Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. jūnijā
Šajās brīvdienās Brīvdabas muzejā notiks tradicionālais lielais Gadatirgus.
Kultūra
2012. gada 1. jūnijs, 10:22

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. jūnijā

Jauns.lv

Vasaras festivālu maisam gals ir vaļā: Siguldā Džeza festivāls, Koknesē klāt kārtējais „Infinitus”, Saulkrastos sabrauc amerikāņu auto, bet Ikšķilē antīko lietu cienītāji, Dobelē notiek Novada svētki.

Dundagā svin Pils svētkus, bet Slīteres Nacionālajā parkā divas dienas ceļos ceļotāji. Savukārt Brīvdabas muzejā klāt lielas Gadatirgus. Savukārt, ja negribas tālu doties, var paklejot tepat pa Rīgas izstāžu zālēm.

1. Gadatirgus Brīvdabas muzejā

Kā katru gadu, arī šogad jūnija pirmajās brīvdienās – 2. un 3. jūnijā Brīvdabas muzejā notiks vērienīgais Tautas lietišķās mākslas darinājumu gadatirgus.

Gada lielākie amatniecības svētki jau noritēs 42. gadu pēc kārtas. Tajos pulcēsies tautas lietišķās mākslas studijas un amatnieki no visas Latvijas, lai divu dienu laikā ar savu gada veikumu iepazīstinātu apmeklētājus. Līdztekus amatniecības izstrādājumiem gadatirgū būs iespējams iegādāties arī vietējo pārtikas preču ražotāju produkciju – mājas sierus, kūpinājumus, vīnu un citus gardumus.

Gadatirgus savus viesus priecēs arī ar bagātīgu kultūras programmu. Līdztekus tautas deju ansambļu un Rīgas Danču kluba priekšnesumiem Rietumu estrādē un Lībiešu sētā uz Jāņu tradīciju skolu aicinās folkloras kopas „Laiva” un „Skandenieki”. Ar uzvedumu „Le Arti per Via” Kurzemes zvejniekciema pļaviņā abas dienas no pulksten 12.30 līdz 16.00 uzstāsies ceļojošais muzejs no Itālijas „Amatnieki ielās”, kas iepazīstinās ar savām tradīcijām, tautas melodijām un autentiskiem amatnieku darbarīkiem.

Izstāžu zālē varēs ielūkoties Brīvdabas muzeja tapšanas vēstures līkločos. Izstāde tapusi par godu Brīvdabas muzeja pirmās ekspozīcijas astoņdesmitgadei. Pie ezermalas bērnu laukumiņa darbosies loku šaušanas atrakcijas un papīra aušanas darbnīca.

Ieejas biļešu cenas: pieaugušajiem – Ls 3, studentiem – Ls 2, skolēniem un pensionāriem – Ls 1, ģimenes biļete – Ls 5. Tirgus Brīvdabas muzejā 2. un 3. jūnijā notiks no pulksten 10.00 līdz 17.00. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

2. Džeza festivāls Siguldā

Sestdien, 2. jūnijā, pulksten 15.00 Siguldas pilsdrupu estrādē sāksies jau otrais starptautiskais džeza festivāls „Sigulda Jazz”. Estrādē visas dienas garumā līdz pat pusnaktij skanēs smooth jazz, funk, world un bigband mūzika, tiks rādītas dokumentālās filmas. Uz festivāla brīvdabas skatuves dominēs elektriska un ritmiska, džeza žanram atbilstoša mūzika.

Jau no pulksten 12.00 dienā Siguldas ielās un bistro „Zaļumnieku piestātne” festivāla noskaņu ieskandinās mūsu džeza jaunā paaudze - Siguldas Mākslu skolas audzēkņu ansamblis. Pa ceļam uz pilsdrupu estrādi būs iespēja izbaudīt arī Staņislava Judina, Māra Plūmes un Alekseja Bahira trio „Retro Limited” enerģisko un dzīvespriecīgo sniegumu.

Turpinot aizsākto tradīciju, arī šī gada festivāls sola veselu virkni unikālu un jaunu projektu. Savu dalību ir apstiprinājuši mūsu pašu „Very Cool People”, kuri kopā ar vācu trompetistu Christoph Titz patlaban strādā pie jaunas programmas šim pasākumam. Šis nebūs vienīgais starptautiskais projekts festivālā, jo siguldietis Artis Gāga kopā ar Uri Gincel (Izraēla), Sean Pentland (Lielbritānija) un Eric Vaughn (ASV) ir sarūpējis īsti interkontinentālu projektu, lai parādītu, kā skan viņa latviešu tautas dziesmu apdares šāda sastāva skatījumā. Siguldas mūziķus šajā pasākumā pārstāvēs arī Siguldas Saksofonu kvartets un Siguldas Mākslu skolas pasniedzēju ansamblis.

Uz festivāla skatuves kopā ar domubiedriem kāps arī Juris Kristons, Aivars Hermanis un Vilnis Krieviņš projektā „Spectrum Tribute”. Festivālu kuplinās arī Raimonda Macata kvintets „RM5”, kā arī dzīvās un elektroniskās mūzikas saliedētāji - grupa „S&T Syndicate”. Ģitārspēles meistaru Aivara Hermaņa un Mārča Auziņa izpildījumā varēsim izjust ģitāras neilona un metāla stīgu skaņas kontrastu, ko lieliski papildinās Raimonds Macats (elektročells) un Ainis Zavackis (perkusijas) kopīgā projektā „18 Stīgas”. Festivāla koncertu noslēgumā ar īpašu programmu un īpašiem viesiem uzstāsies bigbends „Mirage”. Tāpat būs arī citu mākslinieku uzstāšanās.

Paralēli festivāla koncertiem džeza kinozālē Jaunās pils telpās tiks rādītas dokumentālās filmas par modernās mūzikas un džeza vēsturi un attīstību līdz pat mūsdienām no cikla.

Pēc koncertiem festivālu turpinās Jam Session bistro „Zaļumnieku piestātne” (Pils iela 9), bet ap pulksten 1.30 uz Rīgu dosies „A” vilciens, kura pasažierus izklaidēs „Retro Limited” mūziķi.

Biļešu cena koncerta dienā: Ls 12. Sīkāk internetā: www.jazzfest.lv.

3. Mūzikas un mākslas festivāls „Infinitus” Koknesē

Koknesē sestdien, 2. jūnijā, norisināsies mūzikas un mākslas festivāls „Infinitus”. Tas tiek organizēts jau piekto gadu pēc kārtas, un šogad festivāla apmeklētājiem būs iespēja klausīties ne vien pašmāju, bet arī ārzemju mūziķu sniegumu. Festivāla programmā ir iekļautas gan muzikālas, gan aktīvas, sportiskas un radošas aktivitātes gan

bērniem, gan pieaugušajiem. Apmeklētājus priecēs Latvijas grupas „Gapoljeri”, „Crazy Dolls”, „Oranžās brīvdienas”, „Credo” un „Double Faced Eels”, kā arī grupa „Deeper Upper” no Lietuvas, „Karavan” no Baltkrievijas un „Avi” no Austrālijas.

Paralēli būs iespēja apmeklēt arī DJ telti, kurā muzicēs DJ Vidmant Maliken, DJ

flipis, DJ PeXeR, DJ ExteRic, DJj Mechanic Being (Francija), DJ Morra un DJ Koulja

Boy.

Papildus muzikālajām festivāla aktivitātēm, darbosies vairākas radošās teltis: „Latvijas Mazpulki”, LSKJ (Sarkanais Krusts), „ZAZ klubs” (Retro auto), Klubs „Māja”, „Papardes Zieds”, RED, „Speedminton Latvija”, kā arī notiks konkursi un dažādas spēles.

Festivāls, kura sauklis ir „Pārmērīga jautrība festivālā var būtiski ietekmēt Tavu

vasaru!”, sāksies pulksten 12.00. Ieejas biļete: Ls 4. Sīkāk internetā: www.infinitus.lv.

4. Dobeles pilsētas svētki

Sākušies Dobeles novada krāsainie svētki, kuru galvenās aktivitātes notiks šajā nedēļas nogalē. Novada ļaudis tajos vasaru iekrāso baltā, zaļā, sarkanā un ceriņu krāsā.

2. jūnijā Dobelē valdīs sarkanā krāsa. Pirmo reizi novada svētkos notiks gājiens „Vasaras karalis – rabarbers”. Būs arī rosīgs amatnieku un zemnieku tirdziņš, amatiermākslas kolektīvu koncerts „Vasarai azotē”. Ar Ceriņu autobusu varēs aizbraukt uz Ķestermeža estrādi, kur notiks deju svētki „Danču lustes”. Koncertā piedalīsies visu paaudžu dejotāji no Dobeles, Auces, Tērvetes, Jelgavas novada, Jelgavas un Rīgas.

Pēc deju svētkiem pilsētas centrā sāksies nakts skrējiens, kurā varēs piedalīties ikviens bez vecuma ierobežojuma. Pirmajā tūrē būs tautas skrējiens, bet pēc tam tiks dots starts sportistiem. Dienas noslēgumā skanēs koncerts „Senā tirgus stāsts”, kas būs ceļojums cauri laikam kopā ar grupu „Auļi”, Intaru Busuli, Amber, Karinu Tatarinovu, „Lady Sweet”, Robertu Pētersonu, Tautas deju ansambli „Rotaļu”, deju studiju „Benefice” un Kārli Lāci. Pēc koncerta varēs kārtīgi izballēties.

Novadu svētku programma 2. jūnijā Dobeles centrā sāksies pulksten 10.00, svētku gājiens – pulksten 12.30, deju svētki Ķestermeža estrādē – pulksten 17.00, svētku noslēguma koncerts Tirgus laukumā – pulksten 22.30. Savukārt Nakts skrējienam Baznīcas ielā starts tiks dots pulksten 20.30.

Visbeidzot, 3. jūnijs būs Ceriņu diena. Izbaudīt melodijas no populārām operetēm Pētera Upīša ceriņu dārzā aicinās Valsts Augļkopības institūts. Koncerts ziedošajos ceriņos sāksies pulksten 14.00.

Sīkāk internetā: www.dobele.lv .

5. Slīteres ceļotāju dienas

Jau trešo gadu pēc kārtas notiks sestdien un svētdien, 2. un 3. jūnijā, notiks Slīteres Ceļotāju dienas, kas pašā pavasara plaukumā aicina divas mežu un jūras elpas pilnas brīvdienas pavadīt Slīteres Nacionālajā parkā, Līvu krastā un Dundagas novadā. Šogad vairāk vērības pievērsts Dundagas novada aizsargājamām dabas teritorijām ārpus Slīteres Nacionālā parka. Piemēram, pārgājieni Raķupes un Kaļķupes ielejās. Gaida arī vairāki citi jaunumi un jau iecienīti ceļojumi, gan kopā ar pieredzējušiem vietējiem, gan viesu gidiem un darbnīcu vadītājiem. Būs iespēja doties dažādos dabas un kultūrvēstures izzināšanas maršrutos, gan ar kājām, gan velosipēdiem, gan laivām un pat ar bijušās padomju armijas automašīnām.

Īpaši vilinoša ir piedāvājumu buķete pie Šlīteres bākas, kur varēs gan pētīt kukaiņu pasauli caur fotoaparāta objektīvu entomologa vadībā, gan vērot putnus kopā ar ornitologu. Citviet kopā ar izciliem speciālistiem, sava aroda entuziastiem būs iespēja iepazīt jūras zivis, ciemoties pie iekšzemes ūdeņu iemītniekiem, pētīt kāpu mežu augāju, izzināt koka dzīvi no sēklas līdz kritalai, un pat kopā ar paleontologu atpazīt Latvijas tropu jūras iemītniekus Baltijas ledus ezera krastā. Lai gan visi maršruti ir viegli pieveicami, tomēr ir vērts internetā palūkot, vai izvēlētajā maršrutā nav kādi ekstrēmisma elementi, vai varbūt nepieciešams kāds īpašs apģērbs vai aprīkojums.

Pašā Kolkas galā gaidīs līvu ķēķis līvu centrā „Kūolka”, kā arī pirtu salidojums Kolkasragā. Tāpat raibu raibais piedāvājums arī Dundagas apkārtnē.

Savdabīgu akcentu Ceļotāju dienā šogad ienesīs sestdien, 2. Jūnijā, notiekošie Dundagas pils svētki „Dzīvo zaļāk!”. To rīkotāji un norises visu diennakti gaidīs arī no dabas izzināšanas nogurušos ceļotājus. Visas dienas garumā notiks koncerti, kuros dziedās un dejos ne tikai dundadznieki, bet arī viesi no citām Latvijas pilsētām. Uz jokiem un spēlēm aicinās improvizācijas teātra studija „Improzoo” no Rīgas. Tāmiņizloksni duņdžiņmēlē iegrozīs Velta Skurstene. Amatnieku darbnīcās amatnieki rādīs savas prasmes. Varēs iepazīties ar Moricsalas foto izstādi un Dundagas mednieku kluba „Dundaga” medību trofeju izstādi. Vakarā pils parkā grupas „Putnu balle” koncerts. Dienas noslēgumā balle.

Sīkāk internetā: www.dundaga.lv .

Gludenā čūska Slīterē

6. Amerikāņu auto Saulkrastos, retro auto - Ikšķilē

* Saulkrastos sestdien, 2. jūnijā, norisināsies amerikāņu auto salidojums „Saulkrasti 2012. Wanted!”. Tas būs jau 7. starptautiskais amerikāņu auto salidojums, kurā būs apskatāmi vai katru 20. gadsimta desmitgadi pārstāvoši auto: senākais – 1928. gada „Buick”, spārnotie auto no 50. gadiem, 60. - 70. gadu ASV autobūves lepnums „Cadillac”, muskuļotie „Mustang”, „Corvette”, „Camaro” un „Firebird”. Būs apskatāma arī filmas „Atpakaļ nākotnē” („Back to the Future”) zvaigzne „DeLorean”.

Pasākums sāksies pulksten 12.00 Saules laukumā. Pulksten 12.30 notiks auto parādes brauciens – Zvejniekciems – Baltā kāpa – Saules laukums, bet no 14.30 paredzēta auto izstāde Ainažu ielā un koncerts Saules laukumā. Sīkāk internetā: www.saulkratsi.lv .

Amerikāņu muskuļauto Rīgas Motormuzejā

* Savukārt Latvijas Antīko automobiļu klubs svētdien, 3. jūnijā, Ikšķilē rīko ikgadējo restauratoru dienu, kas ir tradicionāls seno spēkratu restauratoru, antikvāru priekšmetu un senlietu vācēju saiets. Attiecīgi šim pasākumam ir sava mērķauditorija un atbilstošā gaisotne. Organizatori rūpējas, lai tiktu saglabātas restauratoru dienas tradīcijas un formāts. Sīkāk internetā: www.aak.lv.

Senlietu tirdziņš Ikšķilē

7. Rīgas izstāžu jaunumi: Radars, Rīga – Tbilisi, gondola un 10 grami mākslas

* Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas Mediju telpā (Pārdaugavā, Ūdens ielā 6) ir atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas bakalaura darbu izstāde „10 grami mākslā vairāk”. Izstādes nosaukums vēsta par desmit topošām māksliniecēm, kas ar eksponētajiem diplomdarbiem piesaka savu ienākšanu Latvijas mākslas vidē.

Izstādē ir apskatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas, Tēlniecības un Keramikas apakšnozaru studentu - Gundegas Evelones, Marutas Gredzenas, Diānas Janušones, Līvas Kaprāles, Kristīnes Meilusas, Diānas Molnikas, Daces Pugas, Maijas Puncules, Agitas Šteinbergas un Elīnas Vojevodas darbi. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Mākslas muzejs „Rīgas Birža” ieguvis jaunu pastāvīgu starptautiski atpazīstamu zīmi – pasaulslavenā Krievijas mākslinieka Dmitrija Gutova darbu „Gondola”. Tas radīts īpaši „Rīgas Biržas” ātrijam. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Līdz 30. jūnijam Latvijas Mākslas akadēmijā norisināsies Dizaina diplomandu dienas „Radars 2012”, kuru ietvaros būs skatāma jauno dizaineru izstāde. Izstāde „Radars” apmeklētājus aicina atklāt Dizaina nodaļas studentu ideju radošumu, trajektoriju un to rezonansi. Izstādes ekspozīcijā tverts viss jaunais, tā signalizē par pārmaiņām savā teritorijā un reģionā, kā arī sniedz impulsus svaigām un neredzētām idejām. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Vecrīgas galerijā „G4” (Gleznotāju ielā 4) Gruzijas prezidenta vizītes Rīgā noskaņās ir atklāta fotogrāfiju izstāde „Rīga - Tbilisi”, kurā ir aplūkojamas astoņu fotogrāfu 77 fotogrāfijas. Tajā piedalās četri fotogrāfi no Latvijas un četri no Gruzijas. Projekta ideja radās 2010.gadā, un tās mērķis bija parādīt Gruziju Latvijas fotogrāfu acīm, bet Latviju - Gruzijas fotogrāfu acīm.

* Galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14) līdz 26.jūnijam ir skatāma Zviedrijā dzīvojošā latviešu izcelsmes gleznotāja Lara Strunkes un zviedru tēlnieces Evas Langes izstāde „Sirds un mājas pamats”. Ievērojamais latviešu izcelsmes gleznotājs, Zviedrijas Karaliskās Mākslas akadēmijas Goda loceklis Laris Strunke joprojām ir viens no pašiem ievērojamākiem Zviedrijas māksliniekiem, gleznotājs ar pasaules vārdu, uzticīgs abstraktai gleznošanas manierei, kura daiļrade pieskaitāma pie Eiropas abstraktās glezniecības virsotnēm. Savukārt zviedru tēlnieces Evas Langes darbi pieskaitāmi pie vispārliecinošākajiem minimālisma mākslas paraugiem, kas līdzās uzsvērti vienkāršo formu lakonismam un materiāla tīrībai koncentrē sevī arī spēcīgu emocionālo vētījumu. Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva