Sabiedrība

Ķīlis apstiprinājis Gruškevica un Štāles disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis apstiprinājis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra Mareka Gruškevica un valsts sekretāra vietnieces Ingas Štāles disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju, informēja ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Reinis Tukišs.

Ķīlis apstiprinājis Gruškevica un Štāles disciplin...

Kā uzsver Ķīlis, veidojot komisiju, mērķis bijis nepieļaut dažkārt pagātnē novēroto praksi, ka vienas ministrijas amatpersonas vērtē savu kolēģi vai šajā gadījumā - vadītāju. Lai nodrošinātu iespējami objektīvu un neapstrīdamu disciplinārlietas izskatīšanu, komisijas sastāvā pieaicinātas kompetentas amatpersonas no Valsts kancelejas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), Labklājības ministrijas (LM) un Finanšu ministrijas (FM).

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāja būs IZM valsts sekretāra pienākumu izpildītāja, valsts sekretāra vietniece Lauma Sīka. Komisijas locekļi būs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra juridiskā padomniece Inga Antāne, Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Iepirkumu kontroles nodaļas vadītājs Andris Baglajs, VIAA Iepirkumu kontroles nodaļas vecākais eksperts Jānis Ivanovskis-Pigits, Valsts kancelejas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītāja Solvita Gulbe.

Komisijā strādās arī LM Eiropas un juridisko lietu departamenta juriskonsults Māris Knoks, izglītības un zinātnes ministra padomniece juridiskajos jautājumos Ilze Muižniece, FM Tiesību aktu departamenta Valsts resursu politikas nodaļas eksperts Artis Lapiņš.

Komisijas locekle un sekretāre būs IZM Iekšējā audita nodaļas vadītāja Jolanta Puznere. Rīkojumā noteikts, ka komisijas priekšsēdētājs, ja nepieciešams, dalībai disciplinārlietas izmeklēšanas komisijā var pieaicināt citus speciālistus un ekspertus.

Kā ziņots, Ķīlis disciplinārlietu pret Gruškevicu un Štāli ierosināja 23.aprīlī pēc tam, kad konstatēja vairākus pārkāpumus, kuru rezultātā ir radīti vai varētu tikt radīti nopietni zaudējumi Latvijas valstij un izsaimniekota nodokļu maksātāju nauda. Gruškevics ir atstādināts no pienākumu pildīšanas, bet Štāle darbu turpina.

Ķīlis uzskata, ka Gruškevicam trūkst īpašību un kompetences, kas nepieciešama šim amatam. Ķīlis skaidroja, ka viņam radusies pārliecība, ka IZM nepieciešams valsts sekretārs ar citu īpašību kopumu, proti, vajadzīga spēja efektīvi organizēt personālu, izvēlēties kompetentus cilvēkus vadošos amatos, organizēt šo cilvēku maksimāli efektīvu un enerģisku darbu. Tāpat jābūt pārliecībai par to, ka saimnieciskajos jautājumos un iepirkumos netiks pieļautas kļūdas vai pārkāpumi.

Gruškevicam līdz šim nav piedāvāts cits amats.

LETA