Sabiedrība
2012. gada 18. oktobris, 08:29

Šodien zemes klēpī guldīs režisoru Kroderu

Jauns.lv

Ceturtdien Valmierā notiks atvadīšanās no mūžībā aizgājušā leģendārā režisora Oļģerta Krodera, informēja Valmieras Drāmas teātrī.

Kroders nomira deviņdesmit viena gada vecumā.

Godinot Krodera piemiņu, viņa bēru dienā 18.oktobrī Valmieras pašvaldība aicina pilsētā izkārt valsts karogu sēru noformējumā.

Atvadīšanās plānota teātrī no plkst.11.30 līdz 13.30, bet plkst.14 notiks sēru gājiens uz Dīvala kapiem.

Latvijas Televīzijā plkst.11.20 plānota tiešraide no atvadīšanās ceremonijas. Tiešraide no Valmieras ir paredzēta līdz plkst.13.40, kuras laikā tiks demonstrēti arī fragmenti no televīzijas videoarhīva, gaidāma tikšanās ar aktieriem, režisora domubiedriem un ideju pārmantotājiem.

Krodera bēru gājiena laikā tiks ierobežota satiksme un apstāšanās vairākās pilsētas vietās. No septiņiem rītā auto iebraukšanai un stāvēšanai būs slēgti stāvlaukumi pie teātra, pilsētas pašvaldības ēkas priekšā un Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas priekšā.

No plkst.11.30 transporta kustība pilnībā tiks slēgta Rīgas un Lāčplēša iela posmos no Katrīnas ielas līdz Raiņa ielai, slēgtajā posmā līdz stāvlaukumiem tiks ielaisti tikai bēru dalībnieku transportlīdzekļi. Kad virzību uz Dīvala kapiem sāks bēru gājiens, transporta kustība pilnībā tiks slēgta Rīgas ielas posmā no Katrīnas ielas, Tērbatas ielas posmā līdz Tērbatas, Brīvības, Liepu, Dīvaliņa ielu rotācijas aplim, iepriekš informēja pašvaldība.

Kroders dzimis 1921.gada 9.augustā Rīgā aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa, tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940.gada septembrī viņš sācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet 1941.gada 14.jūnijā nejaušības dēļ kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Latvijā Kroders atgriezies 1956.gadā un nodarbojies ar teātra kritiku. 1959.gadā viņs sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālajā teātrī ‒ Jāņa Kalniņa opera "Ugunī". Ģimenes intelektuālās tradīcijas, paša neatlaidīgais darbs un plašas kultūras intereses izveidojušas Kroderu par vienu no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā.

Oļģerts Kroders bija Valmieras teātra režisors (1964‒1974 un kopš 2001), Liepājas teātra režisors (1959‒1964) un galvenais režisors (1974‒1989), kā arī Nacionālā teātra galvenais režisors (1990‒1995).

Krodera pēdējā iestudētā izrāde Valmieras teātrī bija Aleksandra Ostrovska "Līgava bez pūra", kuras pirmizrāde bija šā gada jūnijā. Viņam bija arī plānots jaunajā sezonā kopā ar režisori Inesi Mičuli iestudēt Aleksandra Mardaņa traģikomēdiju "Mātes un meitas".

BNS