Bijušais KNAB izmeklētājs: KNABā valda matriarhāts un nekārtība
Bijušais KNAB izmeklētājs Ruslans Balakleiskis uzskata, ka birojā valda absolūts bardaks un matriarhāts, pret ko jācīnās.
Sabiedrība
2012. gada 28. jūnijs, 12:29

Bijušais KNAB izmeklētājs: KNABā valda matriarhāts un nekārtība

Jauns.lv

Nu jau bijušais KNAB izmeklētājs Ruslans Balakleiskis stāsta, ka birojā valda absolūts bardaks un tajā valda matriarhāts, pret kuru esot jācīnās. Tādēļ viņš arī no biroja esot nopludinājis izmeklēšanas materiālus.

No amata atbrīvotais par tā dēvētās „Latvenergo” lietas materiālu nopludināšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētājs Ruslans Balakleiskis nācis klajā ar skarbu savas bijušās priekšniecības kritiku, pārmetot tai politiskās neitralitātes trūkumu un sakot, ka KNABā valdot matriarhāts

Pats KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks pirms Jāņiem izteiktos Balakleiska apvainojumus noraida un teic, ka tādā veidā Balakleiskis cenšoties aizstāvēties un pārmetumi neatbilstot patiesībai.

Speciāli novilcina „Latvenergo” lietas izmeklēšanu

Uz jautājumu, kāpēc viņš no KNAB nopludinājis „Latvenergo” lietas materiālus, Balakleiskis „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” saka: „Es diezgan ilgi esmu strādājis KNAB, kopš 2008. gada. Pildot savus dienesta pienākumus, esmu novērojis vairākus iekšējos pārkāpumus. Kad mēģināju norādīt uz šiem pārkāpumiem atbildīgām biroja vadības amatpersonām, viņu atbilde allaž bija: „Man nav laika tagad nodarboties.” No tā secināju, ka viņiem nav laika pildīt savus tiešos pienākumus. Pēdējais piliens bija tad, kad KNAB vadība skaidroja, ka „Latvenergo” process novilcinājies tāpēc, ka joprojām tiek gaidītas atbildes uz tiesiskās palīdzības lūgumiem no ārzemēm. Tas nav un nevar būt iemesls lietas stiepšanai garumā. Jo tā informācija, kas tika iegūta kratīšanās, kas atrodas izņemtajos datoros, nav izanalizēta kopš 2010. gada vasaras. Šā gada aprīlī jau beidzās pirmstiesas izmeklēšanas termiņš. Tas tika pagarināts uz trim mēnešiem, bet esmu pārliecināts, ka arī tagad jūlijā to vēl pagarinās.

Tas nozīmē, ka maksimāli pieļaujamais termiņš beigsies rudenī. Līdz tam laikam lietai būtu jābūt nodotai tiesai vai atceltiem visiem mantu arestiem, atdotām visām izņemtajām mantām un tamlīdzīgi, citiem vārdiem, tas nozīmē lietas izgāšanu. Skaidrojums, ka lieta netiek nodota prokuratūrai un tiesai tikai tāpēc, ka tiek gaidītas tiesiskās palīdzības no ārzemēm, neiztur kritiku. Iemesli ir pavisam citi.”

„KNAB vadība nesaka sabiedrībai taisnību”

Par šiem iemesliem Balakleiskis saka: „KNAB vadība nesaka sabiedrībai taisnību. Kāpēc tik ilgu laiku jāizmeklē? Turklāt strādā vesela izmeklēšanas un operatīvo darbinieku brigāde, un divu gadu laikā viņiem nebija laika sākt analizēt informāciju?

Cits iemesls ir tāds, ka KNAB darbinieki nav spējīgi orientēties uz galveno, bet procesu virza nevis izmeklētājs, bet operatīvie darbinieki, kuri pārsvarā neorientējas kriminālprocesuālajos aspektos, taktikā, pierādāmo apstākļu apjomā, neredz to vieglāko ceļu pierādījumu vākšanai un tamlīdzīgi.

Gandrīz jebkura krimināllieta, kas atrodas KNAB lietvedībā, tiek izmeklēta Kriminālprocesa likumā maksimāli paredzētajā termiņā, izņemot gadījumus, kad lietu pārņem savā lietvedībā prokuratūra vai lietu vada prokurors, nevis KNAB komanda.”

„Nesen KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe skaidroja, ka ārzemēs līdzīgas lietas izmeklē divus līdz četrus gadus. Tas esot normāli. Es domāju, ka nav normāli. Tā tiek maskēta nespēja orientēties uz svarīgāko. Tiek strādāts plašā sektorā pēc principa – ka tikai kaut ko pierādīt – atrast sīku mušiņu un paziņot, ka tā ir milzīga megamuša – tas ir KNAB vadības stils,” piebilda Balakleiskis.

Bardaks korupcijas apkarotāju birojā

Nu jau bijušais KNAB izmeklētājs norāda vēl uz vairākiem birojā esošajiem pārkāpumiem. Spriežot pēc viņa teiktā, jāsecina, ka KNABā valda absolūtu bardaks:

* Trijiem KNAB darbiniekiem ir viens seifs ar vienu atslēgu. Atbildīgais par seifu ir darbinieks, kas jau gadu ir pensijā. Tas parāda, kāda ir dokumentu un pierādījumu glabāšanas drošība.

* Par KNAB izmeklētājiem pagājušā gada nogalē tika pieņemtas personas, kurām vispār nav pieredzes izmeklētāja darbā, kuras pirms tam nav redzējušas, kā izskatās krimināllieta. Tas ir pretrunā ar KNAB likumu.

„KNAB vada matriarhāts”

Tāpat atlaistais KNAB darbinieks norāda, ka faktiskais biroja vadītājs nav vis Jaroslavs Streļčenoks, bet gan viņa vietniece Juta Strīķe: „Pie stūres stāv Juta Strīķe. Kāpēc agrāk bija konflikts birojā? Tāpēc, ka Normunds Vilnītis gribēja pārņemt biroja faktisko vadību. Pēc tam KNAB kolektīvs iesniedza gan prokuratūrai, gan Saeimai pārkāpumu sarakstu. Es arī iepazinos ar to sarakstu. Tur bija tādas absurdas lietas – apmēram tādā stilā, ka Vilnītis apmeklējis citu tualeti, ne to, kuru vajadzēja. Drošības policijā pat bija uzsākts kriminālprocess pret Vilnīti. Kas tagad notiek ar to procesu? Šķiet, ka izbeigts noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ. Un kas ar tiem pārkāpumiem, kāds rezultāts? Nekāds. Vilnītis zaudēja amatu. Atlaida cilvēku, kurš mēģināja aizvest biroju no viena politiskā spēka apkampieniem – viņu noēda ar visām ķidām.

Tāpat citi KNAB darbinieki, kas neatbalstīja Strīķi, vai nu pēc pašu vēlēšanās aizgāja no biroja, vai arī tika pazemināti amatos un spiesti aiziet projām, jo viņi ir mazākumā.”

Tāpēc jāstiprina KNAB uzraudzība un pārraudzība, nevis neatkarība, teic Balakleiskis un aicina cīnīties pret tajā valdošo matriarhātu: „Manuprāt, ir vajadzīga šīs iestādes reorganizācija. To vada matriarhāts. Paskatieties – gandrīz visu nodaļu vadītājas ir sievietes. Tur tikai viens vai divi ir vīrieši.”

Bijušais izmeklētājs kritizē KNAB darbu (LTV „Panorāma”)
Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video, Edijs Pālens/LETA