55 gadu vecumā mūžībā aizgājis mūziķis Andris Černovs
Pagājušās nedēļas nogalē mūžībā aizgājis mūziķis Andris Černovs – viens no pirmo rokfestivālu Latvijā rīkotājiem.
Kultūra
2012. gada 14. novembris, 11:14

55 gadu vecumā mūžībā aizgājis mūziķis Andris Černovs

Jauns.lv

55 gadu vecumā Liepājas slimnīcā piektdien, 9. novembrī, miris mūziķis un viens no pirmo rokfestivālu rīkotājiem Latvijā Andris Černovs. Černovam jau ilgāku laiku bija veselības problēmas. Šī gada martā dziesminieku akcijā Liepājā tika vākti līdzekļi mūziķa ārstēšanās izdevumiem.

Par mūziķa nāvi sociālajos tīklos informējis viņa tuvs draugs, mūzikas žurnālists un dīdžejs Uldis Rudaks. Rudaks par Černovu savulaik rakstīja:

„Astoņdesmito gadu sākumā Černovs bija Latvijas rokkluba veidošanas katalizators – viņš sarīkoja pirmo vasaras rokfestivālu lauku mājās Iecavā, kur spēlēja vai visas tā laika „oficiāli nereģistrētās” grupas. Bez jebkādām reklāmām sabrauca vairāki simti cilvēku. Iepazinies ar „Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīcas” dalībnieku Juri Boiko un iedvesmojies no viņa ieteikumiem nespēlēt rietumu atraugas, Andris Černovs sāka sacerēt dziesmas ar Boiko tekstiem, kuras otrs „N.S.R.D.” vīrs Hardijs Lediņš nosauca par vides mūziku, šādi latviskojot pasaulē pazīstamo terminu new age, kura lietošanu Černovs dēvē par zākāšanos,” tā savulaik par Černovu rakstīja Rudaks.

Visbiežāk Černovs tiek ierindots Padomju Latvijas pagājušā gadsimta 70. un 80. gadu hipiju pulkā, lai gan vēlāk viņš pats tam īsti nepiekrita, sakot, ka drīzāk ir panks. Viena no spilgtākajām epizodēm, ar kuru Černovs iegājis Latvijas un padomju roka vēsturē, ir pirmais neatkarīgās mūzikas festivāls Latvijā, ko viņš 1983. gadā organizēja savas vecmāmiņas lauku mājās Iecavā. Tajā piedalījās vairākas tā laika nozīmīgākās Latvijas grupas.

Ar savu grupu „Tat Tvam” Černovs izdevis vienu albumu „Maigā eitanāzija”, kas iznācis „Gauja Records” paspārnē.

Sociālajā vietnē „Facebook” nupat ir izveidota aizsaulē aizgājušajam Andrim Černovam veltīta lapa (http://www.facebook.com/AndrisCernovs). Visi tajā tiek aicināti atstāt savus ierakstus, veltītus mūžībā aizsauktajam mūziķim.

Andra Černova veselību iedragāja viņa atkarība no apreibinošajām vielām. Šī gada februārī, kad klubā „Nabaklab” tika rīkots viņa atbalstam veltīts koncerts, tika publicēts aicinājums, atbalstīt mūziķi, kurā tika rakstīts:

„Andris izpelnījās pastiprinātu (padomju) varas iestāžu uzmanību (par nelegālu rokmūzikas festivālu rīkošanu), pat draudus, un pazaudēja darbu. Černovs ar draugiem mēģināja aizmukt no sabiedrības un radīt paši savu – labāku pasauli, „Vadaiņu” lauku mājās, kas atradās purva vidū un kur nebija pat elektrības, no kuras visi šodien atkarīgi.

Tomēr līdz ar visiem labajiem nodomiem nāca aizraušanās ar savā pašu naturālajā saimniecībā pagatavotu bīstamu apreibinošu vielu lietošanu. Tas pakāpeniski dragāja veselību, kaut Černovs vēl ilgus gadus bija aktīvs un ar savu grupu „Tat Tvam” dažādos sastāvos ne vien uzstājās, bet arī ierakstīja divus albumus, kas ir sava žanra šedevri.

Jau pirms gandrīz divdesmit gadiem Andris smejoties stāstīja, ka pazīstami narkologi, viņu satiekot, parasti pārakmeņojas: kā, tu vēl dzīvs? Tas nav iespējams! Ilgi Černovs bija stiprs ne vien savā pārliecībā par šīs sabiedrības liekulību, bet arī fiziski, tomēr nekas nav mūžīgs.”

Video: Andris Černovs savā atbalsta koncertā Liepājā Latvijas 1. rokkafejnīcā šī gada martā

Andris Černovs Liepājas Tējas istabā 2011. gada novembrī

Andris Černovs: „Logs aiziet tumsā”


Kasjauns.lv/ Foto: liepajniekiem.lv