Draugi, tuvinieki un talanta cienītāji atvadās no Ulda Stabulnieka. FOTO
27. septembrī 66 gadu vecumā aizsaulē aizgāja slavenais komponists Uldis Stabulnieks. Atvadīšanās no komponista notika Jēkaba katedrālē.
Sabiedrība
2012. gada 29. septembris, 12:44

Draugi, tuvinieki un talanta cienītāji atvadās no Ulda Stabulnieka. FOTO

Jauns.lv

Šorīt Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē vairāki simti ļaužu atvadījās no aizsaulē aizgājušā latviešu komponista Ulda Stabulnieka. Pēc ceremonijas mūziķa mirstīgās atliekas nogādāja krematorijā, bet vēlāk urnu ar pelniem apbedīs Mākslinieku kalniņā Pirmajos Meža kapos.

Uldis Stabulnieks pēc ilgstošas slimības mūžībā aizgāja 27. septembrī 66 gadu vecumā. Jēkaba katedrālē atvadīšanās no izcilā komponista sākās jau no pulksten 10, bet pulksten 11 notika Svētā Mise. Tās laikā mācītājs atzina, ka Uldis nebija katoļticīgs, taču viņa sieva Rūta jau ilgu laiku ir pievienojusies šai ticībai, un tā bijusi viņas vēlme, ka atvadīšanās no komponista notiek Jēkaba katedrālē. Svētā Mise ilga nedaudz vairāk par stundu. Pēc tam zārks ar Ulda Stabulnieka mirstīgajām atliekām tika nogādāts krematorijā, kur notika vien tehniskā procedūra. Zārka nešanā piedalījās arī aktieri Andris Bērziņš un Varis Vētra. Pēc kāda laika notiks urnas ar Ulda Stabulnieka pelniem apbedīšana Pirmo Meža kapu Mākslinieku kalniņā.

Atvadīties no Ulda Stabulnieka un izteikt līdzjūtību komponista atraitnei Rutai un meitai Elīzai ieradās vairāki simti cilvēku, lielākā daļa no viņiem bija vecāka gadagājuma ļaudis. Pēdējā ceļā Uldi Stabulnieku pavadīja tuvinieki un draugi; kolēģi – komponisti Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns, Uģis Prauliņš un citi; aktieri – Gundars Āboliņš, Andris Bērziņš, Varis Vētra, Marija Bērziņa, Rolands Rolands, Uldis Dumpis un citi; dziedātāji – Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna, Ojārs Grīnbergs un citi, dzejniece Māra Zālīte, diriģenti Māris Sirmais un Ints Teterovskis, kā arī daudzi citi.

Uldis Stabulnieks dzimis 1945. gadā Rīgā un visu savu darba mūžu veltījis mūzikai. 1965. gadā viņš bija viens no karavīru ansambļa „Zvaigznīte” dibinātājiem. Tā sastāvā 1967. gadā viņš uzvarējis festivālā "Liepājas dzintars" un kļuva par Tallinas džeza festivāla diplomandu. No 1969. gada līdz 1988.gadam Uldis Stabulnieks bijis Latvijas Televīzijas un radio estrādes un vieglās mūzikas orķestra koncertmeistars. Septiņdesmitajos gados viņš dziedājis kamerkorī „Ave Sol”. No septiņdesmito gadu vidus līdz astoņdesmito gadu sākumam viņš vadīja Latvijas Filharmonijas ansambli, kur dziedāja tā laika zvaigznes Margarita Vilcāne un Ojārs Grīnbergs. Viņš strādājis par pianistu lielākajā daļā Latvijas teātru, daudz komponējis teātra izrādēm. 1972. gads zīmīgs ar to, ka komponists radīja pirmo latviešu blūzu.

1981. gadā Uldis Stabulnieks ar savu izpildīto dziesmu „Tik un tā” ieņēma 2.vietu „Mikrofona” aptaujā. Viņš sarakstījis mūziku filmām „Svešās kaislības”, „Aizaugušā grāvī viegli krist” un „Dīvainā mēnessgaisma”. Uldis Stabulnieks arī filmējies epizodiskā lomā filmā "Elpojiet dziļi".

Savā darba mūžā Uldis Stabulnieks guvis arī vairākas atzinības. 1973. gadā viņš bija Monako Starptautiskā džeza kompozīciju konkursa laureāts, Lielo mūzikas balvu saņēma 1995. gadā, bet 2004. gadā ieguva Autortiesību bezgalības balvu. 2007. gadā Stabulnieks saņēma Aleksandra Čaka balvu, bet 2011. gadā viņam piešķīra Atzinības krustu.

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Evija Trifanova/LETA