Tauta un kolēģi atvadās no režisora Oļģerta Krodera. FOTO
Režisors Oļģerts Kroders no savējiem atvadījās, esot uz skatuves, ekrāna video izskanot viņa runai, kas ierakstīta pērn, atzīmējot 90 gadu jubileju.
Sabiedrība
2012. gada 18. oktobrī, 14:41

Tauta un kolēģi atvadās no režisora Oļģerta Krodera. FOTO

Jauns.lv

Ceturtdien, 18. oktobrī, Valmieras Drāmas teātrī un Dīvala kapos tauta, kolēģi un kultūras darbinieki atvadījās no teātra un Latvijas kultūras leģendas - režisora un aktiera Oļģerta Krodera.

Tauta un kolēģi atvadās no režisora Oļģerta Kroder...

Atvadīšanās no Oļģerta Krodera teātrī noritēja divas stundas, uz skatuves pie aizgājēja mainoties goda sardzei, kurā stājās aktieri, kultūras darbinieki un teātru vadītāji no visas Latvijas, skanot smeldzīgai melodijai un uz skatuves ekrāna mijoties foto un video ainām, ieskicējot režisora būtiskākos dzīves mirkļus un cilvēkus. Kā goda sardzē gar skatuves malām nostājušies arī milzīgi grāmatu skapji, kuru plauktus izgaismo svecītes. Tie simboliski vēsta ne tikai par Krodera neizmērojamo grāmatu mīlestību, bet arī par iestudējumu “Hamlets”. Šobrīd Valmieras teātra repertuārā iekļauts ceturtais Krodera “Hamleta” iestudējums. Izrāde noritēja arī izvadīšanas priekšvakarā, bet iespaidīgie grāmatplauki palika uzticīgi gaidām atvadīšanās ceremoniju.

Režisors Kroders no savējiem atvadījās, esot uz skatuves, ekrāna video izskanot viņa runai, kas ierakstīta pērn, atzīmējot 90 gadu jubileju. “Esat izšķieduši tik daudz nervu un enerģijas, lai šis vakars izdotos!” zāli līdz ar klusiem smiekliem pāršalca Kroderam raksturīgais humors. “Mīlu aktierus. Paldies visiem, kurus savā dzīvē esmu sastapis; arī tiem, kuri kāpuši man uz varžacīm. Un lūdzu piedošanu visiem, kuriem esmu darījis pāri,” skanēja jubilejā teiktie vārdi, kas nu pārtapuši par aizkustinošām atvadām. Runas izskaņā Kroders pievērsās Latvijai. “Kas notiks ar Latviju? Gaidu, kad piedzims cilvēks “ar varu”, kurš sapratīs, kas ir kultūra. Tā nav, ka mēs būtu maza, sūdīga tautiņa un neko nevaram! Esi tas, kas esi, un neizliecies par citu!” no klātesošajiem, aplausiem skanot, atvadījās režisors.

Atvadīšanās ceremoniju apmeklēja arī kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, eksprezidents Valdis Zatlers un pārstāvji no Valsts prezidenta kancelejas, informēja teātra pārstāve Zane Peļņika.

Vēlāk notika bēru gājiens no Valmieras teātra uz režisora atdusas vietu Dīvala kapos, kuru vadīja mācītājs Krists Kalniņš. Godinot Krodera piemiņu, visā pilsētā bija izkārti karogi sēru noformējumā.

Tauta un kolēģi atvadās no režisora Oļģerta Krodera

Kroderu gulda zemes klēpī Dīvala kapos Valmierā

Kroderu gulda zemes klēpī Dīvala kapos Valmierā


Ieva Valtere, BNS / Foto: Mārtiņš Ziders