Nākamie Vispārējie latviešu dziesmu un Deju svētki krāšņumā atpaliks no iepriekšējiem
Kultūra
2012. gada 14. janvāris, 16:20

Nākamie Vispārējie latviešu dziesmu un Deju svētki krāšņumā atpaliks no iepriekšējiem

Jauns.lv

Nākamajā gadā notiekošie XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki savā krāšņumā atpaliks no iepriekšējiem svētkiem, kas notika 2008.gadā, šodien Latvijas kordiriģentu mobilizācijas sanāksmē sacīja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore Dace Melbārde.

"2008.gadā svētku gatavošanās laikā centra rīcībā bija 700 000 lati, taču patlaban centra rīcībā esošie līdzekļi ir aptuveni 400 000 lati. Jāsaprot, ka salīdzinājumā ar 2008.gadu ir citi laiki un finansiālā situācijā valstī ir tāda, kāda tā ir, tādēļ nākamie Dziesmu un deju svētki nebūs tik krāšņi kā iepriekšējie," sacīja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra direktore.

Patlaban turpinās gatavošanās darbi gaidāmajiem svētkiem un kā uzsvēra Melbārde, galvenā Vispārējie latviešu dziesmu un Deju svētku vērtība ir izpildījuma kvalitāte un repertuārs, tādēļ to sagatavošana būs galvenais svētku kvalitātes kritērijs.

Patlaban neesot pamata bažām, ka svētki varētu nenotikt. Iepriekš apspriestā iecere, ka XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētkus varētu pārcelt uz 2014.gadu sagrautu svētku pēctecības ciklu, jo tad, visticamāk, 2015.gadā nenotiktu Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kā arī būtu apdraudēta Vispārējo latviešu dziesmu un Deju svētku norises 2018.gadā, kad Latvija svinētu savu 100 gadu jubileju, sacīja Melbārde.

Jau ziņots, ka Saeimā pieņemtais 2012.gada budžets paredz, ka šogad tiek piešķirti 80 000 latu, lai kvalitatīvi sāktu organizatorisko gatavošanos XXV Vispārējiem latviešu dziesmu un XV deju svētkiem.

XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV Deju svētki notiks no 2013.gada 30.jūnija līdz 7.jūlijam un to izmaksas pērnā gada septembrī tika lēstas 4 004 929 latu apmērā.

Plānots, ka XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētku norises vietas būs "Arēnā Rīga", Dailes teātris, Daugavas stadions, Doma baznīca, Doma laukums, Dziesmu svētku parks, Esplanāde, koncertzāle "Ave Sol", Latvijas Nacionālā opera, Latvijas Universitāte, Lielā ģilde, Mazā ģilde, Mežaparka Lielā estrāde, Rīgas Latviešu biedrības nams, Rīgas Mākslas telpa, Rīgas Svētā Jāņa baznīca un Vērmanes dārzs.

Jau 2010.gadā un pagājušajā gadā tika sākta svētku pasākumu mākslinieciskās koncepcijas izstrāde - izsludināti koncepciju konkursi, noteikti mākslinieciskie vadītāji, izstrādāts pasākumu repertuārs.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA