Sabiedrība
2011. gada 18. jūlijs, 20:36

Baltvilka balvu saņems grāmatas "Lote no Izgudrotāju ciema" autors

Jauns.lv

Šogad starptautisko Jāņa Baltvilka balvu saņems igauņu rakstnieks Andruss Kivirekhs un tulkotājs Guntars Godiņš par grāmatu "Lote no Izgudrotāju ciema", informē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomē.

Jau ceturto gadu Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome Baltvilka balvu piešķir vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Šogad Baltvilka balva piešķirta par apgāda "Zvaigzne ABC" izdoto Kivirekha grāmatu "Lote no Izgudrotāju ciema" Godiņa tulkojumā no igauņu valodas. Balva tiks pasniegta 24.jūlijā, Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā.

Kivirekhs ir viens no asprātīgākajiem un populārākajiem igauņu rakstniekiem, kurš saņēmis visas iespējamās Igaunijas literārās prēmijas un balvas. Latviešu publikas atsaucību jau guvuši vairāki viņa darbi - grāmata bērniem "Sirli, Sīms un noslēpumi", romāni - pseidovēsturiskās fantāzijas "Rijkuris jeb Novembris" un "Vīrs, kas zināja čūskuvārdus". Tāpat Valmieras teātrī uzvestā luga "Igauņu bēres", un Latvijas Radio iestudētā raidluga "Svētais Grāls".

Popularitāti pieaugušo auditorijā viņš galvenokārt iemantojis ar grotesko un ļoti igaunisko humoru, kas izrādījies visai saprotams arī latviešiem, un skarbi ironisko attieksmi pret nacionālajiem mītiem un aizspriedumiem.

Kivirehka bērnu grāmatās kā no pilnības raga birst brīnumaini atgadījumi, negaidītas un smieklīgas situācijas, asprātīgi dialogi. "Pasakā valdzina Lotes dzīvespriecīgais asums, kas lieliski iederas un arī izceļas unikālajā Izgudrotāju ciemā, kur visi dzīvo atraktīvi un radoši un risināt visas problēmas ar entuziasmu, labestību un gudrību ir parasta lieta," teikts Baltvilka balvas žūrijas verdiktā.

Savukārt dzejnieks un tulkotājs Godiņš, kura veikuma augsti profesionālajam līmenim atzinību izteikusi Baltvilka balvas žūrija, šogad saņēma arī Latvijas un Igaunijas ārlietu ministriju piešķirto tulkotāju balvu par triju igauņu autoru grāmatu tulkojumu latviešu valodā. Viens no tiem bija "Lote no Izgudrotāju ciema".

Iepriekš Baltvilka balvu saņēmuši igauņu rakstniece Aidi Vallika, lietuviešu ilustrators un rakstnieks Ķestutis Kasparavičs, tulkotājas Maima Grīnberga, Mudīte Treimane un Indra Brūvere.

Jāņa Baltvilka balvas pasniedz kopš 2004.gada. Tās uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi - bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.

LETA