Sabiedrība
2012. gada 25. janvāris, 22:48

Rīgā izveidos 158 parakstu vākšanas iecirkņus referendumam par krievu valodu

Jauns.lv

Referendumā par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai Rīgā 18. februārī parakstu vākšana notiks 158 iecirkņos.

Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs šodien Finanšu un administrācijas lietu komitejā skaidroja, ka 154 iecirkņi tiks izveidoti pašvaldības iestādēs un izglītības iestādēs, kur tie atradušies arī iepriekšējās reizēs, bet četru iecirkņu atrašanās vietas tiks mainītas.

Rīgas Latviešu biedrības nams Merķeļa ielā 13 kategoriski atteicies turpmāk piedalīties jebkādās vēlēšanās vai parakstu vākšanas akcijās, kaut arī iepriekš biedrības nams pats izteicis vēlmi tajā ierīkot iecirkni. Kokins skaidroja, ka, mainoties administrācijai, konstatēts, ka finansiāli biedrības namam šādi pasākumi nav izdevīgi. Tā vietā Rīgas vēlēšanu komisijai izdevies vienoties par iecirkņa izveidi Latvijas Dabas muzejā Krišjāņa Barona ielā 4.

Rīgas sākumskola "Valodiņa" Blaumaņa ielā 26 norādījusi, ka tās telpas ir pārāk šauras un parakstu vākšana ir apgrūtināta, tāpēc iecirknis pārcelts uz Rīgas centra daiļamatniecības pamatskolu Aspazijas bulvārī 34.

Referendumā nedarbosies iecirknis "Dārziņi", jo šajā ēkā nav apkures un tā uzmantojama tikai sezonāli. Tā vietā iecirknis tiks atvērts privātajā pamatskolā "Rīga International meridian school" Slāvu ielā 2.

Savukārt Vecāķos, kur iecirkņu ievietošana vienmēr ir bijusi sarežģīta, jo šajā apkaimē nav piemērotu valsts vai pašvaldības iestāžu telpu, panākta vienošanās par vēlēšanu iecirkņa izveidošanu privātā kafejnīcā Pludmales ielā 10.

Vēlēšanu iecirkņu saraksts šodien tika akceptēts Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē, bet gala lēmumu pieņems Rīgas dome.

Jau ziņots, ka februāra vidū plānota tautas nobalsošana par grozījumiem Satversmē, kas paredz mainīt krievu valodas statusu. Referendumā Satversmes grozījumi tiks pieņemti, ja par tiem nobalsos vairāk nekā puse balsstiesīgo vēlētāju, kuru skaits 11.Saeimas vēlēšanās bija 1 543 786, tātad par otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai referendumā būs jānobalso vismaz 771 893 vēlētājiem.

LETA