Mārtiņa Freimaņa piemiņas pasākumā prezentē mūziķa nošu grāmatu. FOTO
Klajā laista mūziķa Mārtiņa Freimaņa nošu grāmatu ar 50 viņa veiksmīgākajām kompozīcijām.
Sabiedrība
2013. gada 28. janvāris, 11:42

Mārtiņa Freimaņa piemiņas pasākumā prezentē mūziķa nošu grāmatu. FOTO

Jauns.lv

Svētdienas pēcpusdienā mūziķa Mārtiņa Freimaņa draugi un daiļrades cienītāji ieradās kinoteātrī „KSuns”, kur par godu pāragri aizsaulē aizgājušā Mārtiņa piemiņai tika rādīts grupas „Tumsa” 2004. gada koncerts Liepājā, dokumentālā filma, kā arī prezentēta nošu grāmata.

Kino seansu apmeklēja Freimaņa draugi – mūziķis Guntars Račs ar sievu Sintiju Jenerti, dziedātāji Kārlis Būmeisters jeb Kaža un Olga Rajecka, grupas „Blitze” dalībnieks Arvīds Berķis, Rūta Reinika, bijušais grupas „Tumsa” taustiņinstrumentālists Normunds Kalniņš, Mārtiņa Freimaņa fonda dibinātāja Maija Kalniņa, fonda pārstāve Agrita Bikaviņa un daudzi citi.

Rīgā bija pirmais pasākums no Freimanim veltītā sarīkojumu cikla „[Ie]vērojot klusumu”, kurā tika demonstrēta Arvīda Krieva dokumentālā filma „Dzīve kā košums” par Mārtiņu un grupu „Tumsa”. Tāpat apmeklētājiem bija ekskluzīva iespēja noskatīties Mārtiņa Freimaņa un grupas „Tumsa” koncertierakstu kopā ar Liepājas simfonisko orķestri, kurš filmēts 2004. gadā festivālā „Liepājas dzintars”.

Dokumentālajā filmā varēja redzēt arī Freimaņa mīluļus – mājdzīvniekus. Guntars Račs atklāja, ka Pepei pēc Freimaņa nāves piedzimuši septiņi kucēni. Kā zināms, cipars „7” allaž ir bijis nozīmīgs Freimaņa dzīvē.

Piemiņas pasākumā tika prezentēta arī Mārtiņa Freimaņa „Nošu grāmata”. Tajā aplūkojamas 50 mūziķa labākās dziesmas un notis. Rūpīgi atlasot mūziķa vērtīgākās dziesmas, lielu darbu ieguldīja grupas „Tumsa” bijušais taustiņinstrumentālists Normunds Kalniņš un citi Freimaņa draugi. Ienākumi no grāmatas pārdošanas tiks ziedoti Mārtiņa Freimaņa fondam. Fonda dibinātāja Maija Kalniņa pastāstīja, ka reiz, skolas laikos, Freimanim bija liela vēlme iegādāties iemīļotās grupas „Roxette” nošu grāmatu. Un ekskursijā Zviedrijā viņš šo vēlmi īstenoja. Nu tāda ir izdota arī ar Mārtiņa dziesmām.

Šā gada Mārtiņa Freimaņa piemiņas pasākumi plānoti dažādās Latvijas vietās. „[Ie]vērojot klusumu” ar akustisku koncertu notiks Ādažos, Jēkabpilī, Madonā, Valmierā, Siguldā, Ogrē un Skrundā. Pasākumos tiks demonstrēta arī filma „Dzīve kā košums”, uzstāsies Mārtiņa tuvākie draugi, būs Mārtiņa fotogrāfiju izstāde un viņa dzejas lasījumi. Katrā no pilsētām izpildīt Freimaņa mūziku aicināti arī vietējie mākslinieki.

Koncertu sērija noslēgsies 7. februārī, Freimaņa dzimšanas dienā, ar vērienīgu pasākumu Liepājas Olimpiskā centra Rožu zālē, kur uzstāsies gan grupa „Tumsa”, gan Mārtiņa draugi - Lauris Reiniks, Kārlis Būmeisters, Emīls Balcers, Emīls Dreiblats, Olga Rajecka, Māra Upmane-Holšteina, Aija Andrejeva, grupa „Putnu balle”, „PeR”, „Blitze”, „The Capybaras”, „Crazy Dolls”, „Tumsas vijolnieces” un citi.

Biļetes pieejamas „Biļešu paradīzes” tīklā un www.bilesuparadize.lv . Katra nopirktā biļete ir ziedojums Mārtiņa Freimaņa fondam.


Kasjauns.lv/ Foto: Edgars Kalmēns