kā Edgaram. Tikai ne par Rīgas – Liepājas, bet gan par Rīgas – Ventspils ceļu. Braucu no Rīgas uz Enguri. Pirmo policistu arī ieraudzīju tikai 25. jūnija vakarā pie Rīgas.”

Policisti patrulēja pēc īpašas metodes

Valsts policijas preses sekretārs Andis Rinkevics kasjauns.lv pastāstīja: „Policisti bija gan uz lielām maģistrālēm, gan maziem ceļiem. Tas ir tikai subjektīvs vērojums, ka viņus neviens it kā neredzēja. Uz ceļiem dežūrēja vairāki simti policistu.”

Satiksmes uzraudzības birojs vairāku gadu garumā ir izstrādājis metodi, kā, kad un kur ir jānorit patruļām, atklāja Rinkevics. Ceļu policistu desants svētku dienās pārvietojās no viena valsts rajona uz otru un tas nozīmē, ka kādā konkrētā brīdī vienā vai otrā rajonā policistu vienkārši arī varēja nebūt. Piemēram, ceļu policisti „neuzbruka” autovadītājiem, kuri pirms Jāņiem izbrauca līgot uz laukiem, jo uz svētkiem parasti visi dodas skaidrā, skaidroja Rinkevics.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA