Novadu ziņas

Valmierā Štromberga panākumus iemūžinās ar bronzā atlietu BMX velosipēdu

Jauns.lv

Par Māra Štromberga un BMX komandas panākumiem Pekinas un Londonas olimpiskajās spēlēs liecinās Valmieras pilsētvidē novietots bronzā atliets BMX velosipēds, un šī ideja pieder Valmieras teātra direktorei Evitai Sniedzei, pavēstīja Valmieras pilsētas pašvaldības pārstāve Līga Tarbuna.

Valmierā Štromberga panākumus iemūžinās ar bronzā ...

Sniedzes ideja atzīta par labāko ideju konkursā par Štromberga un BMX komandas sasniegumu iemūžināšanu Valmieras pilsētvidē. Bronzas velosipēdu iecerēts veidot dabiska lieluma, identisku Štromberga īstajam velosipēdam.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Inesis Boķis norādījis, ka velosipēdam būs jābūt praktiski lietojamam, "lai ikviens var apsēsties uz divkārtējā olimpiskā čempiona riteņa, kaut īsu brīdi jūtoties kā olimpiskais čempions trasē". Idejas izpildījums tiks uzticēts profesionāliem māksliniekiem.

Iespējamās pieminekļa izmaksas gan varēšot nosaukt tikai pēc tam, kad būs beidzies ideju konkurss un būs zināmas piedāvātās tāmes.

Pašlaik ir vairākas idejas, kur bronzas velosipēds Valmieras pilsētvidē varētu atrasties, – par to lems pēc konkursa beigām. Viena no prasībām būšot pieminekli veidot ar stabilu, fundamentālu pamatu, lai garnadži to nevarētu aiznest projām.

Ideju konkursā kopumā tika saņemts 21 ierosinājums, ko iesniegušas 15 personas. Konkursa vērtēšanas komisija rosināja piešķirt veicināšanas balvas Dagnijai Lukstraupai, Vairim Pinzulim un Martai Katanai.

Lukstraupa ierosināja iemūžināt BMX sasniegumus zīmējuma veidā uz kādas no daudzdzīvokļu mājas sienām, pieliekot klāt uzrakstu "Valmiera – olimpiešu pilsēta", kā arī izveidot simbolisku mūžīgo uguni Valmieras Rātslaukumā. Savukārt Pinzulis ierosināja veidot divas bronzā atlietas Štromberga skulptūras, kas novietotas pilsētas centrā un zaļajā laukumā starp Sv.Sīmaņa baznīcu un tirdzniecības centru. Katana konkursā iesniedza trīs dažādas idejas – papildināt jau esošos pilsētas uzrakstus "Valmiera", pievienojot tekstu "Štromberga pilsēta" vai olimpiskos apļus, kā arī izveidot atrakciju, kurā interesentiem ir iespēja šķērsot Gauju ar līdzsvara riteni, bet trešā ideja bija par BMX riteņbraucēja skulptūras izveidi.

Visas konkursā iesniegtās idejas vērtēja Valmieras pilsētas pašvaldības veidota komisija, pievēršot uzmanību vairākiem kritērijiem – idejas oriģinalitātei, idejas atbilstībai konkursa mērķim, idejas īstenošanas tehniskajām un finansiālajām iespējām.

Labākās idejas autorei Sniedzei atbilstoši konkursa nolikumam tika piešķirta naudas balva – simts latu, no kuras viņa atteikusies un ierosinājusi to izmantot veicināšanas balvu ieguvēju sveikšanai.

Tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss māksliniekiem par apstiprinātās idejas īstenošanu. Plānots, ka bronzā atlieto BMX velosipēdu Valmieras pilsētvidē varētu izvietot nākamgad.

BNS