Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. jūlijā
Kultūra
2012. gada 13. jūlijs, 10:38

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. jūlijā

Jauns.lv

Šajās brīvdienās visnejēdzīgākais, ko varētu darīt, ir palikt savās mājās starp četrām sienām. Jādodas izbraucienā – visā Latvijā pilnā sparā turpinās vasaras festivālu, svētku un atrakciju laiks!

Visjestrākie svētki ar visbagātākām tradīcijām jau kopš pirmās brīvvalsts laikiem būs Zvejnieksvētki piejūras pilsētās un ciemos. Senās tradīcijas turpinās arī mūsdienās iedibinātie festivāli – Rundāles pilī baroka laiku uzburs Senās mūzikas festivāls, bet viduslaiku tabors piestās Āraišu ezera krastā. Slātavieši pulcēsies Vecpiebalgā, bet kantorī mūzikas cienītāji Bauskas Pilskalnā. Savas tradīcijas jau ir arī Preiļu novada svētkiem ar kārtējo Latgales Šlāgerparādi un Jelgavas Smilšu skulptūru festivālam.

1. Zvejnieksvētki 14. jūlijā

Kā katru gadu arī šogad jūlija otrajā sestdienā visā Latvijas piekrastē tiks svinēti Zvejnieksvētki.

* Pāvilostā Zvejnieku svētki sāksies jau pulksten 10.00 un ilgs līdz vēlam vakaram. Programmā: sporta spēles, kultūras un izklaides pasākumi pilsētā un pludmalē, kuģu parāde, Jūras valdnieka Neptūna sagaidīšana, aktivitātes zvejnieku stilā. Svētku turpinājums Upesmuižas parka estrādē - koncerts un zaļumballe un svētku salūts. Sīkāk internetā: www.pavilosta.lv.

* Engures novada Lapmežciemā. Sporta laukumā pie Tautas nama, Zvejnieku svētku pasākumi sāksies jau pusdesmitos no rīta. Programmā; sporta aktivitātes, tostarp arī Zvejnieka zābaka mešana un virves vilkšanas sacensības; atrakcijas bērniem; Neptūna sagaidīšana; pirātu dziesmas. Pulksten 17.00 – grupas „Bet, bet” koncerts, pulksten 20.30 – Laura Reinika koncerts „Es skrienu”, bet desmitos vakarā – zaļumballe ar Gunti Skrastiņu un grupu „No pusvārda”. Sīkāk internetā: www.lapmezciems.lv.

* Rojā Zvejnieku svētkos jau no pulksten 10.00 gaida kuģošana un sportošana. Pulksten 13.00 krastā nāks Jūras valdnieks ar savu svītu. Pēc oficiālās vizītes viņš dosies sirsnīgā kabrioletu braucienā pa Rojas ielām. Svētkos spēkiem mērosies arī stiprākie Latvijas vīri Raimonda Bergmaņa vadībā. Lielā Zvejnieksvētku nakts balle notiks Rojas pludmalē sāksies pulksten 20.00. To atklās Liene Šomase ar pavadošo grupu. Tieši pusnaktī - grandioza svētku uguņošana virs jūras, un pēc tās, svinības turpināsies ar grupas „Labvēlīgais tips” Zvejnieksvētkiem veltīto koncertprogrammu. Sīkāk internetā: www.roja.lv.

* Zvejnieksvētkus svinēs arī Latvijas spicākajā nostūrī – Kolkas ragā. Sporta sacensības sāksies jau pulksten 9.00, bet pulksten 11.30 tiks sagaidīts Jūras valdnieks un notiks svētku gājiens. Notiks arī foto orientēšanās pa spēlfilmas „Kolka Cool” pēdām. Pusseptiņos vakarā Kolkas ragā sāksies svētku koncerts ar balli, kura ilgs līdz četriem rītā. Tiks iekurts arī Līvu ugunskurs. Sīkāk internetā: www.dundaga.lv.

Jūras jeb Zvejnieku svētkus sestdien, 14. jūlijā, no rīta līdz naktij svinēs arī citās piejūras pilsētās un ciemos – Ventspilī, Liepājā, Salacgrīvā.

Sīkāk ar šo svētku programmu varat iepazīties pašvaldību mājas lapās internetā: www.liepaja.lv, www.ventspils.lv, www.salacgriva.lv un www.mersrags.lv.

Salacgrīvas Jūras svētki 2012

(foto paraksts):

* (5-zveja) * Šosestdien jūras krastā sagaidīsim dzelmju pavēlnieku Neptūnu.

2. Viduslaiku tabors Āraišos

Āraišu ezera krastā šajās brīvdienās notiek tematisks viduslaiku pasākums „Viduslaiku tabors Geidānmuiža”, kas atšķiras no citiem līdzīgiem pasākumiem ar to, ka katram no mums šajās dienās ir iespēja kļūt par lokšāvēju, šķēpmetēju, mednieku, zvejnieku un gladiatoru. Tieši Taboram izveidotā manēžā varēs sekot līdzi profesionālu bruņinieku turnīram, vērot seno laiku modes skates, klausīties mūziku, piedalīties vēl daudz un dažādos pasākumos.

Pasākums ir domāts ģimenēm ar bērniem, jo ieejas maksas pasākumā nav. Darīt būs ko gan bērniem, gan sievām, gan vīriem.

Sestdiena, 14. jūlijs, būs Vēsturisko sacensību diena. Notiks gladiatores (koka zobenu) turnīrs, cirvju mešana, lodes grūšana, ūdens skrējiens, šķēpmešana no nocietinājuma sienas, stenda lokšaušana, lingošana, šautru sviešana un staigāšana ar ķekatām. Būs arī Īstu lietu gadatirgus, maizes cepšana, bezripas māla veidošana, viduslaiku frizūru veidošana, umurkumurs un daudz citu jautru un noderīgu izdarību. Vakarā - danči visiem.

Svētdiena, 15. jūlijs, ir izsludināts par Āraišu kaujas dienu. Tā tiks atklāta pulksten 11.00. Pulksten 15.15 Vanagu kalnā sāksies lielā Āraišu kauja.

Sīkāk internetā: www.vesturiskiaktivs.lv.

3. Bauskas kantrī muzikas festivāls

Arī šogad Bauskā notiek ikgadējais kantrī mūzikas festivāls. Sestdien, 14. jūlijā, varat apmeklēt tā otro dienu. Jāuzsver, ka šajā gadā organizatori ir samazinājuši pašmāju mūziķus uzaicinot vairāk viesmāksliniekus.

Sestdien no pulksten 12.00 līdz 16.00 Bauskas centrā pie „Rimi” lielveikala notiks bezmaksas koncerts. Savukārt vakarā uzstāsies pagājušā gada labākā Vācijas kantrī grupa „Texas Heat”, tās līderis Bernard Wolf jau ir apciemojis Bauskas festivālu 2009. gadā „Cash Carter Tribute” sastāvā. Pēc festivāla apmeklētāju lūguma šogad ieradīsies daudziem iemīļotā Katja Kaye no Vācijas un līdz ar viņu uz skatuves atgriežas arī grupa „Jukebox” no Latvijas. Noslēgumā uzstāsies festivāla Apvienotais Zvaigžņu koris. Pasākuma programma ir gana piesātināta un sagādās kantrī cienītājiem neaizmirstamu jau 14. Bauskas kantrī festivālu.

14. jūlija koncertā Bauskas Pilskalna estrādē no pulksten 18.00 uzstāsies „Emburgas zēni”, Linita un Ivars Pētersons, „Sestā jūdze”, „Jukebox”, Katja Kaye (Vācija), „Texas Heat” (Vācija) un Apvienotais Zvaigžņu koris. Pusvienos naktī sāksies Nakts balle kopā ar „Peterson’s Band”.

Biļetes cena: Ls 6. Sīkāk internetā: www.countrymusic.lv.

Pagājušā gada labākā Vācijas kantrī grupa „Texas Heat” sestdien uzstāsies Bauskā

4. Smilšu festivāls Jelgavā

Jelgavas Uzvaras parkā šajās dienās notiek lielākais smilšu skulptūru festivāls Baltijā - 6. Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls „Summer Signs 2012”. Uz to sabraukuši mākslinieki no daudzām valstīm, lai pārsteigtu pilsētniekus un daudzos viesus ar vienreizējiem mākslas darbiem, kas veidoti no vairāk nekā 500 tonnām smilšu. Svētkus pieskandinās vairāki koncerti ar tautai mīļiem muzikantiem un citiem pasākumiem, kas garantē patīkamu atpūtu bērniem, jauniešiem, pieaugušajiem un arī ģimenēm. Ir izveidots arī unikāls smilšu bārs un bērnu smilšu rotaļu laukums. Šogad festivālā jaunums - ar tumsas iestāšanos skulptūru krāsu – gaismu spēles.

Gan sestdien, gan svētdien Smilšu festivāla parkā aktivitātes notiks no pulksten 11.00 līdz 24.00.

Sestdien, 14. jūlijā: pulksten 18.00 - radošās grupas „Pasaku nams” muzikālā izrāde „Pasaku meža brīnumi”, pulksten 19.00 - ekstrēmo sporta veidu šovs „GreenTrials Bike tour”, pulksten 20.00 uzstāsies Normunds Rutulis, bet pulksten 22.00 - grupa „Credo”.  

Svētdien, 15. jūlijā: pulksten 18.00 - muzikālā izrāde „Pasaku meža brīnumi”, pulksten 19.00 - ekstrēmo sporta veidu šovs „GreenTrials Bike tour”, pulksten 20.00 – Paula un Miks Dukuri programmā „Positive for”, bet pulksten 22.00 uzstāsies „Bermudu divstūris”.

Sīkāk internetā: www.jelgava.lv.

5. Saiešana slātaviešu garā Vecpiebalgā

Šajā nedēļa nogalē varat vēl paspēt uz Vecpiebalgas novadu, kur sestdien un svētdien norit kultūras, mūzikas un mākslas nedēļa „Vecpiebalga atver durvis". Brīvdienu pasākumi arī būs „vissaldākie”, jo piebaldzēni kā jau īsti nama saimnieki un izrādīties kāri ļauži to labāko atstājuši uz beigām.

Saiešanas nedēļas lielā diena – 14.jūlijs – aizritēs Brāļu Kaudzīšu muzejā „Kalna Kaibēni” ar slavenāko piebaldzēnu Ķenča un Pāvula piedalīšanos. Ikvienam interesentam būs iespēja piedalīties sarunā ar rakstnieci Ingunu Baueri un psihoterapeitu Viesturu Rudzīti.

Vakarā, pulksten 20.00 leģendārajā Alauksta estrādē noritēs nebijis notikums - neparastas satikšanās dzīvē un uz lielās skatuves! Izskanēs muzikāls lieluzvedums „Ja tik mīļa ielūgšana...”- melodisku dziesmu caurvīta labestīga humora pilna mistērija septiņās ainās par Vecpiebalgas tēmu, kuru izspēlēs labākie Latvijas teātru aktieri kopā ar novada pašdarbniekiem. Režisors - Varis Brasla, librets - Inguna Bauere, mūzika - Jānis Lūsēns. Lomās - Ģirts Ķesteris, Andris Keišs, Ivars Puga, Gundars Grasbergs, Aigars Vilims, Uldis Anže, Ivo Martinsons, Dace Eversa, Inese Ramute, Baiba Neja, Kristaps Rasims, Ilona Muižniece, Mārtiņš Meiers un Mārtiņš Liepa. Vakara noslēgumā - tautas sadziedāšanās un zaļumballe.

Nedēļa noslēgsies 15.jūlijā Vecpiebalgas luterāņu baznīcā ar dievkalpojumu (pulksten 13.00) un Jāņa Lūsēna dziesmu ciklu Kristīnes Zadovskas izpildījumā un ar komponistu pie ērģelēm (pulksten 14.00).

Sīkāk internetā: www.vecpiebalga.lv.

6. Preiļu novada svētki

Sestdien, 14.jūlijā, notiks Preiļu novada svētku centrālie pasākumi. Pulksten 12.00 novada svētku pasākumus Preiļu parka estrādē ievadīs rotaļu stunda bērniem. Tai pulksten 13.00 sekos Preiļu novada pašdarbības kolektīvu un ciemiņu no Utenas (Lietuva) uzstāšanās. Pulksten 15.00 sāksies Jolantas Gulbes - Paškevičas seksteta koncerts. Pulksten.16.30 uz skatuves kāps Latvijas skanīgākās ģimenes titula ieguvēja - Puncuļu ģimene, bet pulksten 17.30 koncertu sniegs grupa „Melo M”.

Astoņos vakarā sāksies svētku grandiozākais pasākums - Latgales šlāgermuzikantu saiets, kurā piedalīsies grupas „Patrioti.lg”, „Galaktika”, „Gintc un Es”, kā arī Santa Kasparsone un Uškānu ģimenes ansamblis.

Šlāgermūzikas parāde Latgalē norisināsies jau trešo reizi pēc kārtas. Šoreiz – Daugavpils teātra aktiera Māra Korsieša vadībā.

„Jau kopš pagājušā gada turpinām tradīciju vienkopus pulcināt gan šlāgermūzikas lauciņa pieredzējušākos muzikantus, gan jaunās grupas un debitantus. Pirmkārt, tā ir lieliska iespēja debitantiem pierādīt sevi plašākai publikai, otrkārt mūsu šlāgerparāde ir lieliska iespēja apvienot Latgales šlāgermuzikantus.” stāsta šlāgermūzikas parādes rīkotājs, grupas „Patrioti.lg” muzikants Juris Ostrovskis. Svētku svinības pēc koncerta noslēgsies ar nakts balli, kuras īpašiem viesi būs grupa „Kantoris 04”.

Sīkāk internetā: www.preili.lv.

Preiļu pilsētas svētku Šlāgerparāde

7. Senās mūzikas festivāls Rundālē

Skaistuma un romantikas cienītājiem sestdien, 14. jūlijā, jādodas uz Rundāles pili, kur visas dienas garumā notiks XVIII starptautiskās senās mūzikas festivāla pasākumi:

* pulksten 12.00 - Rundāles pils Baltajā zālē radošās darbnīcas un uzvedums bērniem „Princese uz zirņa”, kurā princi spēlēs Lauris Reiniks, bet princeses lomā būs jaunā un daudzsološā dziedātāja Elīna Šimkus (Volkmane). Muzikālajā pasakas uzvedumā piedalīsies arī baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solisti, koris „Collegium Choro Musici Riga” un seno deju grupa „Kurzemes galma balets”;

* pulksten 16.00 Rundāles pils Zelta zālē skanēs 18. gadsimta svētku mūzika Hamburgā;

* pulksten 18:00 Rundāles pils Baltajā zālē Baroka šedevrus izpildīs Sergejs Jēgers un „Collegium musicum Rīga”;

* pulksten 20.00 Rundāles pils Baltajā zālē skanēs Jaunās pasaules baroka pērles -  Ekvadoras 17. gadsimta mūzika, kuru izpildīs Zviedrijas temperamentīgais senās mūzikas ansamblis „Villancico”;

* pulksten 22.00 Rundāles pils dārzā varēs sastapties ar „Zelta baroka virsotnēm”. Tas būs skaistākais un populārākais, ko mums dāvājis izšķērdīgi greznais, dāsni ornamentētais, uz izsmalcinātu dejas stihiju balstītais baroks: populārās ievadfanfaras no franču meistara Šarapantjē „Te Deum”, mundrais Sābas ķēniņienes uznāciens, Vivaldi „Gloria” dzīvinošās taktis, Baha nemirstīgā ārija un virtuozā flautas badinērija, kā arī vēl daudz kas pievilcīgs un ausi saistošs. Eiropas operskatuvju zvaigzne Inga Kalna žilbinās Hendeļa mūzikā. Sergeja Jēgera balsī klausīsimies brīnumskaisto Kserksa āriju un Eiridiki pazaudējušā Orfeja dziedājumu. Pauls Putniņš dāvās savu skatu uz franču baroka pasauli.

Biļešu cenas: Ls 10 – 20 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.smf.lv.

Senās mūzikas festivāls 2012: 18. gadsimta svētku mūzika Hamburgā

Zelta baroka virsotnes Rundāles pilī


Elmārs Barkāns/ Foto: Juris Muris/www.poga.lv, Krists Spruksts/LETA, Āris Krauze, Mārcis Priede, Rojs Maizītis