2012. gada 20. jūlijs, 15:30

Bulgārijas policija mēģina identificēt teroristu pašnāvnieku, kas uzspridzināja autobusu ar izraēliešu tūristiem

Jauns.lv

Bulgārijas policija piektdien sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) un Interpolu mēģina identificēt teroristu pašnāvnieku, kurš trešdien Melnās jūras piekrastes pilsētas Burgasas lidostā uzspridzināja autobusu ar izraēliešu tūristiem.

Bulgārijas valdība ceturtdien izplatīja videomateriālu, kurā redzams terorakta sarīkošanā aizdomās turētais vīrietis, kā arī paziņoja, ka varas iestāžu rīcībā ir spridzinātāja pašnāvnieka pirkstu nospiedumi.

Sprādzienā pie autobusa ar Izraēlas tūristiem Burgasas lidostā gāja bojā pieci Izraēlas pilsoņi un autobusa šoferis - Bulgārijas pilsonis, kā arī spridzinātājs, kura identitāte vēl nav noskaidrota. Tika ievainoti vairāk nekā 30 cilvēku, no kuriem trīs nopietni cietuši.

Bulgārijas iekšlietu ministrs Cvetans Cvetanovs piektdien paziņoja, ka spridzinātājs "nebija Bulgārijas pilsonis".

"[Izmeklētāji] ļoti aktīvi strādā ar trešdien sarīkoto teroraktu. Trīs vai četru dienu laikā būs vairāk informācijas," piektdien parlamentam paziņoja premjerministrs Boiko Borisovs.

Pieci zārki ar nogalinātajiem izraēliešiem, ietīti Izraēlas karogos, piektdien ar armijas lidmašīnu tika aizvesti uz Telavivas Ben Guriona lidostu, kur tos sagaidīja radinieki. Šo upuru apbedīšana paredzēta piektdien.

Bulgārijas valdības izplatītajā videomateriālā redzams baltādains vīrietis ar ļoti gariem matiem, kas varētu būt arī parūka. Viņš staigā pa lidostu, pie kuras notika uzbrukums. Vīrietis ir ģērbies zilā t-kreklā, šortos, baltās tenisa kurpēs, beisbola cepurē un saulesbrillēs.

Redzams, ka viņam plecos ir liela tumša mugursoma, bet sev priekšā viņš tur klēpjdatoru. Pēc  Bulgārijas iekšlietu ministra teiktā, sprādziens noticis, kad aizdomās turētais piegājis pie autobusa un licis tā bagāžas nodalījumā mugursomu.

Video tika pārraidīts  Bulgārijas televīzijas kanālos ar lūgumu sabiedrībai palīdzēt noskaidrot uzbrucēju.

Spridzinātājam bija viltotas autovadītāja tiesības no ASV Mičiganas štata. Izmeklētāji ir paņēmuši pirkstu nospiedumus no viņa līķa un mēģina atrast viņa DNS atbilstību kādas zināmas personas DNS.

Bulgārijas prokurore Kalina Čapkanova pastāstīja, ka dienā pirms terorakta aizdomās turētais bijis Ravdā 20 kilometrus no Burgasas. Viņš mēģinājis noīrēt automobili piejūras pilsētā Pomorjē, bet viņam atteica, jo viņa autovadītāja tiesības radīja šaubas, sacīja Čapkanova.

Prokurore minēja aculiecinieku teikto, ka vīrietis angliski runājis ar akcentu, kas varētu būt arābu akcents.

"Vīrietis atteikumu uztvēra mierīgi .. Mēs esam iztaujājuši taksistu, kurš viņu pēcpusdienā aizveda uz lidostu. Viņš brauca ar taksometru arī no rīta, lai izpētītu apkārtni," sacīja Čapkanova.

"Šis vīrietis maz runāja ar taksistiem. Viņš bija mierīgs," teica prokurore.

Izmeklētāji, kas uztur ciešus kontaktus ar saviem Izraēlas kolēģiem, interesējas par nesen islāmā pārgājušiem bulgāriem. Ņemot vērā Libānas islāmistu grupējuma "Hezbollah" iespējamo līdzdalību, izmeklētāji interesējas arī par Bulgārijā dzīvojošiem Libānas pilsoņiem.

Bulgārijas laikraksts "24 Časa" minēja vārdā nenosauktu izmeklētāju paustu viedokli, ka spridzinātājam bijuši vismaz divi līdzzinātāji, iespējams, no "Hezbollah", kas sagādājuši sprāgstvielas.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien teroraktā vainoja Irānu, bet Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks ceturtdien paziņoja, ka teroraktu esot sarīkojis Libānas islāmistu grupējums "Hezbollah" ar Irānas atbalstu. Drīz pēc tam to pašu paziņoja arī Netanjahu.

Izraēla paziņoja, ka šis terorakts atbilst šablonam, pēc kāda rīkoti terorakti vai to mēģinājumi pret izraēliešiem arī Taizemē, Indijā, Gruzijā, Kenijā un Kiprā.

Irāna noraidīja šīs apsūdzības kā "smieklīgas". Irānas Ārlietu ministrija ceturtdien paziņoja, ka nosoda visus teroraktus pasaulē.

Netanjahu trešdien arī vērsa uzmanību uz faktu, ka trešdien apritēja 18 gadi, kopš Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā tika uzspridzināts ebreju kultūras centrs, nogalinot 89 cilvēkus. Arī šajā teroraktā Izraēla apsūdzēja Irānu, kas savu vainu noliedza.

Bulgārijai ir labas attiecības ar Izraēlu. Bulgārijas Melnās jūras piekraste ir kļuvusi par populāru atpūtas vietu izraēliešiem, un pērn šo valsti apmeklēja gandrīz 140 tūkstoši Izraēlas tūristu.

Apmēram 13% Bulgārijas iedzīvotāju ir musulmaņi, bet pārējie lielākoties ir pareizticīgie.

BNS