Muzeju nakts apmeklētājus aicina doties arī uz muzejiem ārpus Rīgas centra
Kultūra
2012. gada 19. maijs, 15:52

Muzeju nakts apmeklētājus aicina doties arī uz muzejiem ārpus Rīgas centra

Jauns.lv

Muzeju naktī sestdien dalību pieteikuši jau vairāk kā 130 muzeju ne tikai Rīgā, bet visos Latvijas reģionos, tādēļ, lai pie Rīgas centra muzejiem neveidotos stundām garas rindas, Kultūras ministrija (KM) aicina rīdziniekus atklāt sev jaunus muzejus arī ārpus Rīgas centra un citās Latvijas pilsētās.

KM   Muzeju  un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns pirmdien   Muzeju  naktij veltītā preses konferencē pastāstīja, ka nedēļu pirms pasākuma dalību   Muzeju  naktī pieteikuši 133 muzeji un citas ar kultūrvēsturisko mantojumu saistītas institūcijas, bet joprojām turpina nākt jauni pieteikumi, tādēļ dalībnieku skaits, visticamāk, būs lielāks.

Muzeju  naktī piedalīsies 37 muzeji Vidzemē, salīdzinot ar 31 pērn, un kā vienu no interesantākajiem piedāvājumiem Garjāns minēja Limbažu muzeja piedāvātos ceļojumus uz Cēsīm, Ainažiem un Minhauzena   muzeju. Tāpat akcijā dalību pieteikuši 23 muzeji Kurzemē (pērn – 16), 12 Latgalē un 11 Zemgalē. Durvis vērs gan Daugavpils cietoksnis, gan "NP Jelgavas Biznesa parks", kur agrāk atradās leģendārā "Rīgas autobusu fabrika" jeb RAF un vienuviet būs iespējams apskatīt vairāk nekā 15 dažādu RAF autobusu modeļu.

Pirmo reizi   muzeju  saimē ar dalību   Muzeju  naktī sevi pieteiks vairāki jauni un topoši muzeji, piemēram, Drustu muzejs un Strenču psihoneiroloģiskās slimnīcas muzejs.

Šā gada   Muzeju   nakts  tēma ir zilā krāsa – jūra, un muzeji šim tematam piegājuši ļoti radoši, savās programmās piedāvājot "zilus brīnumus", "talantu jūru", zvejsaimniecības un piejūras kūrortu tradīcijas un interpretējot jūru kā vienotāju starp tālām zemēm.

Populāra izrādījusies Aspazijas vārsma "Tā puķe, tā zilā puķe ir tomēr jāmeklē", ko par savu   Muzeju   naktsvadmotīvu izvēlējušies daudzi muzeji.

Muzeju   nakts  tēma izvēlēta, vadoties pēc Raiņa "Karaļmeitas" rindām – "Dies saulīte atkal trīskrāsaina: drīz zila, drīz zaļa, drīz sarkana". Proti, nākamgad tēma būs zaļā krāsa – mežs, bet 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, tēma būs sarkanā krāsa – dzintars.

Muzeju  naktī, kas šogad notiks jau astoto gadu, iesaistījušies ne tikai muzeji, bet arī bibliotēkas, teātri, baznīcas, arhīvi, koncertzāles, industriālā mantojuma objekti un arī augstākās valsts institūcijas.

"Tas, ka   Muzeju  naktī piedalās arī Saeima, Valsts prezidenta kanceleja un šogad pirmo gadu arī Ministru kabinets, nozīmē, ka tas tiešām ir vērā ņemams pasākums," sacīja Garjāns.

Lai arī   Muzeju  naktī grib piedalīties daudzi, oficiālajā programmā tiek iekļautas tikai tās institūcijas, kam ir saistība ar kultūras mantojumu – vai nu tās pašas nodarbojas ar kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu, vai arī to apdzīvotās ēkas ir kultūras pieminekļi.

Garjāns atzina, ka   Muzeju   nakts  savā popularitātē viegli var sacensties gan ar maijā notiekošo pasaules čempionātu hokejā, gan ar Eirovīzijas dziesmu konkursu. "Tas nekad nav bijis šķērslis lielam apmeklētāju skaitam," teica KM pārstāvis.

Muzeju   nakts  organizatori atgādina, ka atsevišķi pasākumi sliktu laika apstākļu dēļ var tikt atcelti vai pārcelti. Interesentiem, kas gribēs apskatīt valsts augstākās institūcijas, jāņem līdzi personu apliecinoši dokumenti. Savukārt, lai visi Muzeju   nakts  apmeklētāji Rīgā pēc pasākumu beigām varētu tikt mājās, "Rīgas satiksme" pagarinājusi sabiedriskā transporta kustības grafiku līdz pulksten diviem naktī.

Ar pilnu   Muzeju   nakts  programmu var iepazīties akcijas mājaslapā www. muzeju- nakts.lv.

Muzeju   nakts  tradīcija sākusies 1999.gadā Francijā ar mērķi iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kas ikdienā muzejus neapmeklē, lai nākamajā reizē ceļš uz   muzeju  jau būtu vieglāks un pazīstamāks.

Pirmo gadu   Muzeju  naktī Latvijā vērs durvis arī Francijas Kultūras institūts, aicinot iepazīt kultūras saites, kas vieno Latviju un Franciju. Institūta pārstāvis Denī Diklo atzina, ka ir patīkami pārsteigts par   Muzeju   nakts  mērogiem un apmeklētāju lielo skaitu Latvijā.

BNS, Foto: Evija Trifanova/LETA