Sabiedrība
2012. gada 14. janvāris, 15:44

Žūrijai Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālos dziesmas jāvērtē pēc vairākiem kritērijiem

Jauns.lv

Žūrijai Eirovīzijas nacionālās atlases pusfinālos ir iedoti pieci kritēriji dalībnieku vērtēšanai, viens no tiem – dziesmas izredzes kļūt par pasaules hitu, pastāstīja Eirovīzijas projekta mediju koordinatore Maija Tālberga.

Sestdienas, 14.janvāra, vakarā, risināsies otrais nacionālās atlases pusfināls, kad kļūs zināmas visas desmit dziesmas, kuras turpinās sacensību par ceļazīmi uz Baku, kur pavasarī notiks starptautiskā Eirovīzija. Latvija šogad vēlas iekļūt finālā, kas nav izdevies jau vairākus gadus.

Desmit dziesmas nacionālās atlases finālam tiek atlasītas žūrijas un skatītāju balsojuma kopvērtējumā. Notiek divi pusfināli, un katrā žūrijas sastāvs ir atšķirīgs.

Tālberga informēja, ka žūriju veido četri mūziķi, četri ar mūzikas industriju saistīti un divi ar mūzikas industriju nesaistīti cilvēki. Žūrijai jāvērtē dalībnieki pēc pieciem kritērijiem – dziesmas izredzes kļūt par starptautisku hitu, dziesmas uzbūve (oriģinalitāte, aranžējums), vokāls un dzīvais izpildījums, izpildītāja artistiskums, ekspresija un harisma, kā arī dziesmas koptēls un iespēja konkurēt ar citiem dalībniekiem. Katrai dziesmai jādod punkti no 1 līdz 12 atbilstoši atzīmēm lielajā Eirovīzijā.

Viens no žūrijas locekļiem pirmajā pusfinālā Jānis Zaržeckis aģentūrai BNS atzinja, ka vērtējis "visu kopumā".

"Noskatījos un izvēlējos. Es vērtēju visu kopā. Profesionāļi var pieiet analītiski, es piegāju sintētiski," savus kritērijus raksturoja Zarčeckis, kurš pēc profesijas ir ķirurgs.

Viņaprāt, ir pareizi, ka žūrijā aicina dažādu profesiju pārstāvjus, jo balsotāji lielajā Eirovīzijā nebūs mūzikas eksperti. Zaržeckis uzskata, ka šajā konkursā būtisks ir šovs. "Kaut kam ir jābūt, jo tā ir televīzija, kur svarīgi divi komponenti – lai būtu laba dziesma un šovs. Torte [Paulai Dukurei] bija efektīvs priekšnesums, bet pietrūka nobeiguma. Dziedātāja kā bija tortē, tā palika. Tur varēja kaut kā viņu atbrīvot," sprieda ārsts.

Viņš uzskata, ka izteikts līderis vēl nav iezīmējies. Savukārt mūzikas apskatnieks Sandis Vanzovičs ir pretējās domās. Visu pārējo dziesmu vidū izceļoties Paula Dukure un grupa "PeR".

"Mans kritērijs bija tāds – vai tā dziesma ar pirmo reizi spēj trāpīt pa galvu vai nespēj, vai tu dziesmu atceries vai ne Jo Eiropas skatītājam nebūs laika domāt un pētīt. Tāpēc vai nu tā dziesma aizķer uzreiz, vai ne," norādīja eksperts.

"Paulai ir ļoti laba dziesma, bet tā tortes epopeja – par to es stipri šaubītos, vai tas ir veiksmīgs risinājums. Savukārt "PeR" ir tā, ka radiostacijās tā man krita uz nerviem, bet kad kopējā kontekstā tā izskanēja, džeki ar savu svaigo priekšnesumu turklāt paspīdēja ar komunikāciju ar sabiedrību," atzina mūzikas eksperts.

Vanzovičs uzsvēra, ka mēs Eirovīziju uztveram pārāk nopietni un, viņaprāt, skatītājiem neesot būtiski, vai Latvija izkļūst vai neizkļūst no pusfināla starptautiskajā konkursā.

"Azerbaidžāna ieguldīja savas dziesmas popularizēšanā skaitli ar sešām nullēm. Ja mēs tā būtu balstījuši savu "Musiqq" gabalu un strādājuši pie tā, lai tas skan visās Eiropas radiostacijās. Gabals bija ļoti labs, bet tikai tādā gadījumā, ja to dzird kādas sešas reizes," paskaidro Vanzovičs.

Jau ziņots, ka pagaidām zināmas piecas nacionālās atlases finālistes.

1."I Want You Back" – mūzikas autors Mārtiņš Grunte, teksta autors – Oskars Maizītis, izpildītāji – Samanta Tīna&Dāvids Kalandija;

2."Disco Superfly" – mūzikas autori Ralfs Eilands un Edmunds Rasmanis, teksta autors – Ralfs Eilands, izpildītāja – grupa "PeR";

3."We Can Change The World" – mūzikas un teksta autors, kā arī izpildītājs Andris Ābelīte;

4."My World" – mūzikas un teksta autore, kā arī izpildītāja Rūta Dūduma;

5. "Celebration" – mūzikas autors Edijs Dukurs, teksta autors – Miks Dukurs, izpildītāja – Paula Dukure.

Savukārt sestdien, 14.janvārī, sacentīsies:

1."Sweet For Me" – mūzikas autors Miks Dukurs, teksta autori –Miks Dukurs un Georgijs Girbu, izpildītāji –Miks Dukurs & NBC;

2."Better World" – mūzikas autori Valters Gleške un Māris Orehovs, teksta autors – Valters Gleške, izpildītāji – Valters Gleške & Lība Ēce;

3."Get It Started" – mūzikas autors BuGaGa Project, teksta autors – Sandris Vestmanis, izpilda grupa "The 4";

4."Beautiful Song" – mūzikas autors Ivars Makstnieks, teksta autors – Rolands Ūdris, izpildītāja – Anmary;

5."Wanna Be With You" – mūzikas autors Kaspars Pudniks, teksta autors un izpildītājs – Paul Swan;

6."She’s a Queen" – mūzikas autors Austris Rietums, teksta autore – Līga Markova, izpildītājs – Roberts Pētersons;

7."For Father" – mūzikas autors Elmārs Orols, teksta autore un izpildītāja – Samanta Tīna;

8."You Are a Star" – mūzikas autors Atis Auzāns, teksta autors – Kārlis Streips, izpildītāja – Elizabete Zagorska;

9."Music Thief" – mūzikas un teksta autors – Garijs Poļskis, izpilda grupa "Mad Show Boys";

10."Stars Are My Family" – mūzikas autors Aivars Rakovskis, teksta autore – Agnese Rakovska, izpildītāja – grupa "Triānas parks".

Eirovīzijas nacionālās atlases fināls notiks 18.februārī.

BNS