112
2011. gada 23. novembris, 02:47

"Rīgas kinostudija": Oponentu mērķis ir likvidēt kinostudiju, nevis parāda piedziņa

Jauns.lv

Ieilgušajā strīdā starp AS "Rīgas kinostudija" un zemes īpašniekiem "Rīgas kinostudijas" oponentu mērķis ir nevis parāda piedziņa, bet kinostudijas likvidēšana, šodien preses konferencē sacīja "Rīgas kinostudijas" padomes loceklis un zvērināts advokāts Armands Liberts.

Advokāts sacīja, ka, pēc "Rīgas kinostudijas" aprēķiniem, juridiski "Rīgas kinostudija" neko nav parādā, jo ir vērsusies tiesā ar pretprasību pret zemes īpašniekiem un paralēli noris tiesvedība par parāda piedziņu un pretprasību. "Diemžēl tiesu izpildītāja izpilddarbu "Rīgas kinostudija" nevar apturēt, jo pēc Civilprocesa likuma mantas pārdošana nav apturama," sacīja Liberts.

"Civillikuma izpratnē, ja jūs man esat parādā 100 latus un es jums esmu parādā 100 latus, tad tiek veikts ieskaits, un parāds tiek dzēsts. Šāds ieskaits notika 2010.gada 13.septembrī, kad "Rīgas kinostudija" lūdza tiesu apstiprināt ieskaitu, un līdz ar to parāds uzskatāms par dzēstu," uzsvēra Liberts.

Zemes īpašnieku un parāda piedzinēju "VK Estate" un "Šmerļa terases" pārstāvis Normunds Šlitke biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja, ka ieskaits nav iespējams tiesā izskatītai prasībai, par kuru ir tiesas spriedums.

"Tiesas spriedumam ir likuma spēks, un tas ir jāizpilda. Veikt ieskaitu, ceļot pretprasību pret spēkā stājušos spriedumu, saskaņā ar kuru ir izsniegts izpildraksts, nav iespējams. Parādu tiesu izpildītājam nevar samaksāt ar jaunceļamu prasību," skaidroja Šlitke.

Viņš skaidroja, ka parādniekam ir jāizpilda tiesas spriedums par parāda piedziņu, turklāt spriedumā bija norādīts arī konta numurs, kurā parāda summa ir jāieskaita. "Visas pārējās pretenzijas - tie jau ir citi procesi, kuros būs citi spriedumi," piebilda Šlitke.

Jautāts, kādu pretprasību "Rīgas kinostudija" ir cēlusi, Šlitke skaidroja, ka "Rīgas kinostudijas" rīcībā nonāca prasījuma tiesību dokuments pret "Šmerļa priedēm" par 50 000 eiro (35 000 latu). "Šīs prasījuma tiesības sākotnēji piederēja pilnīgi svešam cilvēkam, sākotnējam uzņēmuma "Šmerļa priedes" dibinātājam, kas strīda brīdī ar šo uzņēmumu vairs nekādi nebija saistīts. Kā šis dokuments nonāca "Rīgas kinostudijas" rīcībā, es negribētu komentēt," skaidroja Šlitke.

Viņš piebilda, ka šim 50 000 eiro (35 000 latu) prasījumam tika pievienots 250 000 eiro (175 000 latu) līgumsods, un šī prasība tika iesniegta tiesā. ""Rīgas kinostudija" uzskata - tā kā mūsu parādu summas ir līdzīgas, tad parāds jāuzskata par dzēstu, taču tā tas nav. Par katru no tiem ir atsevišķa tiesvedība un par "Rīgas kinostudijas" parādu ir spriedums, kurš jāizpilda," sacīja Šlitke.

Jautāts, kā "Rīgas kinostudija" rīkosies, ja 5.decembrī nekustamais īpašums Šmerļa ielā 3 tiks izsolīts, Liberts atbildēja, ka izsole tādā gadījumā tiks apstrīdēta tiesā.

Liberts arī informēja, ka pret vienu no parāda piedzinējiem SIA "VK Estate" ir sākts kriminālprocess par apzināti nepatiesa "Rīgas kinostudijas" maksātnespējas procesa ierosināšanu. ""VK Estate" mēģināja Vidzemes priekšpilsētas tiesā iesniegt "Rīgas kinostudijas" maksātnespējas pieteikumu, taču tiesa to noraidīja, atzīstot par nepatiesu. Nepatiesa maksātnespējas procesa ierosināšana ir krimināli sodāma," sacīja Liberts.

"Patlaban mūsu oponentu darbība ir vērsta uz apzinātu "Rīgas kinostudijas" darbības traucēšanu, tiek traucēta nomnieku darbība, darbs pie projektiem, naudas plūsma. Oponentu mērķis ir novest "Rīgas kinostudiju" līdz maksātnespējai un to likvidēt," uzsvēra Liberts.

Viņš sacīja, ka 2009.gadā starp zemes, uz kuras atrodas "Rīgas kinostudijas" būves, īpašniekiem Dzintaru Abulu un Veltu Lazdu un AS "Rīgas kinostudija" tika panākts izlīgums strīdā par zemes nomas tiesiskajām attiecībām. AS "Rīgas kinostudija" apņēmās samaksāt zemes īpašniekiem izlīgumā norādīto parādu.

2009.gadā Abuls un Lazda zemi pārdeva un parādu cedēja diviem uzņēmumiem - SIA "Šmerļa priedes" un SIA "VK Estate" - prasījuma tiesības par parāda samaksu.

""Šmerļa priedes" izrakstīja rēķinu un "Rīgas kinostudija" sāka parāda nomaksu," sacīja Liberts.

SIA "Šmerļa priedes" un SIA "VK Estate" cesijas gadījumā bija kopkreditori, un parādu AS "Rīgas kinostudija" pēc likuma varēja nomaksāt jebkuram no abiem, skaidroja advokāts.

"2010.gadā "Šmerļa priežu" īpašniekam Alvim Krasovskim, kurš vienlaikus bija arī "Rīgas kinostudijas" bijušais akcionārs, radās domstarpības ar "Rīgas kinostudiju", kuru rezultātā SIA "Šmerļa priedes" un SIA "VK Estate" vienojās ar bijušajiem īpašniekiem izlikties, it kā nekādas cesijas nebūtu bijis, un vēlreiz piedzīt to pašu parādu. Jaunie kreditori pazuda un parādījās iepriekšējie, par ko "Rīgas kinostudija" cēla prasību tiesā un sākās tiesvedība," skaidroja Liberts.

Savukārt 2010.gadā zvērināts tiesu izpildītājs Raimonds Mežiņš sāka parāda piedziņu. "Tas kļuva iespējams vienas juridiskas nianses dēļ - izlīgumam, kas apstiprināts tiesā, ir tiesas sprieduma spēks un uz tā pamata var saņemt izpildrakstu neatkarīgi no tā, vai saistība izpildīta vai ne," sacīja Liberts.

2010.gada 15.novembrī Abuls un Lazda iesniedza Mežiņam iesniegumu, kurā norādīja, ka 2009.gada 12.martā ir izbeigušās viņu īpašumtiesības un parāda summa ir 187 241,92 lati. 2010.gada 25.novembrī "Rīgas kinostudija" saņēma Mežiņa priekšlikumu izpildīt saistības labprātīgi.

Bijušie zemes īpašnieki Abuls un Lazda devās uz Rīgas apgabaltiesu, izņēma izpildrakstu, sāka parāda piedziņu un pēc tam vēlreiz cedēja to pašu prasījumu tiem pašiem SIA "Šmerļa priedes" un SIA "VK Estate", skaidroja Liberts.

"2011.gadā "Rīgas kinostudija" saņēma prasību par parāda summu 239 000 latu, bet 16.novembrī saņēmām Mežiņa izziņu, ka piedzenamā summa ir 271 931 lats. Mežiņš bez tiesas izpildraksta piedzen kārtējos nomas maksājumus par labu cesionāram "VK Estate" uz izlīguma pamata, kas ir zaudējis spēku ar brīdi, kad Abuls un Lazda pārdeva īpašumu," uzsvēra Liberts.

To AS "Rīgas kinostudija" ir apstrīdējusi, ceļot prasību Rīgas apgabaltiesā. "Tāpat tiesā tiks apstrīdēta Mežiņa izziņa par to, ka piedzenamā summa ir 271 931 lats," piebilda Liberts.

Jau ziņots, ka decembra sākumā zvērināts tiesu izpildītājs Raimonds Mežiņš rīkos AS "Rīgas kinostudija" piederošā nekustamā īpašuma Šmerļa ielā 3 pirmo izsoli.

AS "Rīgas kinostudija" nekustamā īpašuma izsole notiks 5.decembrī plkst.11 Baznīcas ielā 37-11. Nekustamā īpašuma novērtējums 1 272 000 latu.

LETA