Politika
2011. gada 9. jūlijā, 16:06

Zatlera reformu partija cer pulcēt ap 7000 - 10 000 cilvēku

Jauns.lv

Zatlera reformu partija cer savās rindās pulcēt 7000 līdz 10 000 biedru, tādējādi nodrošinot partijas pēctecību un biedru kontroli, tomēr partijas dibinātājs eksprezidents Valdis Zatlers šodien notikušajā preses konferencē vēl neatklāja, kuras personas jau ir apstiprinājušas vēlmi iestāties viņa partijā.

Zatlera reformu partija cer pulcēt ap 7000 - 10 00...

"Tā būs jauna paaudze, jauni, profesionāli cilvēki, kas līdz šim politikā nav darbojušies, bet redz politiskās sistēmas trūkumus un ir gatavi strādāt valsts labā," sacīja Zatlers. Vēlmi pievienoties jaunveidotajam politiskajam spēkam esot izteikuši vairāki jau esošu partiju biedri.

Zatlers nenoliedza, ka vēlmi iestāties partijā izteikuši nupat Saeimas pilnvaras nolikušie un "Vienotību" pametušie politiķi Klāvs Olšteins un Guntars Galvanovskis, taču atteicās komentēt iepriekš izskanējušo informāciju par to, ka viņa partijā varētu piedalīties arī Augstākās tiesas senators Andris Guļāns. "Cilvēkiem pašiem ir jāpieņem lēmumi un pašiem par tiem jāpaziņo," uzsvēra Zatlers.

Viņš norādīja, ka partijā varēs līdzdarboties ikviens, tomēr priekšroka tiks dota cilvēkiem, kas iepriekš politiskajās partijās nav darbojušies, nevis cilvēkiem ar skaļu vārdu un pazīstamu seju.

Zatlera mērķis neesot kādam kaut ko iestāstīt, bet gan nodrošināt iespēju izpausties, pašiem lemt un paust savu viedokli, jo tādējādi tiek celta cilvēka pašapziņa un viņš sabiedrībai ir vērtīgāks, uzskata eksprezidents.

Tie, kas vēlēsies pievienoties Zatlera Reformu partijai, varēs paši izlemt, vai piedalīties valsts pārvaldē, reģionālo nodaļu veidošanā, darboties kā partijas atbalstītājs, vai arī veidot partijas "domnīcu", kurā tiks smeltas, pētītas un aprobētas dažādas idejas.

Runājot par partijas finansējumu, Zatlers skaidroja, ka pagaidām tas ir nesavtīgs darbs un savu personīgo līdzekļu ieguldīšana. Viņš uzsvēra, ka partijas mērķis piesaistīt nelielus līdzekļus plašā apjomā, nevis meklēt lielus sponsorus, lai nekļūtu atkarīgi no to interesēm. Uz jautājumu, vai pārāk lielus ziedojumus Zatlers sponsoriem plāno atdot atpakaļ, eksprezidents sacīja, ka šāds precedents vēl nav bijis, taču tā varētu notikt, jo Reformu partijas mērķis esot nevis saņemt naudu, bet gan strādāt valsts labā.

Zatlers atzina, ka tehniskie izdevumi partijas dibināšanas procesā būs samērā lieli, tāpēc partijas biedriem dibināšanas kongresā vēlme līdzdarboties būs jāapliecina ar finansiālu artavu.

Zatlers neatbildēja, vai partijas programmā tiks izmantoti Stratēģiskās analīzes komisijas ieteikumi vai secinājumi, jo programma vēl nav izstrādāta.

Drīzumā plānots atvērt partijas biroja telpas.

Kā ziņots, Zatlers šodien paziņoja, ka veidos jaunu politisko spēku - Zatlera Reformu partiju - un iepazīstināja ar tās tās darbības principiem, piemēram, vienkārši, skaidri un vienādi spēles noteikumi visiem bez izņēmuma, pārvalde tikai tāda, kas nepieciešama cilvēku vajadzību nodrošināšanai - maza un praktiska, tiesu vara ir neatkarīga, ātra un taisna u.c.

Partijas dibināšanas kongress notiks 23. jūlijā - dienā, kad notiks tautas nobalsošana par Saeimas atlaišanu.

Likums par politiskajām partijām nosaka, ka jaunu partiju var reģistrēt tad, ja par tās dibinātājiem kļūst 200 Latvijas Republikas pilsoņi, kuru parakstus apstiprinājis notārs.

LETA