Ceļu uz Kolkasragu apgaismo saules baterijas
Novadu ziņas
2012. gada 9. janvāris, 10:29

Ceļu uz Kolkasragu apgaismo saules baterijas

Jauns.lv

Ceļu uz tūristu iemīļoto Kolkasragu, kurā Rīgas jūras līcis sastopas ar Baltijas jūru, dienu un nakti apgaismos saules bateriju radītā gaisma. Nule tur pabeigta eko gaismas laternu uzstādīšana.

Ceļu uz Kolkasragu, kur Rīgas jūras līcis sastopas ar Baltijas jūru, apgaismo saules bateriju radītā enerģija.

Biedrība „Saules enerģijas domnīca” sadarbībā ar SIA „Kolkasrags” pabeigusi projektu, kura laikā Kolkasragā uzstādītas četras eksperimentālas eko gaismas laternas ar saules paneļiem apgaismojumam, saules radiācijas mērījumu ieguvei un datu izmantošanai pētniecībā. Pašlaik ir pabeigts darbs, uzstādot stabiem saules paneļus, bet divām laternām, kas atrodas tuvāk jūrai, arī vējā ģeneratorus. Joprojām rit darbs, komplektējot automātiskās tālvadības un analītikas blokus, kas dos iespēju regulēt un programmēt apgaismojuma intensitāti un ieslēgšanās un izslēgšanās režīmu. Analītikas datus izmantos, lai pamatotu videi draudzīgo risinājumu ekonomisko efektivitāti tieši Latvijas apstākļiem.

Laternu izvietošana Slīteres nacionālajā parkā ir iespējama ar Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta „Solar Think Tank” līdzfinansējumu. Projekta kopējais budžets ir 230 950 eiro (Ls 162 313), no tā Eiropas reģionālās attīstības fonda atbalsts ir 196 308 eiro (Ls 137 966).

„Kolkasrags ir viens no populārākajiem tūrisma objektiem Kurzemē, tāpēc ļoti priecāsimies, ka mūsu viesiem būs iespēja baudīt videi draudzīgo apgaismojumu un pārliecāties par to, ka Latvija attīstās kopsolī ar pasaules tendencēm, izmantojot jaunās, progresīvās tehnoloģijas. Ceru, ka īpaši to novērtēs vētru, saullēktu un saulrietu vērotāji, makšķernieki un dabas mīļotāji, kas ragā ciemojas agros rītos, vakaros un naktīs,” saka SIA „Kolkasrags” rīkotājdirektors Jānis Dambītis.

Kolkas ragā elektrību iegūst no saules gaismas (Talsu televīzija)

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto