Sandra Kalniete 60. dzimšanas dienā uzdāvina sev grāmatu. FOTO
Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā notikuši Eiroparlamenta deputātes Sandras Kalnietes jaunās grāmatas „Prjaņiks. Debesmannā. Tiramisū.” atvēršanas svētki. Grāmatā autore apkopojusi 249 pašas gatavotu ēdienu receptes, kā arī aprakstījusi savas paaudzes garšas sajūtu vēsturi.
„Šī grāmata ir dāvana sev 60 gadu jubilejā, kura svinama decembrī,” sarunā ar Kasjauns.lv atzina Sandra Kalniete. Grāmatā viņa atklāj, ka ēst gatavošana viņu ļoti saistījusi jau kopš skolas gadiem, viņa arī apmeklējusi īpašus kulinārijas kursus un centusies apgūt visus latviskās virtuves noslēpumus. Savukārt iepazīšanās ar Eiropas virtuves tradīcijām iesākās aptuveni pirms 20 gadiem, sākot diplomātes gaitas Ženēvā.
Kalniete atzīst, ka doma par grāmatu, kurā viņa sasaista pavārmākslu un pašas izjūtas konkrētajos savas dzīves gados, viņai radusies pirms pusotra gada, kad iegādājusies planšetdatoru. Eiroparlamentāriete Kalniete bieži spiesta nīkt lidostās, braucot uz darbu Briselē vai Strasbūrā. Agrāk viņa laiku īsinājusi, telefonā rosoties sociālajos tīklos, bet pēc planšetdatora iespēju apgūšanas izdomājusi – jāraksta taču par pašas piedzīvoto saistībā ar pašai tīkamo tēmu – pavārmākslu.
Īpašu vietu grāmatā ieņem franču virtuve, kuru Sandra Kalniete aizrautīgi apgūst laikā, kad viņa ir Latvijas vēstniece Francijā. Tāpēc grāmatā ir atrodamas receptes gan franču pastētēm, gan jūras veltēm, gan pat ēdieniem no Luija XVIII vakariņu galda. Tikpat saistoši ir stāsti par to, kā autore centusies popularizēt latviešu virtuvi, meklējot labāko veidu, kā frančus iekārdināt ar rupjmaizi, gailenēm un baravikām vai sklandraušiem.
Sandra Kalniete teic, ka grāmatas aptuvenais teksts bija gatavs jau vasarā, un tikai tad viņa apķērusies, ka pavārgrāmatā taču bez fotogrāfijām neiztikt. Tad nu viss vasaras atvaļinājums viņai pagājis mājās cepot un vārot, lai pagatavotu visus grāmatā aprakstītos ēdienus. „Tas bija pārbaudījums ne pa jokam. Un ne tikai man. Vīrs Ansis un mazdēls Armands pārmaiņus fotografēja gan to, ko es daru virtuvē, gan sagatavotos ēdienus. Protams, pasvīst dabūja arī kaimiņi, kurus cienāju ar pagatavoto. Vidēji katru dienu gatavoju no pieciem līdz septiņiem ēdieniem. Mans rekords bija 11 ēdieni,” atzīstas Sandra Kalniete.
Grāmatas atvēršanas svētkus Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apmeklēja daudzi sabiedrībā zināmi ļaudis, Sandras Kalnietes radinieki un draugi. Tur bija gan eksprezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu, gan Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, gan arī Sandras vīrs Ansis Reinhards un citi. Pēc grāmatas prezentācijas Sandra Kalniete visiem interesentiem arī parakstīja grāmatas. Kamēr autore bija aizņemta, viesi varēja cienāties ar tiramisū, sklandraušiem un kanapē maizītēm, kuras darinātas pēc Sandras receptēm.