1dienas
21stundas
41minūtes
14sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ojārs Rubenis: Velta Līne bija viena no spilgtākajām sava laikmeta zīmēm
Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.
Kultūra

Ojārs Rubenis: Velta Līne bija viena no spilgtākajām sava laikmeta zīmēm

Jauns.lv

Aktrise Velta Līne bija viena no spilgtākajām sava laikmeta zīmēm, tā par pirmdien mūžībā aizgājušo teātra leģendu Latvijas Radio sacīja Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis.

Ojārs Rubenis: Velta Līne bija viena no spilgtākaj...

"Ir aizgājusi viena no pēdējām zināma laikmeta zīmēm, pie kurām piederēja Elza Radziņa, Antra Liedskalniņa, Lidija Freimane un Velta Līne. Tas bija Nacionālā teātra zīmols zināmā laikmetā," teica teātra direktors.

"Man liekas, ka Velta Līne ar savām brīnišķajām acīm un kvēlojošo skatienu fascinēja tūkstošiem skatītāju ilgu gadu garumā. (..) Tāda tipa aktrises kā viņa ir pielīdzināmas Sārai Bernārai vai jebkurai citai pasaules zvaigznei, un ir žēl, ka tas laikmets nedeva iespēju mūsu tā laika zvaigznēm izsisties tālāk par bijušo Padomju savienību," atzina Rubenis.

Pēc viņa teiktā, Līne vienmēr ārkārtīgi nopietni attiecās pret savu darbu. "Un arī viņas rakstura iezīmes, reizēm nejaukas, reizēm principiālas, reizēm izsmejošas, sarkastiskas vai varbūt kādā brīdī pat augstprātīgas - tās visas ir bijušas saistītas tikai ar to, ka viņa ir bijusi milzīga māksliniece," sacīja Nacionālā teātra direktors.

Jau vēstīts, ka pirmdienas, 31.decembra, rītā 89 gadu vecumā mūžībā aizgājusi Latvijas Nacionālā teātra leģenda Velta Līne.

Viņa dzimusi 1923.gada 28.augustā Rīgā.

Dzīves gaitā aktrise saņēmusi visus nozīmīgākos Latvijas valsts apbalvojumus par savu darbu, ieskaitot Triju Zvaigžņu ordeni un "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu.

Gadu pēc mūža balvas saņemšanas Velta Līne 80 gadu vecumā saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada labākā aktrise – par Fainas Raņevskas lomu Aleksandra Obrazcova "Divas sirdis" Indras Rogas režijā.

Kopš 2008.gada Nacionālā teātra Ceļojošai balvai pievienojies arī Veltas Līnes gredzens, ko saņem labākā aktrise – mīlētāja.

Plašāka informācija par izvadīšanas laiku sekos pēc Jaunā gada, informēja teātrī.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA