Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Liepājnieki uz Zaļo teātri ved pirmizrādi
Fragments no Liepājas teātra izrādes “Malēnieši”.
Kultūra

Liepājnieki uz Zaļo teātri ved pirmizrādi

Jauns.lv

Karnevāls latviešu garā – tieši tas sagaida 3.augustā, otrajā Teātra un mūzikas svētku vakarā Mežaparka Zaļajā estrādē.

Liepājnieki uz Zaļo teātri ved pirmizrādi...

Liepājas teātris uz Rīgu atvedis pavisam svaigu iestudējumu pēc Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes joku stāstiem – „Malēnieši”. Cilvēki ar savdabīgu domāšanu un paradumiem bijuši vienmēr un visur. Uz viņiem arī paskatīsimies no malas un sapratīsim, cik daudz aktuālu tēmu ir joku stāstos, kas tapuši vairāk nekā 100 gadus atpakaļ.

"Materiāls izturējos laika pārbaudījumu un tas arī šobrīd ir ļoti aktuāls, iezīmējot daudz asociāciju un līdzību ar mums pašiem," uzsver izrādes režisors  Juris Rijnieks.

Ir svarīgi prast pasmaidīt pašiem par sevi – izrāde dos šādu iespēju. Tā ļaus ielūkoties malēniešu paradumos, uzzināt viņu domas par dažādām lietām un procesiem, un pasmaidīt par viņu "gudrību", jo ne jau parasti ļaudis pazudušu runu mēģina no zemes izrakt ar lāpstām vai nupat uzceltajā, bet bez gaismas palikušajā “rātūzī”, saules gaismu ar maisiem sanest. Uzzināsim arī stāstu par nedaudz vientiesīgo, bet lādzīgo un lempīgo Odumu no Vucansētas (Gatis Maliks), kurš savā ceļā satiek izmanīgo plenderi no Rīgas – Cīruli-Vīruli (Viktors Ellers) un dodas viņam līdzi uz Daugavpili – gudrības mācīties un sievu sameklēt.

Iestudējumam oriģinālmūziku sarakstījis dziedātājs, komponists Niks Matvejevs. Lai arī sākumā mūzikas tika plānots daudz mazāk, gala rezultātā tapusi izrāde, kurā aktieriem dziedamā teksta ir vairāk nekā runājamā.

"Izrādei tapušas gan daudzas lecampolkas, gan dažas skaistas balādes," stāsta pats komponists, kura muzikālajā materiālā organiski iekļaujas Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes teksti.

Tā kā izrādē lietas tiks krietni pārspīlētas, interesanti akcenti gaidāmi arī aktieru kostīmos. Gan tos, gan scenogrāfiju iestudējumam veidojis mākslinieks Varis Siliņš, horeogrāfiju - Inga Krasovska.

Malēniešu lomās iejutīsies Armands Kaušelis, Inese Jurjāne, Marģers Eglinskis, Sandis Pēcis, Rolands Beķeris, Edgars Ozoliņš, Mārtiņš Kalita, Pēteris Lapiņš, Laura Jeruma, Ilze Būde, Anete Berķe un Normunds Kalniņš.

Biļetes uz izrādi var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija: http://www.rigasmezi.lv/lv/mezaparks/jaunumi/teatra_un_muzikas_svetki/

Fragmenti no Liepājas teātra izrādes “Malēnieši”

Karlīna Timofejeva/Foto: publiciātes foto