Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 8. un 9. decembrī
Kultūra
2012. gada 7. decembris, 10:42

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 8. un 9. decembrī

Jauns.lv

Tuvojas Ziemassvētki un to var sajust gan uz ielām, gan koncertzālēs. Rīgā sācies Egļu festivāls, kuru kuplina vairāki Adventa noskaņās veidoti koncerti. Koncertzālēs arī citi izcili koncerti – Kongresu namā uzstāsies džeza virtuozs Kurts Elings, bet kinoteātrī „Splendid Palace” – pianists Vestards Šimkus.

Rīgas Melnais balzams Latvijas 1. Rokkafejnīcā Rīgā svinēs savu 260. dzimšanas dienu, bet igauņu senās mūzikas ansamblis „Hortus musicus” Lielajā Ģildē – savu 40. jubileju. Liepājas teātrī tiks atsaldēts ebrejs, kurš pirms vairāk nekā 100 gadiem devās ceļā uz Palestīnu, bet pa ceļam Antarktīdā pārvērtās par ledus gabalu. Atklātas arī vairākas interesantas izstādes.

1. Džeza kulminācija Rīgas Kongresu namā

Rīgas Kongresu namā svētdien, 9. decembrī, pulksten 19.00 festivāla „Rīgas ritmi” ietvaros uzstāsies Kurts Elings kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Šo koncertu var nodēvēt par „Rīgas ritmu” Ziemas koncertu sērijas kulmināciju, jo Kurts Elings ir viens no labākajiem pasaules džeza vokālistiem. Džezs nav iedomājams bez improvizācijas, un, ko izcilākie mūziķi spēj panākt ar saksofona vai taustiņinstrumentu palīdzību, Elings veic ar savu brīžiem kaislīgi, brīžiem skarbi vīrišķīgo baritona balsi. Pēdējo gadu laikā Kurta Elinga karjera vainagojusies ar vairākiem starptautiskiem „Grammy” ekvivalentiem apbalvojumiem.

Elings dzied par cilvēka nerimstošo meklētāja garu, par mīlestību un dzīvi. It kā mūždien apcerētas tēmas, taču viņš nekļūst triviāls, neieslīgst vispārpieņemtās klišejās, vairāk pievēršoties transcendentā, brīnumainā, netveramā nozīmei cilvēku attiecībās un pasaules norisēs.

Rīgā mākslinieks uzstāsies kopā ar savu pianistu – Lourensu Hobgudu un pēc 16 gadu ilgā pārtraukuma atjaunoto Latvijas Radio bigbendu. Latvijas Radio bigbenda patrons ir Maestro Raimonds Pauls. Uz projektu tipa balstītais bigbends plāno sadarboties ar labākajiem pašmāju un ārzemju mūziķiem. Kopīgais projekts ar Kurtu Elingu būs pirmā, ilgi gaidītā bigbenda uzstāšanos.

„Varētu šķist, ka Elinga balss tembrs ir par smagnēju, lai variētu dažādu emociju amplitūdā, taču viņa vokālam piemīt apbrīnojamas manevru spējas. Vienā mirklī dziedātājs spēj šķērsot plašu toņu spektru un no paskarba baritona nonākt pie apdullinoša falseta,” rakstījis britu laikraksts „The Telegraph”.

Biļešu cenas: Ls 4.50 – 30 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.rigasritmi.lv.

Skatieties video: Kurts Elings: „Nature Boy”

2. Vestards Šimkus un elektroniskā mūzika unikālā kopprojektā

Muzikālā projekta „Samsung Smart Sessions” koncertā svētdien, 9.decembrī, pulksten 18.00 kinoteātrī „Splendid Palace” ar unikālu koncertprogrammu uzstāsies izcilais pianists Vestards Šimkus sadarbībā ar elektroniskās mūzikas duetu „ELVI/DUNIAN un multimediju mākslinieci Katrīnu Neiburgu.

Vestarda Šimkus klaviermūzikas skanējumam jaunas šķautnes piešķirs elektroniskās mūzikas duets „ELVI/DUNIAN”, kurā apvienojušies DJ un elektroniskās mūzikas producents Elvi Soulsystems un multinstrumentālists, producents Dunian. Kā atzīst Vestards Šimkus, šis ir unikālākais projekts, kādā viņš līdz šim iesaistījies. Par koncerta vizuālo noformējumu gādās pieredzējusī multimediju māksliniece Katrīna Neiburga, aizvedot klausītājus vēl nepieredzētā audiovizuālajā ceļojumā.

„Mēģinājumi savienot akadēmisko un neakadēmisko mūziku pasaulē ir bijuši simtiem, iespējams, pat tūkstošiem, taču tie vienmēr ir atdūrušies pret to, ka tie tomēr ir divi dažādi ceļi. Tas ir kā skatīties uz divām gleznām vienlaicīgi. Mūsu uzdevums šajā projektā ir uzgleznot vienu skaistu gleznu, kurā apvienotas abas šīs pasaules, kas viena otru lieliski papildina,” gatavojoties koncertam, izjūtās dalījās Elviss Zants no „ELVI/DUNIAN”.

Koncerti notiks arī pirmdien un otrdien, 10. un 11. decembrī, pulksten 19.00. Biļešu cenas: Ls 19 – 29 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

3. Eiropas Ziemassvētki Lielajā Ģildē

Igauņu senās mūzikas ansamblis „Hortus musicus” svin savu 40 gadu jubileju ar koncertsēriju, kurā atskaņo Vidusjūras reģiona un austrumzemju mūziku. Ansamblim raksturīgā radošā izdoma un kvēlais muzicēšanas stils sola saldkaislu improvizāciju gaisotnē pavadītu vakaru.

Svētdien, 9. decembrī, pulksten 19.00 „Hortus musicus” uzstāsies arī Rīgā, atskaņojot Austrumu un Vidusjūras reģiona mūziku.

„Hortus musicus” pirmo koncertu sniedza 1972. gadā ansambļa dibinātāja Andresa Mustonena vadībā. Līdz ar to „Hortus musicus” var uzskatīt par senāko joprojām koncertējošo senās mūzikas ansambli Austrumeiropā un par vienu no ilgāk strādājošajiem visā Eiropā. Padomju kultūras izolācijas apstākļos grupu izveidoja entuziastu grupa, kas savu jauneklīgo enerģiju tērēja, lai atrastu „Hortus Musicus” īsteno un vienīgo seju. Andresa Mustonena nesamierināšanās ar režīma piedāvāto ideju aprobežotību, kā arī akmenī cirstās koncepcijas par mūziku prasmīgi un radoši virzīja grupas darbību līdz tam mazzināmajā pirmsbaha mūzikas pasaulē. „Hortus Musicus” nenostājas opozīcijā tā sauktajai autentiskā atskaņojuma praksei, taču šāda vēsturiska muzicēšana nekad nav bijis grupas darbības pašmērķīgs nolūks. Tādēļ „Hortus Musicus” koncerti un ieraksti skan dzirkstīgi, saprotami un iespaidīgi – tā ir mūsdienu cilvēku dzīvīga muzicēšana.

Biļešu cenas: Ls 5-12 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.latvijaskoncerti.lv.

4. Rīgas Melnā balzama 260 gadu jubilejas svinības Reiterna namā

Rīgā, Latvijas 1. Rokkafejnīcā „Reiterna nams” (Mārstaļu ielā 2/4) sestdien, 8. decembrī, pulksten 21.00 sāksies visnotaļ ievērojama ballīte, kurā atzīmēs Rīgas Melnā balzama 260 gadu jubileju.

Svinību laikā uzstāsies grupas „Pienvedēja piedzīvojumi” un „Pieneņu vīns”, savukārt par patīkamu atmosfēru pasākuma laikā rūpēsies DJ Toms Grēviņš un Uldis Rudaks.

Melnā balzama svinības iecerētas krāšņas - četros stāvos apmeklētāji varēs piedalīties dažādās aktivitātēs, sākot no kokteiļu prezentācijām, konkursiem un uzjautrinošām spēlēm līdz pat aizrautīgām dejām roķīgo „Pienvedēja piedzīvojumu” un melodiskā „Pieneņu vīna” pavadījumā.

Jubilejas laikā tiks atklāta arī jaunās mākslinieces Kristas Cērmanes veidotā instalācija par godu Balzama jubilejai, kas sastāv no 260 Rīgas Melnā balzama pudelēm. Tāpat svinībās būs iespējams baudīt arī tuvāko sadarbības partneru labumus - gardus pārsteigumus no „Laimas” un „Food Union”. Sīkāk internetā: www.pablo.lv.

Skatieties video: Noslēpumainā Rīgas Melnā balzama pagatavošana (TV3 „Bez Tabu”)

5. „Atsaldētais” Liepājas teātrī

Liepājā atgriezies režisors Dž. Dž. Džilindžers, kurš ar Liepājas teātra aktieriem iestudējis Vadima Korša komisko parodiju „Atsaldētais”.

Vadims Koršs (īstajā vārdā Dāvids Kons) ir Baku dzimis rakstnieks, žurnālists un scenāriju autors, kurš jau vairāk nekā 20 gadus dzīvo Izraēlā un vairāk ir pazīstams kā sava TV raidījuma vadītājs.

Luga „Atsaldētais” stāsta par kādu ebreju ģimeni, kura nejauši izdzird sensacionālu ziņu –Antarktīdas ledū ticis atrasts sasalis vīrieša ķermenis. Un neticamā kārtā – pēc ķermeņa atsaldēšanas – izrādās, ka vīrietis ir dzīvs. Pagājušajā gadsimtā, 1907. gadā, viņš ar kuģi devies uz Palestīnu, bet nav sasniedzis galamērķi, jo kuģis avarējis. Ir pagājuši daudzi gadi, taču Atsaldētais ir pārliecināts, ka joprojām dzīvo 20. gadsimtā. Un viņam nav ne jausmas, cik ļoti pasaule ir mainījusies. Šī ziņa apgriež kājām gaisā arī Kalmanu ģimenes ikdienu…

Atsaldētā lomā – Egons Dombrovskis, pārējās lomās – Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Signe Ruicēna, Gatis Maliks, Anete Berķe, Leons Leščinskis, Kaspars Gods, Marģers Eglinskis, Laura Jeruma un Anda Albuže.

Pie iestudējuma veidošanas strādājis arī scenogrāfs Edgars Kļaviņš, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Krasovska un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

„Atsaldētā” pirmizrādes notiks sestdien un svētdien, 8. un 9 decembrī, pulksten 18.00. Biļešu cenas: Ls 2 – 8. Sīkāk internetā: www.liepajasteatris.lv.

6. Ziemassvētku gaidīšanas promenāde galvaspilsētas ielās

Šajās brīvdienās tik jāvelk ausaine, dūraiņi, kājās jāvelk zābaki un jādodas galvaspilsētas ielās! Pirmssvētku noskaņas valdīs gan nelielās šķērsielās, gan lielajos pilsētas laukumos. Atliek vien izvēlēties pareizo maršrutu. Lūk, dažas ierosmes:

*

Kopš piektdienas galvaspilsētā jau risinās vides objektu festivāls „Ziemassvētku egļu ceļš 2012”,

kurš ilgs līdz „vecajam Jaunajam gadam” – 13. janvārim. Festivāls „Ziemassvētku egļu ceļš” galvaspilsētā notiek no 2010. gada un akcentē Rīgu kā mākslas un inovatīvu ideju pilsētu. Tā laikā Ziemassvētku simbols - egle tiek eksponēta kā vides objekts jaunos un oriģinālos vizuālos risinājumos, katra ar savu stāstu vai vēstījumu. Šogad festivāla ekspozīcijā ir skatāmi piecdesmit „Egļu stāsti”, tajā skaitā izcilākie iepriekšējo gadu, kā arī daudzi jauni, šogad tapuši vides objekti. Tos radījuši profesionāli mākslinieki un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un mācībspēki. Vides objekti pārsteigs ar ideju oriģinalitāti un realizēšanā pielietoto materiālu daudzveidību, sākot no gaismas instalācijām, līdz pat koka, stikla un ķieģeļu izmantošanai.

Visus festivāla objektus iespējams apskatīt, izmantojot īpaši sagatavotu festivāla ceļvedi un interaktīvo karti, kas pieejama festivāla interneta vietnē: www.eglufestivals.lv.

* Līdz ar egļu ceļa festivāla atklāšanu 8. un 9. decembrī notiks vairāki bezmaksas koncerti. Atliek vien izvēlēties, uz kuru doties:

Sestdien, 8. decembrī: * pulksten 12.00 koncertzālē „Ave Sol” (Citadeles ielā 7) koncertā „Otrā Adventa ieskaņai” piedalīsies Pārdaugavas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, bet * pulksten 16.00 Mazajā Ģildē koncertā „Ziemassvētku brīnums” uzstāsies bērnu popgrupa „Podziņas”, Valdis Zilveris un Zane Jančevska *

Svētdien, 9. decembrī: * pulksten 12.00 kultūras centrā „Iļģuciems” (Lidoņu ielā 27) Ziemassvētku koncertā uzstāsies bērnu kolektīvi „Dejotprieks”, „Ilga”, „Ildzēni”, „Mārīte” un „Zabava” * pulksten 12.00 Daugavgrīvas Baltajā baznīcā (Baltāsbaznīcas ielā 50) koncertu ciklā „Adventa mūzikas svētki Rīgā” piedalīsies Arnis Miltiņš, Laima Miltiņa un Jānis Miltiņš; * pulksten 16.00 Rīgas Mārtiņa baznīcā (Slokas ielā 34, Pārdaugavā) koncertā „Mūzika Adventa laikā” uzstāsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, Rīgas Ekonomikas augstskolas jauktais koris, Talsu Kristīgās vidusskolas zvanu ansamblis un privātskolas „Patnis” audzēkņi; * pulksten 17.00 Mazajā Ģildē koncertā jauniešiem „Vēstules no mums” piedalīsies grupa „Sus dungo” un draugi; * pulksten 17.00 Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā (Klostera ielā 2, Vecrīgā) koncertu ciklā „Adventa mūzikas svētki Rīgā” piedalīsies Sintija Grava, Jānis Kurševs, Artis Gāga, Norberts Skraucis, Ingus Feldmanis un Sergejs Austris Universs un * pulksten 18.00 Pēterbaznīcā notiks koncerts „Kamerkoris „Versija” ar orķestri otrajā Adventē”, kurā piedalīsies kamerkori „Versija” un „Matejs”, kā arī kamerorķestris „Gaudeamus orchestra”. Solisti: Ance Purmale un Kalvis Kalniņš, diriģenti: Guntars Bernāts un Edmunds Jonaitis. Sīkāk internetā: www.kultura.riga.lv.

* Sestdien, 8. decembrī, no pulksten 10.00 līdz 18.00 norisināsies jau otrais Avotu ielas krāmu tirdziņš, kurā būs iespējams iegādāties gan dažādas ikdienai nepieciešamas, gan Ziemassvētku tematikai un dāvināšanai atbilstošas lietas - sākot ar apģērbiem un vinila platēm, beidzot ar svēpētās keramikas izstrādājumiem un pašadītiem dūraiņiem. Jāatgādina, ka pirmā Avotu ielas krāmu tirdziņa eksperiments šoruden ir ļāvis iepazīties vairākiem šā Rīgas rajona patriotiem, kuri tirdziņu un tam līdzīgas aktivitātes vēlas padarīt par regulāru notikumu, kas ziemas periodā norisināsies reizi divos mēnešos iekštelpās, bet vasaras periodā, izmantojot kādu no Avotu ielas pagalmiem, pat reizi mēnesī, tā šī nedaudz novārtā atstātā, bet vēsturiskā un šarmantā Rīgas rajona atpazīstamību.

* Vecrīgā svētdien, 9.decembrī, tiks dots starts jau piektajam jautro Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējienam, ko organizē Rīgas starptautiskais „Rotari klubs”, lai palīdzētu Daugavpils bērnu namam „Priedīte” un organizācijai „Pestīšanas Armija”. Labdarības skrējienā aicināts piedalīties ikviens, kurš ir pārģērbies Ziemassvētku vecīša tērpā un ir gatavs skriet trīs kilometrus garu distanci apkārt Vecrīgai. Pasākums sāksies pulksten 11.30 ar iesildīšanos, bet pulksten 12.00 Doma laukumā tiks dots starts skrējienam. Sīkāk internetā: www.santasfunrun.lv.

7. Rīgas izstāžu ceļvedis:

* Vecrīgas mākslas galerijā „Stikla galerija” (Lapu ielā 6) līdz 21. decembrim vasaras saldme rodama Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Martas Ģibietes personālizstādē „Spārni”. „Spārnu” ideja aizsākusies pērnās vasaras makšķerēšanas plenērā „Zelta āķis” Mālpilī un nupat iemiesojusies vairākos jaunos stikla objektos. Mākoņi, spāru spārni, vasaras vējš un vieglums, kas tik bieži pietrūkst rudens smagnējībā, ir ekspozīcijas tēma un tēli vienlaikus. Māksliniece vasaras sajūtas veidojusi radot dažādus stikla objektus, spēlējoties ar krāsu un telpu. Izstāde „Spārni” ir aicinājums ikvienam drēgnajā pelēcīgumā izbaudīt malku spirgtās un svaigās vasaras. Sīkāk internetā: www.stiklagalerija.lv .

* Restorānā „KID*” (Tērbatas ielā 41/43) līdz nākamā gada 7. martam ir skatāma mākslinieces Patricijas Brektes izstāde „El mundo submarino / Zemūdens pasaule”. Speciāli šai izstādei Patricija Brekte, kura šobrīd papildina zināšanas Mākslas akadēmijas doktora studiju programmā, veidojusi jaunas rotondas tipa gleznas, ar kurām māksliniece aicina skatītāju līdzi noslēpumiem bagātajā zemūdens pasaulē. Sīkāk internetā: www.restaurantkid.lv.

* Vēl tikai nedēļu – līdz 15. decembrim - galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14, Vecrīgā) ir apskatāma mākslinieku Birutas un Jāņa Jansonu izstāde, kurā eksponēti Birutas Jansones akvareļi un Jāņa Roberta Jansona keramikas un tēlniecības darbi. Birutas Jansones akvareļos dominē sievišķīgi smalki un romantiski ziedu motīvi un spilgtas krāsas. Māksliniece saka: „Būt sievietei ir lieliski – esmu kā zeme, ļauju sevī sēt sēklu un dodu savu mīlestību katram asnam. Un vēroju, kā aug, kā top, kā zied un augļojas un pārtop.” Savukārt Jānis Jansons par saviem darbiem stāsta: „Koks, metāls, papīrs vai māls. Tie visi ir materiāli no kuriem var radīt darbus mīlestībā. Šī ekspozīcija galvenokārt sastāv no maniem darbiem māla mīlestībā.” Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv .

* Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā (Rūpniecības ielā 10) sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā un Latvijas vēstniecību Ukrainā skatāma pazīstamā ukraiņu fotomākslinieka Vladimira Ogloblina izstāde „Tuvais”. Vladimirs Ogloblins ir vairāku starptautisko konkursu laureāts, vairāk nekā 20 grāmatu un fotoalbumu autors, un viņš savas 30 gadus ilgās radošās darbības laikā ir īstenojis neskaitāmus ar fotogrāfiju saistītus projektus. Vairākums fotogrāfiju tapušas grūti pieejamos, ekstremālos Arktikas apstākļos, pie polārā loka, Urālu kalnu tuvumā, Taimirā, Čukotkā, Kolimas apgabalā, Jakutijā, Kalnu Altajā un citviet. Izstāde būs skatāma līdz 2013. gada 15. janvārim.

* Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11, Jāņa sētā) līdz 31. decembrim ir skatāma porcelāna leļļu ekspresizstāde, kurai eksponāti tapuši leļļu darbnīcā, mākslinieces Elitas Šmēdiņas vadībā. Izstādē muzejs aicina ikvienu iepazīt porcelāna leļļu izgatavošanas tehniku, sastopoties ar leļļu trauslo skaistumu. Izstāde apliecinās, ka, pateicoties nelielām priekšzināšanām un patiesai vēlmei, iespējams izveidot savu unikālu lelli. Sīkāk internetā: www.porcelanamuzejs.riga.lv .

* Ojāra Vācieša muzejā (Ojāra Vācieša ielā 19, Pārdaugavā) atklāta čīliešu mākslinieka Rafaela Videlas Eismana gleznu izstāde „Čīle – atmiņas par paradīzi, kas būs skatāma līdz nākamā gada 31.janvārim. Rafaels Videla Eismans ir iedziļinājies antropoloģiskos un etnovēsturiskos pētījumos par mītiem, simboliem un Pirmskolumba laika kultūras un civilizācijas izpausmēm Dienvidamerikā. Viņa darbi arī balstīti senajos mītos par Čīles pirmajiem iedzīvotājiem Andu kalnos. Leģenda vēsta, ka Čīles nosaukums cēlies no tās vissenākajiem iedzīvotājiem. Viņi sauca sevi par čīliešiem, kas nozīmē „aprakstītās klintis” jeb petroglifus - klintīs iecirstus attēlus, kādi atrodami visā Čīles teritorijā. Sīkāk internetā: www.vaciesamuzejs.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA, EPA/LETA, Ieva Čīka/LETA