Jauno Līgatnes lāču māju grib pabeigt līdz novembra beigām
Jauno lāču māju Līgatnē sola uzbūvēt līdz novembra beigām, kaut gan pašlaik tās sienas uzceltas tikai līdz pusei un priekšā stāv vēl visi iekšdarbi.
Sabiedrība
2012. gada 9. oktobris, 13:10

Jauno Līgatnes lāču māju grib pabeigt līdz novembra beigām

Jauns.lv

Jaunajai Līgatnes lāču mītnei jābūt gatavai jau nākamajā mēnesī, lai tajā ziemas guļai varētu ieriktēties Puika un Mikus. Tomēr sienas ir uzceltas tikai līdz pusei un priekšā stāv gan kanalizācijas, gan elektroinstalācijas darbi.

Ja nākammēnes uz Līgatni pārvedīs no turienes vasarā pēc Mades izbēgšanas uz Ķekavas „Mežavairogiem” aizvestos Miku un Puiku, tad viņiem pirmo reizi var nākties gulēt ziemas miegā, jo līdz šim nebrīvē dzīvojošie Līgatnes lāču puikas ziemas guļā veļ nekad nebija devušies.

Līgatnes dabas taku jaunās lāču mājas būvniecība no papīriem pārcēlusies dabā, un, visticamāk, trimdā izsūtītie Puika un Mikus ziemas snaudu varēs pārlaist savās mājās, raksta „Neatkarīgā Rīta Avīze”.

Naudas pietiek tikai lāču māju. Voljēram – ne

Gaujas Nacionālā parka fonda vadītāja Baiba Pavloviča vēsta, ka pašlaik jaunajai lāču mājai ielikti pamati, ielietas grīdas, izveidoti smilts un ūdens baseini. Top sienas, kā arī tiek gatavoti režģi un citi metāla izstrādājumi mājas atvērtajai daļai un ejām. Būves nodošana ekspluatācijā ieplānota novembrī. Tiesa gan, lielais voljērs tad vēl nebūs tapis, jo naudas tā būvniecībai nav.

Jāatgādina, ka tieši voljēra sliktā tehniskā stāvokļa dēļ divus pavasarus pēc kārtas lācenei Madei izdevās parakties zem žoga un izkļūt brīvībā. Otrā reize bija viņai liktenīga – lāceni nošāva. Līgatnē tagad palikusi vien lācene Ilzīte, savukārt Mikus un Puika tika pārvesti uz privāto zoodārzu „Mežavairogi” netālu no Ķekavas. Tur viņiem bija jāiemācās sadzīvot ar divām svešām lācenēm, kas arī veiksmīgi izdevies.

Lāču puikām nācās pārciest narkozi, kastrēšanu, nervozu pārbraucienu...

„Mežavairogu” saimniece Danuta Priede „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” stāsta, ka, iestājoties vēsākam laikam, lāčiem pamazām jau nākot virsū snauda: „Tagad viņi jau labprātāk uzturas telpā.”

Līgatnes lāči ziemas miegu līdz šim nekad vēl nav gulējuši – šis varētu būt pirmais gads, taču novembrī, iespējams, notiks pārvešanas procedūra. „Puikām būtu labāk palikt tepat un izgulēties, savukārt mūsu meitenēm būtu labāk, ja puikas būtu projām.” Līgatnē lāči savukārt nevarēs gulēt, ja blakus norisināsies voljēra celtniecība. „Bet šie visi ir krīzes lēmumi. Mēs tagad maksājam par to, ka gadiem ilgi neviens nelikās ne zinis par Līgatnes lāču voljēra stāvokli,” secina Priede. Made tika nošauta. Lāču puikām nācās pārciest narkozi, kastrēšanu, nervozu pārbraucienu, kura laikā Mikus ārdoties izlauza sev divus zobus. Vēl viena narkoze un ar to saistītie riski priekšā.

Naudu Līgatnes lāču lielajam pastaigu voljēram nāksies diedelēt

Priede spriež, ka pat novembra beigas ir ļoti optimistisks Līgatnes lāču jaunās mājas nodošanas termiņš. Sienas uzceltas tikai līdz pusei, priekšā vēl arī visi kanalizācijas un elektroinstalācijas darbi.

Gaujas Nacionālā parka fonds cer, ka būvniecība neiekavēsies. Tā vadītāja Pavloviča skaidro, ka jaunā māja būs pietiekami plaša, lai lāči justos labi un nejustu voljēra trūkumu: „Mājā paredzēti divi pastaigu laukumi – slēgts un vaļējs, kas nodrošinās dzīvniekiem iespēju kustēties. Tā kā tuvojas ziema, āra temperatūra ir zema, lāči bioloģiski gatavojas aukstajam laikam. Viņi kļūst mazkustīgi, dzīvo iekštelpās.”

Noprotams, ka naudu projekta otrajai kārtai, proti, lielā pastaigu voljēra būvniecībai, no valsts un ziedotājiem nāksies diedelēt arī jaunajai Līgatnes dabas taku vadītājai Sigitai Šulcai. Jaunajā amatā viņa stājusies tikai šonedēļ.

Šulcas prioritāšu sarakstā citastarp ir vienošanās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju „par nākotnes attīstības iespējām un virzieniem attiecībā uz dzīvnieku turēšanas apstākļiem”. Līdz šim valsts savu lāču mītnes rekonstrukcijai atvēlējusi 15 000 latu no Meža attīstības fonda. Kopējā summa, kas nepieciešama abu projekta kārtu īstenošanai, ir 90 000 latu. Aģentūra LETA ziņoja, ka septembrī nebija savākta pat puse, bet lāču mājai pietikšot.

Kasjauns.lv/Foto: AFP/LETA