Kultūra
2011. gada 21. oktobris, 13:18

Būs pirmizrāde filmai par Dienvidamerikas džungļu pētnieku Aleksandru Laimi

Jauns.lv

No 28.oktobra kinoteātrī "Splendid Palace" divu nedēļu garumā būs iespēja noskatīties dokumentālā filmu cikla "Veiksmes ceļinieki" trešo un jaunāko filmu "Aleksandrs Laime un Anhela ūdenskrituma dimanti", informē filmu studijas "Screen Vision" pārstāve Laima Freimane.

Dokumentālo filmu cikls, kas ir veidots "National Geographic" stilā, vēsta par latviešu izcelsmes dēkaiņiem, kas pazīstami visā pasaulē un kuru dzīvesstāsti aizrāvuši un iedvesmojušas daudzus sekotājus. Ciklā jaunā filma ir par Dienvidamerikas džungļu pētnieku un mistiķi Aleksandru Laimi.

Noklausījies Džimmija Angela stāstus par slaveno "Zelta upi" Venecuēlas džungļu vidū, Aleksandrs Laime devās meklēt zeltu un dimantus. Nav zināms, vai vainagojās panākumiem viņa meklējumi, bet Kanaimas iedzīvotāji līdz pat šai dienai sauc viņu par Dimantu karali, jo tā savulaik Laimi nodēvēja indiāņi.

Dokumentālās filmas režisors ir Vladislavs Ščepins no Krievijas, kurš līdz šim bijis producents vairākām filmām. Filmu ciklā "Veiksmes ceļinieki" jaunā filma "Aleksandrs Laime un Anhela ūdenskrituma dimanti" jau ir trešā filma, kurā Ščepins piedalās kā režisors.

Filmas operators ir Valdis Celmiņš, kurš apguvis operatora zināšanas ne tika Latvijas Kultūras akadēmija, bet arī Ohio universitātē.

Dokumentālo filmu cikla producenti ir studija "Screen Vision" un "Vides filmu studija" no Latvijas sadarbībā ar Maskavas aģentūru "Pilotazh".

Pirmā cikla "Veiksmes ceļinieki" filma bija "Kas bija ED.L.?", kuras varonis ir Edvards Liedskalniņš - Floridas populārā tūrisma objekta "Koraļļu pils" veidotājs. Ik gadu tūkstošiem cilvēku apbrīno viņa veikumu - tonnām smagu koraļļu akmens skulptūru dārzu, ko šis cilvēks uzbūvējis bez smagās tehnikas un citu cilvēku palīdzības.

Savukārt otrā filma "Nogalināt vai mirt" skatītāju aizved uz Brazīlijas džungļiem, kuros lielāko mūža daļu pavadīja latviešu izcelsmes mednieks un džungļu gids Saša Ziemelis. Sešpadsmitgadīgais jauneklis pamet Latviju 1905.gada revolūcijas laikā, un pēc daudziem aizraujošiem piedzīvojumiem nonāk Brazīlijā. Viņš kļūst par pirmo balto cilvēku, kurš nebaidās stāties pretī džungļu karalim jaguāram, bruņots vienīgi ar šķēpu, gluži kā to dara indiāņi.

LETA