Katrā skolā savs padomjlaika Lembergs. Stāsti par skolotāju vardarbību
Sabiedrība

Katrā skolā savs padomjlaika Lembergs. Stāsti par skolotāju vardarbību

Jauns.lv

Daudzās Latvijas skolās bija un joprojām ir skolotāji, kas savā praksē izmanto tādas pašas audzināšanas metodes, kuras savulaik, pēc kāda bijušā skolnieka stāstītā, izmantoja Aivars Lembergs.

Katrā skolā savs padomjlaika Lembergs. Stāsti par ...
Kasjauns.lv lasītāji atklāj, ka padomju laikā agresīvi un neiecietīgi pedagogi strādāja teju vai katrā Latvijas skolā.
Kasjauns.lv lasītāji atklāj, ka padomju laikā agresīvi un neiecietīgi pedagogi strādāja teju vai katrā Latvijas skolā.

Pēc tam, kad Kasjauns.lv publicēja kāda bijušā Ventspils 4. vidusskolas skolnieka Andra atmiņas par to, kā pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigās matemātiku savā pedagoģiskajā praksē pasniedza pašreizējais Ventspils mērs Aivars Lembergs, lasītāji savos komentāros stāsta, ka līdzīgas audzināšanas metodes piekopuši arī citi skolotāji un Lembergs nav nekāds izņēmums.

1978./79. mācību gadā Lembergs pusgadu Ventspils 4. vidusskolā aizvietoja algebras un ģeometrijas skolotāju.

Kādreizējais skolnieks Andris stāstīja, ka Lembergs esot ņirgājies par skolēniem un viņiem saprotamā veidā neesot spējis paskaidrot mācību vielu, esot izturējies augstprātīgi un pazemojis audzēkņus, piemēram, nesekmīgu skolēna galvu grūdis tāfelē vai vārdiski nopulgojis bērnus.

Lūk, dažu Kasjauns.lv lasītāju atmiņas par savu skolaslaiku un skolotājiem:

Skolniekiem par smēķēšanu ar varu nodzen matus

ir trakāk: „Nenosaukšu skolu, bet pie mums, kad pieķēra pāris 7. klases skolniekus, kuri smēķēja skolas sausajā tualetē pie darbmācības ēkas, ievilka viņus skolotāju istabā un viņiem nodzina matus - vienu strīpu, no pieres līdz pakausim.Un pēc tam aizveda uz klasi, lai būtu par apsmieklu visam kolektīvam.”

Jā, jā: „Arī Iecavas vidusskolā bija Lembergs brunčos, kura ar baudu un izsmalcinātiem pazemojumiem postīja daudzu pusaudžu dzīves. Laikam ar čeku sadarbojās, jo pārējie pedagogi neuzdrošinājās nevienu aizstāvēt.”

keisa: „Arī mūsu skolā tajā laikā šādas metodes nebija svešas. Mans matemātikas skolotājs, salīdzinot ar Lembergu, bija vēl „labāks”. Skolēnus apsmēja un nozākāja arī citi skolotāji par visu - par izskatu un apģērbu, nemaz jau nerunājot par mājas darbiem, atbildēm stundās. Vācu valodas skolotājai, piemēram, bija paradums uzšaut pa nagiem ar lineālu. Skolas direktore vienmēr visas skolas priekšā izteica sulīgas piezīmes par to meiteņu apģērbiem, kuras bija apaļīgākas. Tajos laikos tās bija tādas audzināšanas metodes. Es to nevarēju paciest un tūlīt pēc 8. klases beigšanas aizgāju mācīties uz vakarskolu, kur attieksme bija nedaudz ciešamāka.”

„Visas meitenes sauca par šlurām un suskām”

Andris:

„Tajos laikos bija lielākā daļa skolotāju tādu, atceros biju gudrākais 1. – 2. klasē un es arī šad tad dabūju ar krītainu lupatu pa purnu, jo, redz, es par daudz zināju. Tad varat iedomāties, kas bija ar pārējiem, kas nezināja. Mazi būdami mēs to uztvērām kā savu vainu un no vecākiem slēpām. Piedevām audzinātāja necieta, ja kādam vecāks bija krievu tautības. Tagad tā skolotāja uz manu pusi pat neskatās, jo, redz, kauns esot.”

Niks:

„Mums bija darbmācības skolotājs – divi metri bez galvas, kurš meta vai nu ar atslēgām vai arī sita pa saulīti. Tak mēs viņam kādu nedēļu pēc kārtas virsdrēbes ar nazi sagriezām. Direktores mašīnai visas četras riepas sadūrām. Īsāk sakot, pēc tam mūs vairāk neviens neaiztika.”

Pienene:

„Mums skolotāja (mācījos padomju laikos) visas klases meitenes sauca par maukām, šlurām un suskām, lamāja un bāra, arī mēdza vilkt ar pirkstu pa žurnālu, kuru tad nu šodien mocīs.”

Par papīra lidmašīnām salauž roku

Ta nu: „Te patiešām jāraud, jo viens otrs pat nezina kas bija 60. un 70. gados. Ļoti daudzi skolnieki tika pazemoti un aizvainoti, jo, lūk, nenāca no augstākajām aprindām, nebija saistību ar partiju, lielākais vairums bija trūcīgu bērnu. Zinu, ko rakstu, jo tā bija dzīva patiesība.”

smart: „Atcerējos, kā arī mani skolotājs sita - ar lineālu pa pirkstiem. Tas gan bija Ogres rajona kādā skolā. Arī nesapratu ģeometriju.... Tā laika metodes. Diemžēl.”

…: „Mums pirms gadiem desmit pamatskolā uzpeldēja jauns (ne gados) fizkultūras učuks, kas tiešām grābstījās gar meitenēm. Kādu pusgadu nostrādāja un tad kaut kur pazuda. Matemātikas skolotājs džekam par lidmašīnas lidināšanu roku salauza.

Tā kā nekā neticama tajā stāstā nav.”

aber:

„Es pilnībā ticu, ka tā ir taisnība. Tai’s laikos jau liela daļa skolotāju bija šitādi.”

kvadrātsakne:

„Arī manā skolā reiz bija matemātikas skolotājs rupjš kā zirga deķis. Bija skolēni, kurus viņš necieta un apsaukāja, nicināja un krāmēja divniekus bez ierobežojumiem. Bet bija arī skolēni, kurus viņš mīļvārdiņos sauca.”

riebekli:

„Šitādas lietas arī es atceros no savas skolas laikiem. Tajā laikā skolotājus laikam tā izglītoja - ka jāpazemo bērni.”

Kasjauns.lv/Foto: Bulls Press