Dombrovskis: koalīcijas izveides darbs turpināsies
Politika
2011. gada 16. oktobrī, 20:33

Dombrovskis: koalīcijas izveides darbs turpināsies

Jauns.lv

Gan Zatlera reformu partija (ZRP), gan no ZRP atšķēlušies seši Saeimas deputāti šovakar sarunās apliecinājuši atbalstu tam koalīcijas modelim, kāds veidots līdz šim, šovakar intervijā "TV3" raidījumam "Nekā personīga" apstiprināja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis: koalīcijas izveides darbs turpināsies...
Valdis Dombrovkis pieļauj, ka, iespējams, būs nepieciešama amatu pārdale.
Valdis Dombrovkis pieļauj, ka, iespējams, būs nepieciešama amatu pārdale.

Līdz ar to darbs pie koalīcijas izveides tiks turpināts.

Tomēr Dombrovskis atzina, ka, iespējams, būs nepieciešama kāda "amatu pārbīde", lai minētos sešus deputātus iesaistītu koalīcijas darbā.

Gadījumā, ja šos sešus deputātus neiesaista valdības darbā, tai ir 50 deputātu atbalsts, kas ir nepietiekams. Šādā gadījumā būtu jādomā par citu koalīcijas modeli, sacīja politiķis.

Konkrētas prasības gan no atšķēlušās grupas nav izskanējušas, neviens no sešiem deputātiem arī nepretendējot uz kādu ministra amatu.

Lūgts komentēt būtisko starpību ministru portfeļu sadalījumā starp ZRP un nacionālo apvienību, kamēr mandātu skaita atšķirība starp abiem politiskajiem spēkiem ir nebūtiska, Dombrovskis atkārtoja iepriekš teikto, ka, visticamāk, gaidāma kādas pārmaiņas amatu sadalījumā.

Dombrovskis uzsvēra, ka rītdienas balsojums par Saeimas prezidiju būs zināma indikācija tam, vai izdosies izveidot koalīciju. "Šis balsojums zināma indikācija būs."

Dombrovskis arī atzina, ka situācija mainās tik strauji, ka pat viņam - sarunu vedējam par nākamās koalīcijas izveidi - ir grūtības tai izsekot līdzi.

Kā ziņots, sākotnēji tika plānots, ka "Vienotībai" būs premjera amats, Finanšu ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, Zemkopības ministrija un Veselības ministrija.

Finanšu ministra amatu varētu saglabāt Andris Vilks (V), labklājības ministra amatu varētu ieņemt Ilze Viņķele (V), aizsardzības ministra amatu - Artis Pabriks (V), veselības ministra amatu - Ingrīda Circene (V), bet zemkopības ministra amatu - Laimdota Straujuma.

ZRP tiks Izglītības un zinātnes ministrija, kurai papildus tiks tāda funkcija kā sabiedrības integrācija uz latviešu valodas pamata, kuru pārņems no Kultūras ministrijas. ZRP tiks arī Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un VARAM, kā arī Saeimas priekšsēdētāja amats, uz kuru kandidēs partijas vadītājs, eksprezidents Valdis Zatlers.

Izglītības ministra amatu varētu ieņemt Roberts Ķīlis, iekšlietu ministra - Rihards Kozlovskis, ārlietu ministra - Edgars Rinkēvičs. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt Edmunds Sprūdžs, bet ekonomikas ministra amatu varētu ieņemt "Swedbank" Korporatīvo attiecību pārvaldes vadītājs Daniels Pavļuts.

ZRP deputāts Vjačeslavs Dombrovskis varētu vadīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju.

"Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK nolēmusi kultūras ministra amatam virzīt bijušo Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētāju Žanetu Jaunzemi-Grendi, bet tieslietu ministra amatam - advokātu Jāni Bordānu.

Sākotnēji izskanēja, ka nacionālā apvienība tieslietu ministra amatam virzīs vai nu Gaidi Bērziņu, vai Baibu Broku, bet tagad nolemts, ka Bērziņš varētu kļūt par Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru.

Savukārt kultūras ministra amatam sākotnēji minētā kandidāte Inese Laizāne būšot Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre.

Satiksmes ministrs būs bezpartejisks, un par ministriju solidāru atbildību uzņemsies ZRP un "Vienotība". Bezpartejiskais satiksmes ministrs varētu būt bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA