Sabiedrība

Latvijas Radio koris dosies koncertturnejā uz Ziemeļameriku

Jauns.lv

Latvijas Radio korim 72. sezonas novembris solās būt īpaši krāšņs ar koncertiem ārzemēs, jo šodien koris dosies koncertturnejā uz Ziemeļameriku, informēja kora sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Tormane.

Latvijas Radio koris dosies koncertturnejā uz Ziem...

Uz Ziemeļameriku Latvijas Radio koris pirmo reizi dosies klasiska kamerkora sastāvā. Šī ir 20. sezona, kad kori vada Sigvards Kļava un Kaspars Putniņš, un šī turneja būs kora kā pilnas sastāva vienības debija gan Kanādā, gan ASV.

Vispirms Latvijas Radio koris dosies uz Toronto Kanādā, lai piedalītos starptautiskajā festivālā "Soundstreams", kas veicina Kanādas mūsdienu autoru un viņu starptautisko partneru daiļradi. Festivāls notiek jau trīsdesmit gadus, un katru otro gadu festivāls organizē universitāšu koru koncertu ar kādu pieaicinātu diriģentu. Šogad tas ir Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš, kurš jau devies uz Kanādu, lai sagatavotu divus skaņdarbus.

Koncertā 11. novembrī līdzās Latvijas Radio korim, kuru festivāla mājaslapā dēvē par vienu no labākajiem kamerkoriem pasaulē, piedalīsies vēl četri Kanādas universitāšu kori. Latvijas Radio koris atsevišķi izpildīs Nika Gothama, Sergeja Rahmaņinova, Santas Ratnieces un Pētera Vaska skaņdarbus.

13. novembrī koris uzstāsies Toronto Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur koncertu "Sapņu tālumā" diriģēs Sigvards Kļava. Programmā skanēs daļa no jaunākā latviešu klasiskās koradziesmas ieraksta "Diena aust", kas klausītājus sasniegs jaunnedēļ, un citu latviešu klasiķu dziesmas.

14. novembrī Latvijas Radio koris dosies uz ASV, lai pēc divām dienām piedalītos trešajā prestižajā Linkolna Centra festivālā "White Light festival". Šajā festivālā koris atskaņos divas programmas. Soloprogrammā "Baltic Voices" koris 16. novembrī Svētās Jaunavas Marijas baznīcā klausītājus priecēs ar Johana Sebastiana Baha, Lasa Toresena, Andersa Hilborga, Ērika Ešenvalda, Ģērģa Ligeti, Arvo Perta un Pētera Vaska darbiem.

Dienu vēlāk kopā ar saviem tuvākajiem kolēģiem "Sinfonietta Rīga" diriģenta Tenu Kaljustes vadībā festivāla publiku Latvijas Radio koris iepazīstinās ar jaunāko Arvo Perta albumu "Adam's Lamenst".

Pēc viesošanās Ziemeļamerikā koris Latvijā atgriezīsies 19. novembrī un gatavosies vienam no saviem lielākajiem šā pusgada notikumiem Latvijā - 28. novembra koncertam Rīgas Domā "Mātes Terēzes lūgšana", kur pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska lūgšana "Lord, Open Your Eyes".

LETA