Kultūra
2012. gada 25. oktobris, 13:18

Vēstniecība Maskavā demonstrē Ināras Kolmanes dokumentālo filmu "Pretrunīgā vēsture"

Jauns.lv

Ceturtdien Latvijas vēstniecība Krievijā sadarbībā ar Maskavas Kino muzeju biedrības "Memorials" zālē Maskavā demonstrēja latviešu dokumentālo filmu "Pretrunīgā vēsture", informēja Ārlietu ministrijas Preses un informācijas departamentā.

Filmas pirmizrādi Maskavā atklāja Latvijas vēstniecības Krievijā padomniece Dace Cildermane un kluba "Starptautiskais dialogs" izpilddirektors Grigorijs Amnuels. Pasākumu ar klātbūtni pagodināja filmas režisore Ināra Kolmane un scenārija autors Uldis Neiburgs, kuri pēc filmas noskatīšanās klātesošajiem sniedza iespēju diskutēt par filmā redzēto un saņemt atbildes uz interesējošajiem jautājumiem.

Filmu studijas "Deviņi" dokumentālā filma "Pretrunīgā vēsture" stāsta par Latvijas sabiedrības dažādu tautību un atšķirīgas vēsturiskās pieredzes cilvēkiem, kuri 20 gadu laikā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas dzīvo vienā valstī, taču viņu atmiņas, zināšanas un spriedumi par valsts vēsturi ir ļoti dažādi un pretrunīgi. Filmā attēlotie galvenie varoņi ir latvietis Kurts Grīnups, ebrejs Edvards Anders un krievs Vitālijs Ļeonovs, kuru ļoti atšķirīgā kara laika pieredze un pārliecība mūsdienās atklāj savdabīgo Latvijas sabiedrības "šķērsgriezumu".

Dokumentālās filmas veidošanu atbalstījis Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Aizsardzības ministrija, Latviešu fonds un Latvijas Okupācijas muzejs, kā arī privātie ziedotāji. Ārlietu ministrija ir sniegusi atbalstu filmas subtitrēšanā angļu valodā un tās popularizēšanā ārpus Latvijas robežām.

LTV sižets par filmas pirmizrādi 2010. gada pavasarī

LETA