Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. aprīlī
Kultūra
2012. gada 20. aprīlis, 09:13

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. aprīlī

Jauns.lv

Lai rudenī būtu laba sēņu raža, Talsu pusē tiks sētas sēnes. Rīgā svinēs Pasaules Cirka dienu, bet Valmierā – augstās modes svētkus. Rīgā tiks atklātas vairākas jaunas izstādes.

Šīs brīvdienas Latvijas galvaspilsēta atkal pārvērtīsies par „mazo Parīzi” – kino „Splendid Palace” un Dailes teātrī viesosies slavenā franču aktrise Marina Vladi, bet koncertzālē „Palladium” - franču multiinstrumentālais duets „The Do”. Sestdien Latvijas profesionālo teātru aktieri braukās šurpu turpu pa Latviju – Nacionālais teātris dosies uz Jelgavu, dailēnieši uz Kuldīgu, bet liepājnieku – uz Rīgu.

1. Sēņu sēšanas svētki Ģibuļu pagastā

Visiem tiem, kuri ģībst no latvju kinoklasikas zelta pērles – „Tās dullās Paulīnes dēļ” un kuros iekšā ir nebēdnīgi avantūrisks un pavasarīgi jautrs noskaņojums, svētdien, 22. aprīlī, pulksten 9.45 ir jāpulcējas pie Spāres Tautas nama Ģibuļu pagastā, lai jau sākot no pulksten 10.00 varētu piedalīties Dullās Paulīnes 1. Sēņu sēšanas svētkos Spāres mežos.

Šoziem Dullā Paulīne redzēja briesmīgu sapni: Ir 2012. gada 12. augusts, notiek 4. Dullās Paulīnes Sēņošanas čempionāts, bet mežā nav nevienas sēnes...

Un tad viņai radās ideja - pavasarī sēnes ir jāiesēj! Tā kā Paulīnei visi sēņu sēklu iegādes gali ir pieejami, un šis tas ir iekrāts nebaltai dienai, atlika tikai lietas pareizā virzienā sabīdīt. Un tā – 22. aprīlī pulksten 10.00 pilnā ekipējumā (zābaki, cimdi, maziņš groziņš vai špaņķelis, lāpsta, absolūti bezproblēmu liderīgs noskaņojums), pareiza krituma štātēs – Paulīne gaidīs ikvienu, kurš patiešām tic, ka sēni var iesēt, bet īpaši tiek gaidīti tie, kuri tam nemaz netic Dullās Paulīnes 1.Sēņu sēšanas svētkos.

Starta vieta: tūrisma centrs „Spāre”, kas izvēlēts atbilstoši paredzētajām aktivitātēm. Ja nezināt, kur tas ir, tad pulksten 9.45 jātiekas pie Spāres Tautas nama un Fredis parādīs pareizo virzienu. Visi sasveicināsies, iepazīsies, iesildīsies, saņems instrukciju, spēka riku, ceļa kāju un „Gandrīz ideālas” mūzikas pavadījumā dosies taisni mežā iekšā.

Visu jau atklāt nevar, jo jāsaglabā arī maza intriga, bet viens gan ir skaidrs – svaigā gaisā, visi kopā, roku rokā, jautrā omā labas lietas zemē tiks liktas, lai vēlāk varētu tikt arī pie sēnes.

Kāda sena senču gudrība taču viedi vēsta: „Aprīlī, kad zeme most,/ Ir īstais laiks uz mežu jozt./ Lai augustā var sēni griezt,/ Der sēņu sēklu zemē sviest.” Sīkāk internetā: www.talsitourism.lv.

2. Franču multiinstrumentālais duets „The Do” „Palladiumā”

Svētdien, 22.aprīlī, pulksten 22.00 ar koncertu „Palladium” koncertzālē Rīgā viesosies franču multiinstrumentālais duets „The Do”. Tajā muzicē Francijā dzimusī somu izcelsmes dziedātāja Olīvija Merilahtī un francūzis, multiinstrumentālists Dens Levijs.

Abu mūziķu pirmais kopīgais albums „A Mouthful” iznāca 2008. gadā, uzreiz kļūstot par pārdotāko albumu Francijā. Mūziķi pirmo reizi satikās 2005. gadā, kad sadarbojās dažādu filmu un baleta partitūru mūzikas komponēšanā, taču kopā muzicēt viņi sāka tikai 2007. gadā.

Pagājušā gada pavasarī „The Do” izdeva savu otro un pagaidām pēdējo studijas albumu ar nosaukumu „Both Ways Open Jaw”, kam iedvesmu guva no ilgām pastaigām mežā, sirreālā japāņu kino, „The Dead Weather” un Stīva Reiha.

Olīvijas un Dena kopīgi komponēts, ierakstīts, aranžēts un miksēts, „The Do” otrais albums ir pirmatnēju ritmu un moderna popa sajaukums, ko papildina Olīvijas mistiskā balss. „The Do” dalībnieks Dens Levijs ir multiinstrumentālists, kurš gan abos grupas albumos, gan arī, uzstājoties koncertos, spēlē saksofonu, klavieres, trompeti un klavihordu.

„Savā skanējumā mēs cenšamies sasniegt dažādību, skaņas bagātību un dažādus pārsteigumus detaļās. Mēs cenšamies apvienot klasisko mūziku ar savu mīlestību pret moderno mūziku,” saka Dens Levijs.

Biļešu cena: Ls 13. Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

The Do: „On My Shoulders”

3. Marina Vladi Rīgā iepazīstinās ar „Burvi” un Vladimiru Visocki

Šajās brīvdienās Rīgā viesosies leģendārā krievu aktiera un dziedātāja Vladimira Visocka (1938 – 1980) sieva, franču aktrise Marina Vladi. Ar viņu gan dzīve, gan uz kino ekrāna, gan uz teātra skatuves varēs tikties gam kinoteātrī „Splendid Palace”, gan Dailes teātrī.

 * Sestdien, 21. aprīlī, pulksten 19.00 Marinu Vladi varēsim redzēt 1956. gada filmā „Burve”. Un ne tikai uz ekrāna, jo ievadvārdus filmas „Burve” pilnajai versijai, ko padomju cenzūra savulaik bija ievērojami saīsinājusi, teiks pati aktrise.

Sešdesmito gadu skatītāju paaudze šo kinodarbu nešaubīgi iecēla kulta statusā. Pēc filmas izrādīšanas uz lielā ekrāna pirms 56 gadiem teju katrs zēns sapņoja par valdzinošo Burvi un teju katra meitene centās viņu atdarināt.

Tieši pēc šīs lomas Marina Vladi burtiski pamodās slavena. Seksapīlā blondīne varēja vienkārši kļūt par tādu kā Brižitas Bardo kopiju, bet Marina Vladi, 20. gadsimta seksa simbols, pierādīja, ka fiziskais skaistums nebūt nepastāv tikai savienojumā ar prāta un talanta trūkumu. Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

* Savukārt svētdien, 22. aprīlī, un pirmdien, 23. aprīlī pulksten 19.00 Dailes teātrī Marina Vladi aicina skatītājus uz savas izrādes – grēksūdzes „Vladimirs Visockis jeb pārtrauktais lidojums” pirmizrādi Rīgā.

Iestudējuma pamatā ir Marinas Vladi grāmata ar tādu pašu nosaukumu. Aktrise ar aizkustinošu un apvaldītu nostalģiju runā par divpadsmit gadiem, kurus viņa pavadīja Parīzē un Maskavā, pastāvīgi ceļojot no vienas pilsētas uz otru un paliekot saistīta ar Vladimiru Visocki, par divu spilgto personību attiecībām, par spožu un traģisku dižā krievu dzejnieka, dziedātāja un aktiera likteni.

Darba „Vladimirs jeb pārtrauktais lidojums” pirmizrāde notika 2006. gada rudenī Parīzē. Biļešu cena: Ls 15 – 55.

Marina Vladi filmā „Burve”

4. Pasaules Cirka diena

Sestdien, 21.aprīlī Rīgas cirkā ar dažādām aktivitātēm tiks svinēta Pasaules cirka diena. Sestdien cirks būs atvērts jau no pulksten 11.00 un svinībām par godu būs sarūpējis dažādus pārsteigums jebkura vecuma apmeklētājiem.

Stundu pirms izrādes „Pazudusī ābece”, kas sāksies pulksten 12.00, visi apmeklētāji, kuri vēlēsies pārbaudīt savas spējas cirka manēžā, tiks laipni aicināti kopā ar cirka studijas „Cirka zvaigžņu fabrika” audzēkņiem iepazīties ar dažādiem cirka mākslas elementiem un pārbaudīt savas iemaņas, izpildot dažādus trikus.

Cirka izrāde „Pazudusī ābece” būs Sanktpēterburgas (Krievija) Jaunatnes kultūras pils „U Voznisenskiogo mosta” cirka studijas „Rovestnik-2011” iestudējums. Kopā ar Sanktpēterburgas viesiem izrādē piedalīsies arī pašreizējā cirka repertuāra programmas „Zili zaļi brīnumi” mākslinieki un Rīgas cirka studijas „Cirka zvaigžņu fabrika” audzēkņi.

Tūlīt pēc izrādes Rīgas cirka mākslinieki atklās dzīvnieku apmācības noslēpumus, kas būs sevišķi interesanti tiem, kuriem ir mājdzīvnieks vai kas plāno to iegādāties. Kaķu dresūras noslēpumos dalīsies Latvijas cirka veterāne Anna Armande un kaķu dresētāja, starptautisku cirka festivālu laureāte Darja Golobkiha.

„Šī diena ir īpaša, jo interesentiem tiek dota iespēja pamēģināt, kā ir būt par cirka mākslinieku, - izmēģināt dažādus akrobātikas un ekvilibristikas trikus, pamēģināt žonglēt ar bumbiņām, vālītēm vai citiem žonglieru rīkiem, ieskatīties dzīvnieku dresūras procesā un izbaudīt lielisku dienu kopā ar draugiem un ģimeni. Cirka manēžas galvenie varoņi būs skatītāji, un varbūt kāds pēc šīm svinībām nolems kļūt par daļu no cirka dzīves,” saka Rīgas cirka sabiedrisko attiecību speciāliste Agita Pudule.

* Savukārt sestdienas, 21. aprīļa, vakarā pulksten 19.00 Sanktpēterburgas jauniešu cirka izrādi „Pazuduši ābece” varēs vērot Salaspils kultūras namā „Enerģētiķis”.

Sīkāk internetā: www.cirks.lv.

Rīgas cirka aizkulises

5. Lielā viesizrāžu diena – 21. aprīlis

Sestdien, 21. aprīlī, jāsasparojas teātra cienītājiem, jo šo dienu var uzskatīt par lielo viesizrāžu dienu. Nacionālais teātris viesojas Jelgavā, Dailes teātris – Kuldīgā, bet Liepājas teātris – Rīgā.

* Jelgavas Kultūras namā pulksten 14.00 un 18.00 ar politisko kabarē „100 grami Žurkas 2012” viesosies Latvijas Nacionālais teātris. Tā ir viena no pieprasītākajām izrādēm Nacionālajā teātrī. „100 grami Žurkas 2012” ir veidots kā parodija par balvu pasniegšanas ceremonijām. Biļešu cenas: Ls 5 – 10. Sīkāk internetā: www.jelgava.lv

* Savukārt Liepājas teātris viesosies Rīgā – Latvijas Nacionālajā teātrī, kur pulksten 12.00 izrādīs pasaku par viltīgo Runci sarkanajos zābaciņos, kurš palīdzēja savam saimniekam iegūt gan mantu, gan princesi par sievu. Iestudējumu īpašu padara tas, ka uz skatuves līdzās aktieriem darbojas arī lelles, no kurām galvenā ir pats Runcis.

Toties pulksten 19.00 liepājnieku aktieri Inese Kučinska, Egons Dombrovskis un Kaspars Gods uz Nacionālā teātra skatuves izdzīvos kaislības senlaiku garā iestudējumā „Ragana”. Iestudējumu veidojis režisors Dž. Dž. Džilindžers un tas izpelnījies gan skatītāju mīlestību, gan kritiķu atzinību. Lugas un izrādes centrā izvirzīta sieviete, viņas apzinātās un neapzinātās vēlmes.

Sīkāk internetā: www.liepajasteatris.lv

* Toties Kuldīgas Kultūras centrā pulksten 17.00 ar Mihaila Gruzdova iestudēto Mihaila Sebastiana romantisko komēdiju „Noslēpumainā zvaigzne” viesosies Dailes teātris. Biļešu cenas: Ls 6- 8. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv

6. Vidzemes modes šovs

Valmieras Kultūras centrā sestdien, 21.aprīlī, pulksten 19.00 notiks jau otrais „Vidzeme Fashion show”.

„Vidzeme Fashion show” tiek rīkots jau otro gadu, pulcējot kvalitatīvas un inovatīvas modes cienītājus. Uzsvars tiek likts uz Latvijas dizaineru vārdiem un panākumiem. Vārds „šovs” sevī ietver ne tikai svaigākās modes vēsmas no „Riga Fashion Week” un „Riga Fashion Mood” skatēm, bet arī unikālu deju programmu, speciāli radītas vizualizācijas, avangardu frizieru izpildījumā un stāstu, kas ļaus sajust pavasara spirdzinošo romantiku.

Šajā šovā dalību jau apstiprinājusi „Habitus 2010” laureāte, valmieriete, Inga Tauriņa, prezentējot jaunāko kolekciju no zīmola „PAIYA”. Tāpat savas kolekcijas demonstrēs dizaineri Vita Radziņa un Aleksandrs Pavlovs, kā arī būs iespējams iepazīties ar bērnu apģērbu zīmolu „Leny Tomy Factory”.

„Vidzeme Fashion show” ietvaros, ar vairāku gadu pārtraukumu, atgriezīsies kādreizējā Valmieras Frizieršova iezīmes - spilgtā skatē savu frizūru daiļradi demonstrēs salons „SOHO”, kura frizieri februāra beigās veiksmīgi startēja konkursā Lietuvā, saņemot izcilus komplimentus un sadarbības piedāvājumus no citu valstu pārstāvjiem.

Vienlaikus ar „Vidzeme Fashion show” pasākumiem varēs arī apmeklēt Aigas Rēdmanes foto izstādes atklāšanu „Galerijā Laipa”, modes vakaru džeza klubā „Parks” un afterparty pasākumu klubā „Multiklubs”. Biļešu cena: Ls 5.

7. Galvaspilsētas izstādes: laikmetīgais tests, Islandes vulkāni, medus, orhidejas un iejaukšanās

* Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (Krišjāņa Valdemāra ielā 10a) līdz 27. maijam izstādē „Tests” ir skatāmi darbi no topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājuma. Izstādes konceptuālo ietvaru un mākslas darbu atlasi veidojusi kuratore Helēna Demakova (kādreizējā kultūras ministre), kura saka: „Izstādes nosaukums aizgūts no kolekcijā esošā 1992. gada Viļņa Zābera grafiku cikla „Tests horizontāļu identificēšanai”, kuru viņš radīja tieši pirms 20 gadiem. Tie ir daudznozīmīgi darbi, kas tapa izteikti sociālas ievirzes izstādei „Kvalitāte’ 92”.”

Vienlaikus izstādes nosaukums – „Tests” – norāda uz iespēju paraudzīties uz noteiktu, kaut arī fragmentāru Latvijas laikmetīgās mākslas attīstības procesu. Tiek aptvertas piecas desmitgades, sākot no 20. gadsimta 60. gadiem. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Dabas muzeja (Krišjāņa Barona ielā 4) izstāžu zālē līdz 29. aprīlim ir skatāma izstāde „Orhidejas”, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Orhideju un eksotisko augu draugu asociāciju. Izstādē ir aplūkojamas daudzveidīgas tropiskās orhideju sugas, kā arī populārākie orhideju hibrīdi, un citi eksotiskie augi. Ir arī iespēja novērtēt arī mazākās orhideju sugas pasaulē no Latvijas audzētāju privātajām kolekcijām. Izstādē piedalīsies arī orhideju audzētāji no Lietuvas. Būs iespēja iegādāties dažādas gan retas, gan pazīstamas orhideju sugas un šķirnes augus no Vācijas, Dānijas un Beļģijas orhideju audzētavām un substrātus orhideju stādīšanai. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Ziemeļu Ministru padomes birojā (Marijas ielā 13/3, Berga Bazārā) var skatīt islandiešu fotogrāfa Palla Stefansona Islandes ainavu izstādi. Pats fotogrāfs par savu izstādi saka: „Šajās bildēs ir zeme, kas vēl aizvien ir tapšanas procesā. Zeme, kas ir tik mainīga savā gaismu un krāsu dažādībā. Tā ir jaunatklāta zeme, kas aizdomīgi līdzinās kādai pie Ziemeļu Polārā loka mītošai tautai Un šī zeme patiesībā ir tuvāka nekā jums šķiet - tikai piecu stundu attālumā no Ņujorkas un trīs stundu no Londonas. Taču par šīm fotogrāfijām nav jārunā, tās vienkārši jābauda, jo viena bilde ir tūkstoš vārdu vērta.” Sīkāk internetā: www.norden.lv.

* Galerijā „Bastejs” (Alksnāja ielā 7, Vecrīgā) ir atklāta gleznotājas Ilzes Smildziņas personālizstāde „Iejaukšanās”. Izstādes, kura būs skatāma līdz 6. maijam, vadmotīvs ir cilvēka un dabas attiecības. Māksliniece gleznojusi delikātas klusās dabas ar augļiem, bet, personificējot cilvēka attieksmi pret vidi. Ilze Smildziņa darbos ieviesusi „tēlus”, kas izārda, apdzīvo, piesārņo. Sīkāk internetā: www.bastejs.com.

* Arī „Bastejam” līdzās esošajā galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12, Vecrīgā) ir atklāta jauna izstāde. Tur līdz 14. maijam apskatāma Daiņa Pundura (1965)  izstāde „Medus mānija”(keramika). Dainis Pundurs ir asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļā. Par savu izstādi mākslinieks saka: „Ja nopietni, tad izstāde nav par Vinnija Pūka brīnumainajām ožas spējām. „Medus” ir metafora tai pacilājoši saldajai sajūtai, kas rodas apskatot dāsni ornamentētus amatnieku darinājumus. „Medus mānija” ir keramikas akmens masā materializējies rezultāts pētījumiem un pārdomām par dekorativitāti - vizuālu fenomenu, kurš spēj izpausties galējībās ar nenosakām robežām, gan kā trivialitāte un bezgaumīgums, gan kā viedīgums un patiess skaistums.” Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Agnese Gulbe/LETA, Lita Krone/LETA, Bulls Press