Ko Zatlers atstāj mantojumā Bērziņam
Politika
2011. gada 8. jūlijā, 14:05

Ko Zatlers atstāj mantojumā Bērziņam

Jauns.lv

Valda Zatlera prezidentūra atmiņā paliks ne tikai ar Saeimas atlaišanu, bet arī ar gluži taustāmiem veikumiem — Jūrmalas rezidencē veiktais remonts un dažādi uzlabojumi kopumā valstij izmaksājuši ap diviem miljoniem latu. Nodot šīs telpas jaunā prezidenta Andra Bērziņa rīcībā kauns nav.

Ko Zatlers atstāj mantojumā Bērziņam...
Šogad Zatlers vēl nav peldējies jūrā, bet citus gadus viņš to dara līdz pat oktobra sākumam. Reiz kāds garāmgājējs vaicājis miesassargiem, kurš trakais tur peldas. Tie samelojuši, ka biznesa persona, par ko prezidents pukojies – vajadzējis teikt taisnību.
Šogad Zatlers vēl nav peldējies jūrā, bet citus gadus viņš to dara līdz pat oktobra sākumam. Reiz kāds garāmgājējs vaicājis miesassargiem, kurš trakais tur peldas. Tie samelojuši, ka biznesa persona, par ko prezidents pukojies – vajadzējis teikt taisnību.

Prezidenta Jūrmalas rezidence

Blakus ieejas durvīm rezidencē par nepilniem 9000 latu ierīkota ūdens siena — pār metālisko pamatni līst ūdens lāses, uz to raugoties var ļauties nomierinošai meditācijai. Par 1179 latiem iegādāts franču dizainera Filipa Starka spogulis. Dārzā Zatlera laikā iekārtots tējas namiņš, kamēr viņa priekšgājēju laikā šajās telpās glabāja dārznieka rīkus un apsargi dauzīja boksa maisu.

Ar rezidences pārvērtībām nopelnīja arī prezidenta kundzes Lilitas Zatleres meita, interjera dizainere Agnese Mangule — par trīs pasūtījumiem 9937 latu vērtībā. Viņa sagatavoja skices tējas namiņam, rezidences apgaismojumam, KNAB toreiz nekādu likumpārkāpumu nesaskatīja, vien „nopukstēja” par to, ka tas ir galīgi nepieņemami no ētikas viedokļa.

Rezidences virtuvē paticis rosīties arī Zatleram, viņa „firmas” ēdieni ir gulašs, sautējumi un stroganovs. Ja arī Bērziņam vai jaunā prezidenta kundzei Dacei Seisumai patiktu gatavot, rezidences virtuvē varētu izvērsties — Zatlera laikā te ieguldīti gandrīz 62 000 latu. Iegādātas profesionālas virtuves iekārtas, zīmoli „Kuppersbusch”, „Porkka” un „Liebherr” pat nav pazīstami katrai mājsaimniecei.

Piemēram, infrasarkanā plīts (3138 lati) uzsilda ēdienu acumirklī, kombinētā krāsns par 5227 latu vērta, siltais skapis (2371 lats), kur turēt siltus šķīvjus ēdienu servēšanai vai gatavās porcijas. Pat virtuves ratiņi nav nekādi „knapie” — 354 lati.

„Liebherr” firmas vīna ledusskapis par 2242 latiem — ir vieta 143 pudelēm, trīs līmeņi sarkanā, baltā vīna un šampanieša dzesēšanai. Vīnu eksperts Einārs Zalcmanis laikrakstam „Diena” ir atzinis, ka šāds ledusskapis, ja ir ar labu apdari, „varētu būt īpašumā ļoti turīgam cilvēkam ar pretenzijām pret dzīves kvalitāti”. Tātad Bērziņam, ja vien viņš ir labu vīnu cienītājs, būs labs diezgan.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta kancelejā, no Valsts prezidenta 2011. gadam apstiprinātā 2 293 732 latu budžeta līdz 30. jūnijam bija iztērēts nedaudz vairāk par miljonu latu. Laika posmā no 1. janvāra līdz jūnija beigām ir izlietoti 1 049 028 lati jeb 46% no budžeta līdzekļiem.

Tēriņiem laikā no 1. jūlija, tostarp jaunā Valsts prezidenta Andra Bērziņa darbībai šajā gadā, atlikuši 1 244 704 lati.

Valsts dzīvoklis Zatleram pagaidām nav atrasts, dīvaini, ka īsi pirms prezidentūras beigām viņš, žurnālistu vaicāts, kur pārcelsies, atteicās komentēt „personīgas problēmas”. Zatlers vēl 6. jūlijā skaidri atzina, ka viņam nav zināms, kur dzīvot.

Negribētos gan ticēt, ka eksprezidenta kundze Lilita Zatlere nelaidīs vīru savā dzīvoklī Brīvības ielā, kur viņi dzīvoja pirms prezidentūras. Kopā ar Zatleriem Jūrmalu pametis arī vēl nesen valsts pirmais kaķis Čārlijs — putni rezidences dārzā nu var justies droši.

Māris Puķītis/Foto: Evija Trifanova, Lita Krone/LETA, Rojs Maizītis