Sabiedrība
2012. gada 17. jūlijs, 15:17

Noslepkavotā tiesneša Laukrozes piemiņai Rīgas apgabaltiesā atklās bareljefu

Jauns.lv

Pirms vairāk nekā desmit gadiem noslepkavotā tiesneša Jāņa Laukrozes dzimšanas dienā - 19.jūlijā - viņa pēdējā darba vietā Rīgas apgabaltiesā tiks atklāta piemiņas zīme - akmenī veidots bareljefs.

Kā informēja apgabaltiesas priekšsēdētāja Sandra Strence, Laukroze šā gada 19.jūlijā svinētu savu 80.dzimšanas dienu, tāpēc izlemts viņa piemiņu godināt, izveidojot piemiņas vietu Rīgas apgabaltiesā. Bareljefa autori ir tēlnieks Aivars Gulbis un akmeņkalis Guntis Pandars, un tas veidots par visas Latvijas tiesnešu, kā arī citu juridisko profesiju pārstāvju ziedojumiem.

Bareljefā atveidots tiesneša Laukrozes portrets, zem tā rakstīts viņa vārds un uzvārds, bet blakus bareljefam iecerēts izvietot metāla plāksni, kurā kaldināti viņa ieņemtie amati. Fotogrāfijas, pēc kurām augstcilnis veidots, māksliniekam devusi Laukrozes atraitne Zigrīda, kura arī paredzējusi būt klāt piemiņas zīmes atklāšanā.

Strence atzīmēja, ka pēc Laukrozes slepkavības pirms desmit gadiem izskanējuši dažādi solījumi, tostarp nosaukt Laukrozes vārdā auditoriju Latvijas Universitātē, izveidot īpašu piemiņas vietu, taču tie arī palikuši tikai solījumi, bez tam arī Laukrozes slepkavība līdz šim tā arī nav atklāta. Ņemot vērā, ka šogad tiesnesis svinētu nozīmīgu jubileju, izlemts pašu spēkiem par privātiem līdzekļiem izveidot vietu viņa piemiņai.

Iniciatīva ziedot Laukrozes piemiņas vietas izveidošanai īstenota kopš šā gada februāra, un šim aicinājumam atsaukušies 290 cilvēki. Kopējās bareljefa un metālā kaltās piemiņas zīmes izmaksas lēšamas ap 2000 latu. Strence atzina, ka piemiņas vietas izveidošanai visa ziedojumu kopsumma netiks izlietota, tāpēc paredzēts, ka naudas līdzekļu atlikums varētu tikt ziedots, piemēram, kāda bērna ārstēšanai.

Bareljefs tiks izvietots Rīgas apgabaltiesā, Brīvības bulvārī 34, otrajā stāvā. Piemiņas zīmes atklāšana paredzēta plkst.15.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu kolēģijas priekšsēdētājs Jānis Laukroze tika noslepkavots 2001.gada 15.oktobrī, atgriežoties no darba mājās.

Par notikušo tika ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 118.panta 1.daļas par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos.

Bēgot no uzbrukuma vietas, noziedznieks slepkavības vietā pameta paštaisītu automātisko šaujamieroci, kas jau no slepkavības izmeklēšanas sākuma bija galvenais pierādījums izmeklēšanā.


LETA