Kultūra
2012. gada 10. novembris, 14:05

Pēdējo reizi Nacionālajā teātrī spēlēs 1983.gadā režisēto "Princi un ubaga zēnu"

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā teātrī (NT) sestdien notiks atvadas no izrādes "Princis un ubaga zēns" iestudējuma, kas tapis 1983.gadā, aģentūru BNS informēja teātrī.

Esošā iestudējuma režisors ir Edmunds Freibergs, bet mūzikas autors ‒ Imants Kalniņš.

"Protams, ka lielā mērā izrādes panākumu atslēga ir Imanta Kalniņa izcilās dziesmas. Ar "Zilo putniņu", "Astoņkāji" un citām ir izaugušas vairākas skatītāju paaudzes. Vai tās vēl kādreiz skanēs uz Nacionālā teātra skatuves? Nekad nesaki nekad," teicis teātra direktors Ojārs Rubenis.

Teātra pārstāve Līga Rimšēviča aģentūrai BNS pastāstīja, ka Marka Tvena populārais stāsts teātrī ar nelielu pārtraukumu ir dzīvojis jau kopš 1983.gada. Pirmais iestudējums ir bijusi Edmunda Freiberga diplomdarba izrāde, absolvējot režijas kursu Latvijas Valsts Konservatorijā.

Velsas princi Eduardu atveidoja Jānis Kaijaks, Tomu Kentiju – Jānis Reinis, lēdiju Greju – Dace Bonāte, Maiklu Hendonu - Uldis Dumpis vai Zigurds Neimanis, Toma tēvu – Juris Pļaviņš vai Aivars Bogdanovičs. Kā kostīmu māksliniece teātrī debitēja Ieva Kundziņa. Savukārt prologa dziesmu "Vakarā, kad saule noriet" iedziedājusi vokālās pedagoģes Anitas Garančas toreiz mazā meitiņa Elīna, kas tagad ir populāra operdziedātāja.

No 2007.gada princis un ubaga zēns ir Uldis Anže un Ainārs Ančevskis, princese zilajā kleitiņā Dita Lūriņa vai Liene Gāliņa, Maikls Hendons – Normunds Laizāns, Toma tēvs – Juris Hiršs vai Mārcis Manjakovs.

Kopš 2007.gada ir nospēlētas vairāk nekā 60 izrādes, tās noskatījušies gandrīz 45 tūkstoši skatītāju.

Abiem iestudējumiem skatuviskā ietērpa autors ir Gunārs Zemgals.

BNS