Ministrs Ķīlis grib atlaist valsts sekretāru Gruškevicu
Ķīlis rosina par Gruškevica atbrīvošanu lemt rītdienas valdības sēdē.
Politika

Ministrs Ķīlis grib atlaist valsts sekretāru Gruškevicu

Jauns.lv

Izvērtējot disciplinārlietas komisijas atzinumu, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis nolēmis rosināt atbrīvot ministrijas (IZM) valsts sekretāru Mareku Gruškevicu no amata saistībā ar ministrijas iepirkumos konstatētajiem pārkāpumiem.

Ministrs Ķīlis grib atlaist valsts sekretāru Grušk...

Ķīlis pieļāva, ka par Gruškevica atstādināšanu no amata varētu lemt rītdienas valdības sēdē.

Kā ziņots, portāls "pietiek.com" jau vēstīja, ka disciplinārlietas komisija pieņēmusi lēmumu ieteikt no amata atbrīvot ministrijas ilggadējo valsts sekretāru Gruškevicu, viņa vietnieci Ingu Štāli un IZM Informācijas tehnoloģiju departamenta direktori Inesi Gludīti, kā arī tiek pieļauts, ka lietas materiāli tiks nodoti Ģenerālprokuratūrai.

Pagājušajā nedēļā IZM izveidotā disciplinārlietas komisija pieņēmusi lēmumu Gruškevicam, Štālei un Gludītei piemērot disciplinārsodu - atbrīvošanu no amata.

Portāls vēsta, ka Gludīte trešdien IZM iesniegusi slimības lapu, arī Gruškevics slimojot.

Jau ziņots, ka Ķīlis šā gada 23.aprīlī ierosināja disciplinārlietu pret Gruškevicu un viņa vietnieci Štāli, jo IZM reorganizācijas gaitā konstatēja vairākus pārkāpumus, kuru rezultātā ir radīti vai varētu tikt radīti nopietni zaudējumi Latvijas valstij un izsaimniekota nodokļu maksātāju nauda. Gruškevics tika atstādināts no amata uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, savukārt Štāle darbu turpināja.

Kamēr notika lietas izvērtēšana, Gruškevics bija apstrīdējis vairāku disciplinārlietas izvērtēšanas komisijas locekļu neitrālu lemtspēju un panāca, ka tiek mainīts komisijas sastāvs, lai neatstātu vietu nevajadzīgām spekulācijām un minējumiem.

Tāpat Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu namā Gruškevics vērsies ar iesniegumu, kurā apstrīdējis disciplinārlietas izskatīšanas procesu, IZM ir nosūtījusi paskaidrojumu, neatzīstot prasījumu. Tiesa Gruškevica prasījumu izskatīs rakstveida procesā 20.jūlijā. Administratīvā procesa likuma 64.panta 2.daļa nosaka, ka lēmumu par termiņa pagarināšanu var apstrīdēt un pārsūdzēt.

Pēc komisijas sastāva apstrīdēšanas disciplinārlietas izvērtēšanas komisiju vadīja Valsts kancelejas Eiropas Savienības struktūrfondu departamenta vadītāja Solvita Gulbe. Savukārt komisijas locekļi bija vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra juridiskā padomniece Inga Antāne, Labklājības ministrijas Eiropas un juridisko lietu departamenta juriskonsults Māris Knoks, izglītības un zinātnes ministra padomniece juridiskajos jautājumos Ilze Muižniece, Finanšu ministrijas Tiesību aktu departamenta Valsts resursu politikas nodaļas eksperts Artis Lapiņš.

Komisijas sekretāri bez balsstiesībām bija IZM Iekšējā audita nodaļas vadītāja Jolanta Puznere un Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Iepirkumu kontroles nodaļas vecākais eksperts Jānis Ivanovskis-Pigits.

Komisijas sastāvā vairs nav IZM valsts sekretāra pienākumu izpildītājas valsts sekretāra vietnieces Laumas Sīkas, kurai iepriekš bija uzticēta komisijas vadība, kā arī Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Iepirkumu kontroles nodaļas vadītāja Andra Baglaja.


LETA, Foto: Lita Krone/LETA