Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. maijā
Kultūra
2012. gada 11. maijs, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 12. un 13. maijā

Jauns.lv

Brīvdabas pasākumu sezona ir sākusies. Saldū svinēs novada svētkus un ēdīs saldumus. Talsos noritēs Čempionu rallijs. Ar vilcienu varēs doties Tautas ekskursijā uz dabas pērlēm.

Ventspils Tirgus laukumā Maija svētkus svinēs vācieši. Savs prieks arī rīdziniekiem – viņiem Eiropas Savienība sarīkojusi Dārza svētkus Vērmaņparkā. Savukārt galvaspilsētas izstāžu zāles priecē ar interesantām ekspozīcijām. Aizkustinošs solās būt koncerts, kas būs veltīts flamenko meistara Andra Kārkliņa piemiņai.

1. Saldumu svētki Saldū

Vasaras pilsētu, novadu un pagastu svētku maratonu šogad kā viena no pirmajām iesāk vissaldākā Latvijas pilsēta – Saldus. Tajā sestdien, 12. maijā, notiks Saldus novada un Saldumu svētki. Otrie Saldus novada svētki tiks svinēti reizē ar tradicionālajiem Saldumu svētkiem, kas Saldū notiks jau sesto gadu un atklās jauno tūrisma un brīvdabas atpūtas sezonu.

Šogad Saldus novada svētkus caurvīs ūdens tēma, jo svētku moto ir Plūdoņa vārdi: „Ūdeņi runā”. Saldus novads ir bagāts gan ar avotiem un upēm, gan ezeriem, dīķiem un citiem ūdeņiem. Ūdens ir visa pasaulīgā sākums, tas simbolizē dzīvību, auglību, attīrīšanos un atdzimšanu. Ūdens mūs vieno, un tam piemīt spēcīga atmiņa.

Katrā pagastā ir ezers, upe vai citi ūdeņi ar īpašu stāstu un nozīmi, tāpēc Saldus novada svētku programmas ietvaros Kalpaka laukumā tiks izstāstīti, izdziedāti, izdejoti pagastu „Ūdens stāsti”, turpat notiks arī radošās darbnīcas un mākslinieku izstādes.

Līgo skvērā pie strūklakas būs skatuve bērnu un jauniešu programmai, turpat līdzās un rotaļu laukumā notiks Saldumu svētku aktivitātes, bet abas skatuves savienos Lielā iela ar amatnieku un ražotāju tirgu.

Pēcpusdienā svētku gājiens aizvedīs dalībniekus un viesus uz noslēguma koncertu Kalnsētas parkā. Svētku noslēguma koncertā Kalnsētas parkā ūdens stāstus veidos Saldus novada kuplā dejotāju saime, sākot no pirmskolas mazajiem dejotājiem līdz senioriem, kā arī pūtēju orķestri „Saldus” un „Talsi”. Koncertu bagātinās un spilgtus akcentus radīs dūdu un bungu mūzikas grupa „Auļi”. Vakaru noslēgs šīs brīvdabas atpūtas sezonas pirmā zaļumballe, kas notiks Kalpaka laukumā.

Svētku atklāšana notiks Kalpaka laukumā pulksten 10.00, kam sekos plaša kultūras programma, sporta aktivitātes, kā arī, protams, Saldū gatavoto gardumu degustācija „Gardākais Saldus rausis”. Pulksten 16.00 būs motociklu parāde, 16.15 – svētku gājiens, 17.00 – lielais svētku koncerts ar dūdu un bungu grupas „Auļi” piedalīšanos, 19.00 – BMX paraugdemonstrējumi, bet 20.00 – zaļumballe pilsētas centrālajā – Kalpaka laukumā.

* Vienlaikus ar Saldus svētkiem pilsētas Sporta kompleksā no pulksten 11.00 līdz 22.00 notiks uzņēmēju izstāde „Ražots Saldū”.

Sīkāk internetā: www.saldus.lv.

Saldus Saule

2. Tautas ekskursija ar vilcienu uz Vidzemes dabas pērlēm

Pirmo Tautas ekskursiju šogad „Pasažieru vilciens” sestdien, 12. maijā, atklās ar braucienu uz Siguldu, Āraišiem, Cēsīm un Līgatni. „Pasažieru vilciens” arī šogad turpina pagājušajā rudenī iesākto Tautas ekskursiju tradīciju - aicinot ļaudis apmeklēt Latvijas krāšņākās dabas pērles un ceļošanai izmantot vilcienu.

12. maijā pulksten 10.42 no Rīgas Centrālās stacijas izbrauks ceļotāju vilciens, kas visiem piedāvās daudzveidīgas atpūtas, izklaides un informatīvi bagātas iespējas.

Tautas ekskursijas dalībnieki izvēlētajā galamērķī varēs baudīt katras pilsētas tūrisma sezonas atklāšanai speciāli izstrādātu programmu – piedalīties atrakcijās un konkursos, redzēt aizraujošas pārvērtības pilsētu vidē, doties pārgājienā vai „riteņojot” iepazīt novada skaistus un vēsturiskus stūrīšus. Turklāt, katrā pieturvietā viņus sagaidīs laipni gidi un pavadoņi, īsti sava novada patrioti.

Ekskursanti ceļot vilcienā var kopā ar mazuļiem bērnu ratiņos, kam ir - tas droši var ņemt līdzi arī savu divriteni. Turklāt ceļot vilcienā ir gana ērti gan lepnā vientulībā, gan kuplā pulciņā.

Tā kā vietu skaits ir ierobežots, pirms brauciena ir nepieciešama reģistrēšanās. Sīkāk internetā: www.pv.lv vai pa tālruni 67232135.

3. Vācu Maija festivāls Ventspilī

Ventspils Tirgus laukumā sestdien, 12. maijā, no pulksten 10.00 risināsies Ventspils vācu kultūras biedrības organizētais pasākums „Maifest 2012”. Svētkus atklās ar „Maija koka” uzstādīšana Ventspils Tirgus laukumā un vācu kultūras biedrības ansambļa „Windau” dziesmām, bet vienlaicīgi darbu sāks arī Krāmu tirgus „ Flohmarkt”.

Pasākumā arī izskanēs dziedātāja Kaspara Antesa pavasarim veltīta dziesmu programma, dzejnieces Sarmas Upeslejas muzikāla dzejas kompozīcija, dziedās vokālais ansamblis „Kompromiss” no Sesavas un „Atvasara” no Snēpeles, spēlēs Ventspils mutes harmoniku ansamblis un ansamblis „Rheinsänger” no Rīgas. Ar dejām priecēs Jaunrades nama deju kolektīvs „Vilnītis”, Ventspils augstskolas deju kolektīvs „Strautuguns” un Piltenes jauniešu deju kolektīvs „Atspole”

Būs arī tālāki viesi - Viljandi novada Karksi pagasta folkloras grupa "Sudijad" no Igaunijas un Tirkšļu rajona Užleknes kultūras nama tautas mūzikas ansamblis „Glousnis” no Lietuva.

Tāpat paredzētas tradicionālas pavasara spēles un atrakcijas bērniem, atraktīvas sporta spēles, sacensības bērniem un jauniešiem, kā arī radošās darbnīcas bērniem. Vietējie uzņēmumi „Rundstück” un „Dižrausis” piedāvās iegādāties pēc vācu receptēm gatavotus ēdienus (maizi, gaļas ēdienus, piparkūkas). Pulksten 15.30 paredzētu svētku izsole.

Pasākuma programma:

* pulksten 10.30 – dziedātāja Kaspara Antesa pavasarim veltīta dziesmu programma;

* pulksten 11.30 – deju kolektīvu uzstāšanās;

* pulksten 12.10 - dzejnieces Sarmas Upeslejas muzikāla dzejas kompozīcija;

* pulksten 12.40 – vokālais ansamblis „Kompromiss” no Sesavas;

* pulksten 13.10 – Ventspils mutes harmoniku ansamblis, vokālais ansamblis „Atvasara” no Snēpeles un Ventspils vācu kultūras biedrības ansamblis „Windau”;

* pulksten 14.10 - ansamblis „Rheinsänger” no Rīgas;

* pulksten 14.30 – Viljandi novada Karksi pagasta folkloras grupa „Sudijad” un Tirkšļu rajona Užleknes kultūras nama tautas mūzikas ansamblis „Glousnis”.

No pulksten 11.00 līdz 15.00 notiks arī pavasara spēles un atrakcijas bērniem, atraktīvas sporta spēles, sacensības bērniem un jauniešiem, kā arī radošās darbnīcas bērniem.

4. Flamenko meistara Andra Kārkliņa piemiņa koncerts

Latviešu izcelsmes flamenko spēles meistara Andra Kārkliņa 70 gadu piemiņas koncertā 12. maijā pulksten 19.00 Lielajā Ģildē pulcēsies daudz Latvijā pazīstamu dziesminieku - Austra Pumpure, Andris Mičulis, Zane Šmite, Ziedonis Stutiņš, Uldis Ozols, Laimis Rācenājs, Ivars Hermanis, Ilze Zariņa, Ilze Bērziņa, Nils Īle, Dzintars Beitāns, Nikolajs Ančs un Ēriks Tīss. Pasākumā būs apskatāma arī Andra Kārkliņa foto izstāde „Ceļojumi”.

Andris Kārkliņš dzimis 1942. gada 28. janvārī Latvijā, Zaļeniekos, uzaudzis ASV, lielāko sava mūža daļu pavadījis Spānijā, Francijā un Vācijā, bet mūžībā pēc smagas slimības aizgājis pērn Latvijā.

Andris Kārkliņš – Andres El Leton - koncertējis, ieguvis slavu un popularitāti daudzās pasaules valstīs, uzstājies koncertzālēs Sidnejā, Filipīnās, Andalūzijā, Ņujorkā, Čikāgā un citur. Latvijā viņam bijuši skolnieki, kuriem viņš mācījis apgūt latviešiem neierasto flamenko spēles mākslu. Viņš bijis arī foto kluba „Rīga” biedrs un tūrisma firmas „Impro” gids. Sava mūža pēdējos gadus mūziķis pavadījis privātmājā Kaltenē pie jūras, rakstījis haikas, komponējis un uzstājies publikas priekšā.

Viņš dziedāja izjustas dziesmas par mīlestību, dzīvi un pasaules klejojumos pieredzēto, jo, kā viņš pats uzsvēra - flamenko tas ir dzīvesveids. Andra Kārkliņa talantu atzinīgi novērtē arī flamenko dzimtenē - Spānijā. Viņš ir nodarbojies arī ar Amerikas abu kontinentu pirmiedzīvotāju vēstures antropoloģisko pētīšanu.

Biļešu cenas: Ls 5 - 20.

5. Čempionu rallijs Talsos

Sestdien un svētdien, 12. un 13. maijā, Talsos norisināsies „Rally Talsi 2012”, kas jau ceturto gadu zināms kā Čempionu rallijs. Šogad Talsos redzēsim Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Norvēģijas čempionus, kā arī citus reģiona ātrākos braucējus.

Pirms rallija pirmās dienas ātrumposmiem, Talsu iedzīvotāji un rallija viesi pie Talsu tautas nama varēs vērot rallija atklāšanas pasākumu. Sākot no pulksten 14:00 skatītājiem būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs un tikt pie pārsteiguma balvām, kā arī dzirdēt čempionu komentārus pirms došanās rallija trasē.

Pirmajā dienā sportisti veiks piecus ātrumposmus, no kuriem skatītāji brīvi varēs paspēt uz trīs ātrumposmiem, savukārt pēc aizraujošo sacensību vērošanas paralēlajā ātrumposmā, visi rallija līdzjutēji tiks gaidīti Sauleskalna estrādē uz vakara koncertu (pulksten 22.00), kur uzstāsies leģendārā rokgrupa „Pērkons”. Aptuveni divu stundu ilgajā programmā grupa „Pērkons” izpildīs visas savas labākās dziesmas, turklāt pēc koncerta ballēties gribētāji varēs izklaidēties diskotēkā teju visas nakts garumā.

Arī otrajā rallija dienā sportisti veiks piecus ātrumposmus, no kuriem rallija līdzjutēji varēs paspēt noskatīties vismaz trīs. Neilgi pēc pēdējā ātrumposma noslēguma, Talsu centrā pie Tautas nama sāksies svinīgais finiša noslēguma pasākums (pulksten 17.00), kur līdzjutēji varēs tikties ar sportistiem un, protams, vērot arī rallija uzvarētāju apbalvošanu.

Sīkāk internetā: www.rallytalsi.lv.

Dalību „Rally Talsi " pieteikuši seši čempioni (Talsu TV)

6. Eiropas dārzs Vērmaņparkā

Rīdzinieki, kuriem būs lemts brīvdienas pavadīt galvaspilsētā, sestdien, 12. maijā, var izbrīvēt laiku, lai aizietu atpūstos Vērmaņdārzā, kas pārvērtīsies par Eiropas Savienības dārzu. Šogad tradicionālie ES Dārza svētki ir veltīti Eiropas aktīvas novecošanas un paaudžu solidaritātes gadam, un svētku moto ir „Būsim aktīvi visās paaudzēs! Piedalies!”.

Jau ceturto gadu Eiropas Savienības Dārza svētki pulcēs visu paaudžu rīdziniekus un pilsētas viesus, un šogad to mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par dažādu sabiedrības grupu sadarbību un runāt par iespēju realizēt sevi un ieņemt aktīvu dzīves pozīciju neatkarīgi no vecuma.

Dārza svētki sāksies pulksten 12.00 ar muzikālu gājienu un tematisko telšu svinīgo atklāšanu Vērmanes dārzā. Visas dienas garumā darbosies desmit tematiskās teltis: „Digitālā Eiropa”, „Radošā Eiropa”, „Jaunatne kustībā”, „Zaļā Eiropa”, „Ražojošā Eiropa”, „Darbīgā Eiropa”, „Turīgā Eiropa”, „ES māja”, „Rīga/2014” un „Dānijas prezidentūra ES Padomē”. Tajās ikviens varēs iegūt informāciju par aktīvu līdzdarbošanos, „zaļu” domāšanu, karjeras un izglītības iespējām un citām aktuālām jomām, turklāt visu paaudžu svētku viesiem būs iespēja piedalīties dažādās aizraujošās aktivitātēs. Vairākās teltīs plānotas jautras un izglītojošas aktivitātes tieši bērniem. Jaunieši un citi interesenti pie Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras stenda varēs ne vien saņemt informāciju par jauniešu mobilitātes iespējām Eiropā, bet arī izpausties radošās aktivitātēs.

Visas dienas garumā līdz pat pulksten 18.00 Vērmanes dārza estrādē uzstāsies skatuves mākslinieki no Latvijas, Polijas, Čehijas, Zviedrijas un Lietuvas. Darbosies arī brīvā skatuve, uz kuras muzicēs, dejos un teātri spēlēs dažādu paaudžu mākslinieki. Visi pasākuma dalībnieki tiks aicināti piedalīties aizraujošā spēlē „Piedalies!”, kuras noslēgumā tiks izlozēti un apbalvoti veiksmīgākie dalībnieki.

Sīkāk internetā: www.es.gov.lv .

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: aktīvā novecošanās, elementārais noslēpums, arhitektūras naftalīns

* Eiropas Savienības mājā (Rīgā, Aspazijas bulvārī 28), atzīmējot Eiropas gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei, ir atklāta latviešu glezniecības vecmeistara Borisa Bērziņa (1930 – 2002) darbu izstāde „Mākslinieka Borisa Bērziņa vērtības”, kuru veidojis Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.

Nelielajai izstādei izvēlētas 4 gleznas un 12 zīmējumi no plašās mākslinieka memoriālās kolekcijas ar autora dzīves vērojumiem zvejnieku ciemā, kāpu ainavā vai mākslinieka darbnīcā. Darbos ar lielu atjautību dzīves pētīšanas procesā uztvertas smalkas nianses un visdažādākās kompozīciju sižetus raksturojošas un pastiprinošas detaļas, savukārt faktūras un formveides principiem atbilstošs kolorīts piešķir tiem maģisku pievilkšanas spēku.

Izstāde apskatāma līdz 31. maijam: darbdienās no pulksten 10.00 līdz 18.00, sestdienās – no 10.00 līdz 14.00. Ieeja bez maksas.

* Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes izstāžu zālē „Baseins” (Rīgā, Jūrmalas gatvē 74/76) līdz 12. jūnijam ir skatāma studentu Evitas Rusovas un Jura Efnera gleznu izstāde „Elementāra noslēpuma garša”. Abi jaunie mākslinieki studenti mācās par vizuālās mākslas skolotājiem. Savu gleznu izstādi viņi raksturo šādi: „Kaimiņam apzagtā ābele, mūžīgā jaunība, bagātība makā, veselība, Ziemassvētku vecītis, vecās mīlas vēstules, bioloģiskais tēvs, vecmāmiņas cepeša garšīgums, veiksme kontroldarbā, skaistums, vēl un vēl. Tie ir noslēpumi - sadzīviski, globāli, valstiski un tā tālāk, par citiem sāp sirds, par citiem -  pasmejies. Tas mums ir katram savs un visiem viens. Tā daba ir tikt slēptam un tapt atklātam – pavisam vienkārši. Ar cilvēku noslēpums atnāca, ar viņu – aizies.”

Sīkāk internetā: www.kultura.lu.lv.

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Rīgā, Mazajā Pils ielā 19) viens no Latvijas vadošajiem un ražīgākajiem arhitektiem Arnis Kleinbergs ir sarīkojis nosacītu personālizstādi - nerealizēto projektu izstādi „Naftalīns”. Izstādē Arnis Kleinbergs rāda savu tādu vai citādu iemeslu dēļ nerealizētos, sūrā darbā tapušos projektus, kurus komentē ar latviešu

arhitektiem netipisku humoru: „Šajā zālē atradīsiet tikai vienu pavisam svaigu

projektu, kas ar reālām cerībām veras nākotnē. Ja kaut ko vēl pamanāt vai sajūtat,

ziniet, tas viss ir tīrākais naftalīns.”

Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv


Elmārs Barkāns/Foto: LETA, Lita Krone/LETA