Daugavpilī atklāts Latvijā modernākais īslaicīgās aizturēšanas izolators. FOTO. VIDEO
Tagad policijas aizturētajiem Daugavpilī vairs nebūs jāsēž drēgnos pagrabos, bet svaigi uzceltajā izolatorā
Novadu ziņas
2013. gada 30. janvāris, 18:12

Daugavpilī atklāts Latvijā modernākais īslaicīgās aizturēšanas izolators. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Daugavpils cietoksnī atklāts Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes īslaicīgās aizturēšanas izolators, kas ir viens no modernākajām Austrumeiropā. Tas izmaksāja vairāk nekā 2,4 miljonus latu.

„Vēl padomju laikos bija ierasts, ka īslaicīgās aizturēšanas vietas parasti atradās pagrabā. Līdz ar to, ja cilvēks tika apcietināts, viņam bija jāsēž pagrabā. Savukārt, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, arī īslaicīgās aizturēšanas vietām tika izvirzītas jaunas prasības un bija jāmeklē risinājumi. Tā radās ideja par šīs ēkas celtniecību, kas patlaban ir viena no modernākajām īslaicīgās aizturēšanas vietām Austrumeiropā,” atklājot izolatoru teica Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Īslaicīgās aizturēšanas vieta funkcionāli atbilst visām tām prasībām, kas nepieciešamas policijai, un ir aprīkota ar mūsdienīgām tehnoloģiskajām iekārtām, tostarp jaunu biometrijas datu iekārtu.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis piebilda: „Līdz šim policijas rīcībā ir bijusi galvenokārt vēl no padomju laikiem pārņemtā infrastruktūra, par ko regulāri saņemtas dažādas sūdzības. Savukārt ēka, kas atklāta Daugavpilī, ir viena no pirmajām jaunuzbūvētajām ēkām policijas vajadzībām, kas atbildīs visām labiekārtotības un drošības prasībām, tostarp veiksmīgi iederēsies Daugavpils cietokšņa arhitektūras ainavā.”

Jaunuzbūvētais īslaicīgās aizturēšanas izolators Daugavpils cietokšņa kompleksā ir trīsstāvu monolīta dzelzsbetona ēka ar mūsdienīgām ārējām un iekšējām drošības sistēmām, kas ļauj iztikt bez ārējā žoga, taču pilnībā izslēdz šādu objektu tradicionālos riskus - kontaktu ar personām ārpusē. Iekārtojot izolatoru, domāts arī par situācijām, ja izolatorā nepieciešams ievietot personas ar kustību traucējumiem, - ir pilnībā aprīkota kamera, lai šāda persona varētu tur uzturēties.

Jaunajam īslaicīgās aizturēšanas izolatoram pašlaik nav līdzvērtīga visā Latvijā, tas atbilst jaunākajiem Eiropas Savienības drošības noteikumu un personu uzturēšanas apstākļu standartiem. Izolatora būvniecības izmaksas, ieskaitot inženiertehnisko komunikāciju ierīkošanu ap jaunbūvi, ir 2 406 786 lati bez pievienotās vērtības nodokļa.

Aizturēšanas vietas būvniecība tika sākta 2011.gada rudenī. Patlaban cietoksnī vēl turpinās divu Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbam nepieciešamo ēku rekonstrukcija, ko paredzēts nodot ekspluatācijā aprīlī.

Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova norādīja, ka Daugavpils cietoksnis ir viena no pilsētas pērlēm, kas, kā atzinuši eksperti, ir viens no labāk saglabātajiem šāda veida kompleksiem Austrumeiropā. Pašvaldība ir noskaņota turpināt attīstīt cietoksni, taču apzinās, ka vienai pašai tai nebūs pa spēkam apsaimniekot 60 ēkas un aptuveni 50 hektārus plašo teritoriju. Kulakova norādīja, ka pašvaldība, īstenojot vairākus projektus, cietokšņa attīstībā jau ir investējusi aptuveni 10,5 miljonus latu. Patlaban cietoksnī tiek realizēti vēl trīs projekti 5,3 miljonu latu vērtībā. Pie sasniegtā pašvaldība neplāno apstāsies, un patlaban kopā ar valdību tiek strādāts pie vēl viena liela aptuveni 80 miljonus latu vērta Daugavpils cietokšņa attīstības projekta.

Video: Daugavpilī atklāts Latvijā modernākais aizturēšanas izolators (Latgales Reģionālā televīzija)


Kasjauns.lv, LETA/Foto: Ivars Soikāns/LETA