112
2012. gada 24. janvāris, 02:28

NEPLP izbeidz administratīvo lietu par intervētā izteikumiem raidījumā "Ziņu vakars"

Jauns.lv

Šodien Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēma izbeigt administratīvo lietu pret "Latvijas Neatkarīgo televīziju" (LNT), kas bija ierosināta par pērn 13.oktobrī "TV5" raidījumā "Ziņu vakars" pārraidīto sižetu, kurā viens no intervētajiem, iespējams, diskreditējis Latvijas valstiskumu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja NEPLP pārstāve Sanita Blomniece.

Sižetā intervētais cilvēks uz ielas pauž savu viedokli, nosaucot latviešu partijas un to ideoloģiju par fašistiskām, kā arī par faktisko valsts valodu jau šobrīd nosaucot krievu valodu, latviešu valodu nodēvējot par pārāk primitīvu valsts pārvaldīšanai.

Likums aizliedz pārraidīt sižetus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus.

NEPLP administratīvo lietu izbeigusi, tomēr atzīst: lai arī formāli likums nav pārkāpts, jo viedokļu daudzveidība sižetā ir ievērota, pēc būtības pārkāpums ir noticis.

"Viena lieta ir satura daudzveidība, otra lieta - satura pasniegšanas daudzveidība. Sižetā tiek izcelts viens viedoklis, lai cīnītos par reitingiem. Tas ir nepieļaujami, ka reitingus mēģina pacelt ar provokatīviem materiāliem, kas ir pretrunā ar Latvijas valsts interesēm," uzskata priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Kā jau iepriekš ziņots, administratīvo pārkāpumu lieta tika ierosināta par 13.oktobrī "TV5" raidījumā "Ziņu vakars" pārraidīto sižetu, kurā intervētais cilvēks uz ielas pauž savu viedokli, nosaucot latviešu partijas un to ideoloģiju par fašistiskām, kā arī par faktisko valsts valodu jau šobrīd nosaucot krievu valodu, latviešu valodu nodēvējot par pārāk primitīvu valsts pārvaldīšanai.

Padomes locekle Dzintra Geka iepriekš klāstīja, ka "TV5" pārstāvji skaidrojuši, ka šāds viedoklis ielikts, lai piesaistītu lielāku skatītāju uzmanību un šis jautājums būtu parādīts "asāks".

NEPLP iepriekš bija nolēmusi vērsties pie augstskolu mācību spēkiem ar lūgumu izvērtēt minēto kanāla "TV5" pārraidīto sižetu. NEPLP bija nolēmusi lūgt žurnālistikas ekspertus sniegt atzinumu, vai uz ielas intervētā cilvēka teiktais ir uzskatāms tikai par atsevišķa cilvēka viedokli, vai arī intervētā cilvēka viedoklis tika iestrādāts raidījumā tā, lai paustu redakcijas viedokli un nostāju.

Kā ziņots, LNT piederošais televīzijas kanāls "TV5" neatzīst NEPLP pārmetumus par Latvijas valstiskuma un nacionālo simbolu diskreditēšanu, iepriekš sacīja kanāla pārstāve Ingūna Sermole.

Sermole iepriekš skaidroja, ka "TV5" ziņās tika pārraidīts sižets par krievu valodas kā otras valsts valodas parakstu vākšanu, kurā bija arī informācija, kā un kur notiek parakstu vākšana, kā arī dažāda vecuma, dzimuma, tautības iedzīvotāju viedokļi par šo notikumu.

"Arī atspoguļotie cilvēku viedokļi bija krasi atšķirīgi - no "pret" līdz "par". Sižeta autoru, ziņu redakcijas un paustā viedokļa autoram uzskati par konkrēto tēmu krasi atšķiras. Sižeta mērķis bija izstāstīt notikumu un atspoguļot cilvēku viedokļus par to, parādīt viedokļu daudzveidību, kas arī tika izdarīts. Un kā demokrātiskā valstī ar konstitucionālām tiesībām - cilvēkiem ir tiesības paust savu viedokli, ja viņiem tiek uzdots jautājums. Sižetā paustais nav ziņas, bet gan vienas personas subjektīvais viedoklis par notikumu, kurš, kā jau iepriekš minējām, krasi atšķiras no sižeta veidotāja vai ziņu redakcijas viedokļa šajā jautājumā," sacīja Sermole.

LETA