Kā Latvijā jūtas transpersona? Olgas stāsts. VIDEO
Olga Kononova atklāti stāsta par savu transpersonas pieredzi. Viņa ir viena no daudzajām transpersonām Latvijā, bet teju vienīgā, kura par to nekaunas, un pagājušajā vasarā piedalījās arī „Baltijas praidā 2012”.
Sabiedrība
2013. gada 22. janvāris, 11:32

Kā Latvijā jūtas transpersona? Olgas stāsts. VIDEO

Jauns.lv

Olga Kononova ir viens no retajiem cilvēkiem Latvijā, kura atzīst, ka ir transpersona – piedzimusi kā puika, taču jūtas kā sieviete. 64 gadus vecā Olga nekautrējas par savu dzīvi stāstīt arī citiem. Nesen viņa atklāti visiem pastāstīja, kā jūtas transpersona Latvijā.

Kaņepes kultūras centrā kino „Bize” nesen rīkoja pasākumu - diskusiju „Puika vēlas būt meitene. Meitene - puika. Kādēļ gan ne?”, kurā apmēram pusstundu Olga Kononova stāstīja par savu dzīvi un pārdzīvojumiem.

Viens no galvenajiem jautājumiem, kas tika apspriests diskusijā bija: cik izprotoša ir Latvijas sabiedrība pret cilvēkiem, kuru pašu identitāte neatbilst viņu fizioloģiskajam dzimumam? Vai cilvēka dzimuma identitāte ir kaut kas objektīvs vai arī tā pastāv tikai mūsu prātos? Videosižetā klausieties un skatieties, ko sacīja Olga diskusijā, ko vadīja sabiedriskās politikas centra „Providus” pētniece Iveta Kažoka.

Olga stāsta, kā viņa jau bērnībā sevi apjautusi kā meiteni, spēlējoties ar lellēm. Viņa arī atklāj, kā pieņēmusi sev grūto lēmumu turpmāk sadzīvot ar sava dzimuma identitāti un ko par to teikuši apkārtējie cilvēki – gan kaimiņi, gan kolēģi, un stāsta, kā jūtas kā sieviete. Tomēr pēc pases viņa vēl joprojām skaitās vīrietis. Pasaulē tiek lēsts, ka katrs simtais iedzīvotājs sevi jūt kā transpersonu. Pēc tā var spriest, ka Latvijā ir vairāki simti vīriešu, kuri labāk jūtas kā sievietes, un arī otrādi – sievietes, kuras sevi apzinās kā vīriešus. Tikai vairums no mums par to nevēlas dzirdēt.

Transpersonas Olgas Kononovas atklāts stāsts

Olga Kononova piedalās „Baltijas praidā 2012”


Kasjauns.lv/ Foto: Ieva Čīka/ LETA, ekrānuzņēmums no video / Video:

politika.lv