1dienas
19stundas
36minūtes
43sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Maijā pirmizrādi piedzīvos „Šķērsielas” trešā sērija. VIDEO
Kultūra

Maijā pirmizrādi piedzīvos „Šķērsielas” trešā sērija. VIDEO

Jauns.lv

Maija sākumā pirmizrādi kinoteātrī „Splendid Palace” piedzīvos režisora Ivara Selecka dokumentālā filma „Kapitālisms Šķērsielā”. Kopā ar 1988. gada filmu „Šķērsiela” un 1999. gada filmu „Jaunie laiki Šķērsielā” filma veidos unikālu dokumentālā kino ciklu.

Maijā pirmizrādi piedzīvos „Šķērsielas” trešā sēri...
Mazā Šķērsiela Pārdaugavā kļuvusi slavena visā pasaulē ar tur uzņemtajām dokumentālajām filmām. Maijā pirmizrādi piedzīvos Šķērsielas kinoepopejas 3. sērija.
Mazā Šķērsiela Pārdaugavā kļuvusi slavena visā pasaulē ar tur uzņemtajām dokumentālajām filmām. Maijā pirmizrādi piedzīvos Šķērsielas kinoepopejas 3. sērija.

Pašlaik dokumentālajai filmai „Kapitālisms Šķērsielā” tiek veikta montāža un pēcapstrāde, informēja producente Baiba Urbāne. Filma „Kapitālisms Šķērsielā” būs jau trešais režisora darbs par nelielo Pārdaugavas ieliņu ar neparasto nosaukumu Šķērsiela.

Kopā ar 1988. gada filmu „Šķērsiela” un 1999.gada filmu „Jaunie laiki Šķērsielā” filma veidos unikālu dokumentālā kino ciklu, kas seko mazas kopienas pārmaiņām 25 gadu garumā. Šķērsiela un tās dažādie iedzīvotāji savā ziņā ir visas Latvijas sabiedrības spogulis.

Jaunajā filmā skatītāji uzzinās, kādi likteņa pavērsieni gaidījuši vientuļo māmiņu Daigu, vientiesīgo Osi, invalīdu Toļiku, akmeņkali, sludinātāju un gaisa piļu būvētāju Aldi un citus varoņus. Šķērsielā uzradušies arī jauni iemītnieki, piemēram, hemingvejiska paskata vīrs Zvirbulis un enerģiskā taksometra vadītāja Vallija. Šo gadu laikā izauguši ir Šķērsielas bērni un kļuvuši gan par zinātnes doktoriem, gan māksliniekiem, bet citi vēl meklē savu vietu dzīvē.

„Šķērsiela” ir vienīgā Latvijas filma, kas saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu, un viena no veiksmīgākajām Latvijas filmām pasaulē, kas rādīta un apbalvota Eiropas, Amerikas un Āzijas kinofestivālos, un nav aizmirsta līdz šim brīdim. Piemēram, nesen tā atkārtoti izrādīta Jamagatas starptautiskajā kinofestivālā Japānā. „Šķērsiela” iekļauta arī Latvijas Kultūras kanonā.

Filmas „Kapitālisms Šķērsielā” veidotāji ir režisors Ivars Seleckis un scenārija, kā arī asprātīgā aizkadra teksta autors Tālivaldis Margēvičs. Operatori - Romualds Pipars un Ivars Seleckis, producente - Baiba Urbāne

Atbalsta Šķērsielas trešās daļas uzņemšanu (LTV „Panorāma”)
Dokumentālā filma „Šķērsiela” (1988)
Dokumentālā filma „Jaunie laiki Šķērsielā” (1999)
Kasjauns.lv, LETA/Foto: Rojs Maizītis