Arī Latvijas Pensionāru federācija pieprasa Viņķeles demisiju
"Ministres izpratne par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem ir jāvērtē kā galēja cinisma un necieņas izpausme pret vecāko paaudzi," uzskata LPF priekšsēdētāja
Sabiedrība
2012. gada 7. novembrī, 15:16

Arī Latvijas Pensionāru federācija pieprasa Viņķeles demisiju

Jauns.lv

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) nolēmusi pieprasīt valdības vadītājam Valdim Dombrovskim (V) tūlītēju labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) atstādināšanu no amata. Pretējā gadījumā tā sola organizēt protesta akciju, tiek spriests federācijā.

Arī Latvijas Pensionāru federācija pieprasa Viņķel...

LPF priekšsēdētāja Aina Verze skaidro, kā šāds lēmums pieņemts saistībā ar ministres sniegto interviju žurnālam "Playboy", kurā viņa nekaunīgi ņirgājoties par Latvijas pensionāriem, "cilvēkiem, kas izcīnījuši šīs valsts neatkarību, bet šodien - 21 gadu pēc neatkarības atjaunošanas - dzīvo cilvēkam nepieņemamos apstākļos".

"Ministres izpratne par sabiedrībai nozīmīgiem jautājumiem ir jāvērtē kā galēja cinisma un necieņas izpausme pret vecāko paaudzi," uzskata LPF priekšsēdētāja. Latvijas Pensionāru federācija uzskata, ka šāds cilvēks nedrīkst vadīt ministriju, kurai viens no galvenajiem uzdevumiem ir valsts veco cilvēku jautājumu risināšana, un kategoriski pieprasa tūlītēju ministres demisiju.

Verze uzsver, ka nabadzības līmenis Latvijas veco cilvēku vidū pārsniedz 50% un ir augstākais Eiropas Savienībā. Lielākās daļas pensionāru ienākumi nav pietiekami, lai segtu izdevumus par mājokli, pārtiku un nepieciešamo ārstēšanos, kā arī lai samaksātu arvien pieaugošos nodokļus par vienīgo mājokli.

Intervijā žurnālam "Playboy" ministre pauž viedokli, ka vairākums pensionāru, kuri nāk vēl no padomju laikiem, "saka, ka ir maksājuši nodokļus, strādādami rūpnīcās (padomju laikā gan nebija tāda jēdziena kā nodokļu maksāšana) un pārmet, ka viņu stāžs ir liels, bet pensija niecīga, to valsti viņi ir būvējuši, un tā nemaz nav bijusi tik atšķirīga no šodienas Latvijas".

"Skarbā patiesība diemžēl ir tā, ka tās ir divas dažādas pasaules, un viņu pienesums citai valstij nevar tikt adekvāti novērtēts šeit, un visas tās pensijas, ko maksā atjaunotā Latvijas valsts, faktiski nāk no naudas, ko šie cilvēki nav radījuši. Tas ir trakums, jo cilvēkiem to ir ļoti grūti izskaidrot. Viņi nesaprot, ka viņu kapitāls, relatīvi arī darba stāžā un nodokļos nomaksātais, nav konvertējams latos sociālās apdrošināšanas sistēmā atbilstoši tam, kā viņi jūtas. Turklāt tā būs vēl pietiekami ilgus gadus. Es laikam būšu no tā vecuma, kas varēs teikt, ka pensija ir no manām iemaksām," intervijā atzīst Viņķele.

Jautāta, kāpēc, sakot un darot nepatīkamas lietas, saņēmusi mazākus protestus nekā citi ministri un netiekot saukta par pensionāru nīdēju, Viņķele skaidro, ka politikā vadoties pēc tā paša principa kā dzīvē, proti, nemelot un teikt patiesību, lai cik nepatīkama tā būtu. "Tur jau nav manas intereses apakšā. Ticu sociālās apdrošināšanas sistēmai kā gana taisnīgai un uzskatu par savu pienākumu šo sistēmu nesačakarēt. Šī sistēma ir balstīta uz katra viena pienesumu. Tā, lai cik neticami tas liekas, šos 20 gadus faktiski ir piemaksājusi esošajiem pensionāriem," skaidro ministre.

LETA, Foto: Lita Krone/LETA