1dienas
21stundas
42minūtes
08sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Jaunā akordeoniste Ksenija no Rīgas gūst pasaules atzinību. VIDEO
Sabiedrība

Jaunā akordeoniste Ksenija no Rīgas gūst pasaules atzinību. VIDEO

Jauns.lv

Lielbritānijā jūsmīgas kritiķu atsauksmes izpelnījusies Latvijā dzimusī jaunā akordeoniste Ksenija Sidorova (23), kas recenzijās tiek slavēta par smalko virtuozitāti un maigo muzikalitāti.

Jaunā akordeoniste Ksenija no Rīgas gūst pasaules ...

Vairākos britu medijos ievietotas recenzijas par Ksenijas Sidorovas šovasar iznākušo ierakstu „Ksenija Sidorova: Classical Accordion”, kas daudzviet saņēmis augstāko piecu zvaigžņu novērtējumu.

Laikraksts „The Observer” recenzijā norāda, ka ierakstā apkopotie skaņdarbi tiek spēlēti ar „vieglumu, niansēm, delikāti un elpu aizraujošu virtuozitāti”.

„Daily Mail” raksta, ka Sidorova „iedveš jaunu elpu pieticīgajā akordeonā (...), kas jaunās latvietes rokās pārvēršas”.

„Es iesaku uzreiz noklausīties otro, ceturto un piekto skaņdarbu, kurā viņa spēlē Bahu un Skarlati, jo pirmais Arnes Nordheima skaņdarbs ir ļoti iespaidīgs, bet tam nepieciešama rūpīga ieklausīšanās,” raksta „Daily Mail” kultūras apskatnieks.

„Otrā no abām Skarlati sonātēm ir satriecošs virtuozitātes demonstrējums, taču tā ir arī ļoti muzikāla. Baha uvertīra ir ļoti skaista,” teikts recenzijā.

Ksenija Sidorova ir rīdziniece, pēc mācībām Rīgas 1.mūzikas skolā ar izcilību ir absolvējusi Londonas Karalisko mūzikas akadēmiju. 2009.gadā jaunā māksliniece ir saņēmusi „Lady Theodore Holland” Goda balvu un Goda balvu par savu oriģinālo pieeju un ieguldījumu mūzikas attīstībā un evolūcijā.

Ksenija Sidorova ir vairāku konkursu uzvarētāja Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Itālijā. 2009.gadā akordeoniste ir saņēmusi „Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award”, kas sniedza iespēju debitēt ar savu koncertu „Wigmor Hall” Londonā 2009. gada maijā.

Starp daudzajām prēmijām un balvām ir jāmin arī „Martin Musical Scholarship Fund Award”, „Friends of Philharmonia Orchestra Award” un „Philip & Dorothy Green Award”. 2009. gadā „Park Lane Group” piedāvāja jaunajai izpildītājai piedalīties jauno mūziķu koncertu tūrē, kas ir liels sasniegums jaunam un vēl nepazīstamam māksliniekam mūzikas pasaulē. Jaunā akordeoniste ir saņēmusi arī „Worshipful Company of Musicians” sudraba medaļu, taču īpaši ir jāuzsver, ka viņa ir pirmā akordeoniste, kas saņēmusi prestižo Viņa Augstības Velsas prinča mūzikas balvu.

Jaunā izpildītāja ir sadarbojusies ar „Brooks” stīgu kvartetu, ar kuru kopā kļuva par Karaliskās Mūzikas Akadēmijas kluba balvas finālistiem 2008. gadā un jau nākamajā gadā kopā ar šo stīgu kvartetu saņēma Eliasa Foseta balvu kā izcils ansamblis.

Jaunā akordeoniste dzīvo Londonā, bet koncertē arī savā dzimtenē. Šogad viņa, piemēram, ir koncertējusi gan Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, gan Cēsu Mākslas festivālā.

Ksenija Sidorova ir spējusi akordeona tradicionālo izpildījumu piepildīt ar jaunu

ekspresīvu spēli, ar aizraujošu kolorītu, izjustu un nebijušu skanējumu. Katram izpildītājam piemīt sava skaņu palete, kurā ir jāatrod sava sevišķā krāsa. Ksenija kā jauna akordeoniste, pilnībā pārvaldot sarežģīto instrumentu, ir parādījusi, ka mūzika vieno gadsimtus, mūzika vieno kontinentus un tautas. Varam tikai apbrīnot trauslas sievietes spēju pakļaut savai gribai sarežģīta instrumenta spēli, lai padarītu to pievilcīgu un interesantu mūsdienu izlutinātajam klausītājam.

Ksenija Sidorova izpilda Baha uvertīru franču stilā
Ksenijas virtuozā akoredeona spēle
Kasjauns.lv, LETA / Foto: www.ksenijasidorova.com