Novadu ziņas
2013. gada 9. februārī, 09:49

Daugavpils cietoksni vēlas veidot kā multifunkcionālu objektu

Jauns.lv

Daugavpils cietoksnis veidojams par multifunkcionālu objektu, savijot tajā kultūrvēsturiskās vērtības un tūrismu kopā ar valsts pārvaldes iestāžu administratīvo centru un dzīvojamā fonda attīstību, pavēstīja valsts akciju sabiedrības "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

Daugavpils cietoksni vēlas veidot kā multifunkcion...

Tā konceptuāli tika nolemts pēc ceturtdien notikušās valsts akciju sabiedrības VNĪ rīkotās diskusijas "Daugavpils cietokšņa attīstības perspektīvas".

Eksperti secinājuši, ka primāri cietoksnī jānodrošina kultūrvēsturiskā izpēte un jāveic ēku konservācija, lai apturētu vēstures un arhitektūras pieminekļa tālāku sagrūšanu. Nodrošinot iedzīvotāju un apmeklētāju drošību, jāpalielina publiskā pieejamība šādos objektos.

Savukārt Daugavpils domei lielāka uzmanība jāpievērš esošā dzīvojamā fonda sakārtošanai, plānojot tā paplašināšanu nākotnē.

Unikālā celtne Daugavpilī ir attīstāma plānveidīgi, ņemot vērā tās raksturu un vietējo iedzīvotāju vajadzības. Jāizmanto iespējas cietokšņa ēku ansamblī iekļaut arī jaunas funkcijas, kā daļēji tas jau tiek darīts, secināts diskusijā.

Diskusijas laikā arī nolemts – lai arī nākotnē veidotos auglīga diskusija un saskaņota tālākā rīcība saistībā ar šā kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un attīstību, viens no nākamiem soļiem ir izveidot Daugavpils cietokšņa saglabāšanas un attīstības padomi, kurā būtu iesaistīti lielāko īpašnieku un interesentu pārstāvji.

Jau vēstīts, ka cietokšņa teritorijā pēc VNĪ pasūtījuma aktīvi norit Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes ēku būvniecības darbi, tajā norisinās arī ēku restaurācijas darbi.