Sabiedrība
2011. gada 3. novembris, 04:46

Dzīvošanai labāko pasaules valstu sarakstā Latvija pakāpusies uz 43. vietu

Jauns.lv

Latvija šogad pakāpusies no 48. vietas un ir 43. dzīvošanai labākā valsts pasaulē, ierindojoties ļoti augsti attīstīto valstu vidū, liecina ANO Attīstības programmas (UNDP) jaunākais tautas attīstības indekss (HDI) 187 pasaules valstīs un teritorijās.

Arī abas pārējās Baltijas valstis ierindotas starp ļoti attīstītajām pasaules valstīm: Igaunija saglabājusi 34.pozīciju kā dzīvošanai piemērotākā valsts, bet Lietuva, salīdzinot ar pērno gadu, pakāpusies par četrām vietām un šogad atzīta par 40. labāko.

Aprēķinot tautas attīstības indeksu, UNDP analītiķi ņem vērā iedzīvotāju mūža ilgumu un veselīgumu, izglītību un dzīves līmeni. Tautas attīstības indeksā iekļauti paredzamā mūža ilguma, mācību iestāžu apmeklētāju īpatsvara, lasīt un rakstīt prasmes, kā arī ienākumu rādītāji.

Latvijai vislabākais rezultāts indeksa aprēķināšanā izmantotajos rādītājos ir pieaugušo lasīt un rakstīt prasmes ziņā, kas Latvijā tāpat kā Igaunijā ir 99,8 procenti, bet Lietuvā tas ir 99,7%.

Paredzamais dzīves ilgums ir 73,3 gadi (Lietuvā un Igaunijā tas ir attiecīgi 72,2 un 74,8 gadi).

Vidēji Latvijas iedzīvotāji izglītojoties pavada 11,5 savas dzīves gadus, bet nacionālais ienākums ir 14 293 ASV dolāri (7175 lati) uz vienu iedzīvotāju gadā.

Latvijā vispārīgās apmierinātības indekss ir krities no 5,4 pērn līdz 4,7 šogad (0 – neapmierinātība, 10 – pilnīga apmierinātība).

Sarindojot valstis pēc to tautas attīstības indeksa, pirmās 10 vietas ieņem Norvēģija, Austrālija, Nīderlande, ASV, Jaunzēlande, Kanāda, Īrija, Lihtenšteina, Vācija un Zviedrija.

Krievija no 65.vietas pērn ir atkāpusies uz 66.vietu šogad, atpaliekot par vienu vietu no Baltkrievijas, abām valstīm ierindojoties augsti attīstīto valstu grupā.

Savukārt Ķīna no 89.vietas nokritusi uz 101.vietu un kopā ar Kirgizstānu (126.vieta) un Butānu (141.vieta) ierindojas vidēji attīstīto valstu grupā.

Zemi attīstīto valstu grupā un pēdējās vietas šajā indeksā ieņem Čada, Mozambika, Burundi, Nigēra, Kongo Demokrātiskā Republika.

Tautas attīstības indeksa aprēķināšanā piedalās akadēmisko aprindu, valdību un nevalstisko organizāciju pārstāvji no visas pasaules.

BNS