Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. februārī
Kultūra
2013. gada 15. februāris, 11:33

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 16. un 17. februārī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās ne tikai fanosim par Eirovīzijas Nacionālā konkursa finālistiem Ventspilī, bet varam apmeklēt arī citus koncertus, piemēram, lielisko Maestro Raimonda Paula, Intara Busuļa un Radio bigbenda uzstāšanos Siguldā. Ja prāts nerātnāks, tad kā radīts jums ir austrāliešu komiķu šovs Rīgas Kongresu namā.

Protams, arī ziemas priekus varam izbaudīt pa pilnu programmu, jo jāpaspēj taču – sācies Meteņlaiks jeb pavasara gaidīšanas svētki! Rīgā – ziemošanās karnevāls, maskošanās, Meteņsvinības; Dobelē – Sniega diena; Ventspilī – frīstails un snovbords. Ja neiznāk pabūt ziemošanas festivālos, varat mēģināt sniegavīru savelt savā durvju priekšā vai sētsvidū.

Klasikas cienītājiem un teātra gardēžiem divas jaunas pirmizrādes – par aplausiem pirmajā teātra izrādē Rīgā tai tālajā 1205. gadā un īstu vīru draudzību pasakā „Ezītis miglā”. Arī izstāžu zālēs daudz pārsteigumu – sākot no klasiskās flāmu glezniecības „Rīgas Biržā” un beidzot ar erotiskajiem augiem Botāniskajā dārzā.

1. Eirodziesmas fināls Ventspils „Jūras vārtos”

Pagājušas nedēļas nogalē Rīgā noslēdzās Eirovīzijas dziesmu konkursa Latvijas pusfināls un tagad mums sestdien, 16. februārī, jādodas uz Ventspili, lai tur teātra namā „Jūras vārti” uzzinātu, kura tad īsti no 12 pusfinālos izvēlētajām dziesmām šogad Latviju pārstāvēs Eirovīzijā.

To, kura dziesma pārstāvēs Latviju uz Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa skatuves Zviedrijas pilsētā Malmē, noskaidros balsošanas rezultātā. Balsot varēs gan TV skatītāji, gan žūrija desmit cilvēku sastāvā, bet rezultātus noteiks skatītāju un žūrijas kopvērtējums attiecībā 50 pret 50. Konkursa fināls tiešraidē būs skatāms arī Latvijas Televīzijā.

Fināla dziesmas izpildīs Niko, Dāvids Kalandija un Dināra, Antra Stafecka, Liene Candy, Marta Ritova, Samanta Tīna, Sabīne Berezina, Ieva Sutugova, kā arī grupas „PeR”, „Pieneņu vīns” un „Headline”.

Fināla koncerts notiks atraktīvā stilā, koncerta apmeklētājiem aktīvi līdzi jūtot mūziķiem. Fināla koncertšovu kuplinās vairāki viesi - Dons, Jānis Stībelis, čellu trio „DaGamba”, pērnā gada Nacionālās atlases uzvarētāja – Anmary, Ott Lepland (Igaunija), „Melo M”, „Labvēlīgais tips”, Vineta Elksne. Finālkoncertu vadīs Mārtiņš Meiers, Madara Botmane un Anta Aizupe.

Lielais finālkoncerts sāksies pulksten 21.00, bet pulksten 15.00 būs ģenerālmēģinājums. Biļešu cenas: Ls 3 - 4 (ģenerālmēģinājums), Ls 4 – 10 ( finālkoncerts). („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.ltv.lv/dziesmas/.

Jāatgādina, ka 2013. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa Starptautiskais fināls notiks Zviedrijas pilsētā Malmē. Pusfināli paredzēti 14. un 16. maijā, bet fināls – 18. maijā. Latvija startēs otrajā pusfinālā 16. maijā.

2. Raimonds Pauls, Radio bigbends un Intars Busulis Siguldā

Sestdien, 16. februārī, pulksten 15.00 un 18.00 Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” uzstāsies Maestro Raimonds Pauls, Latvijas Radio bigbends un dziedātājs Intars Busulis. Programmā skanēs dziesmas ar Imanta Ziedoņa dzeju un instrumentālie skaņdarbi no Latvijas Radio bigbenda repertuāra.

Latvijas džeza mūzikas vēsturē Latvijas Radio bigbendam ir bijusi nozīmīga loma, un tagad, pēc vairāku gadu pārtraukuma, leģendārais džeza kolektīvs atkal uzsācis aktīvu darbību. Latvijas Radio bigbenda vadītājs ir Māris Briežkalns, kolektīva diriģents - Kārlis Vanags.

„Latvijas Radio bigbends ir liels sasniegums mūsu kultūrai, un ar to vēl daudz varētu sasniegt,” pārliecināts Raimonds Pauls.

Programma būs veltījums dzejnieka Imanta Ziedoņa 80 gadu jubilejai. Dziedātāja Intara Busuļa interpretācijā skanēs komponista Raimonda Paula dziesmas ar dzejnieka vārdiem. Koncerta programmai nozīmīga tās daļa tiks veltīta instrumentālajai mūzikai, kura muzikālais centrs būs klavieres, sniedzot klausītājiem iespēju vēlreiz pārliecināties par Maestro kā lieliska džeza pianista meistarību, kā arī atjaunotā bigbenda lielisko skanējumu.

Koncertzāles „Baltais flīģelis” vadītāja Inese Zagorska saka: ,,Raimonda Paula koncerti koncertzālē ,,Baltais flīģelis” ir ikgadēji. Maestro šeit muzicējis kopā ar kori ,,Kamēr..” un diriģentu Māri Sirmo, dziedātājiem Anci Krauzi, Ievu Kerēvicu un Intaru Busuli, kā arī instrumentālajā programmā ,,Dziesmas bez vārdiem” pagājušajā gadā. Koncertu dvēsele viennozīmīgi ir pats Maestro un vienmēr šie koncerti ir patiess NOTIKUMS!”

Biļešu cenas: Ls 8-15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.baltaisfligelis.lv .

3. Ziemas izklaides: sniegs Dobelē, Meteņu maskošanās Rīgā, frīstails Ventspilī

Ziema ir viens burvīgs gadalaiks, kad to tik vien gribas, kā doties ārā, atpūsties pie dabas krūts, sportot un priecāties kopā ar pārējiem par sniegu un salu, kā arī slēpot, velt sniegavīrus, pikoties... Šajās brīvdienās ir vairākas brīnišķīgas iespējas to darīt, atliek vien izvēlēties. Vēl jo vairāk tādēļ, ka tuvojas pavasaris un latvieši ar Lastavāgu, Miesmeti vai Buduļu vakaru sākuši svinēt Meteņus – pavasara gaidīšanas svētkus.

* Dobelē sestdien, 16. februārī, būs Sniega diena. Tur pilsētas stadionā (Tērvetes ielā 1) jau no pulksten 10.00 norisināsies Dobeles Jauniešu domes rīkotā Sniega diena, kas apmeklētājiem ļaus piedalīties dažādās ar ziemu un sniegu saistītās aktivitātēs. Pulksten 10.30 sāksies hokeja turnīrs. No pulksten 11.00 visi interesenti aicināti piedalīties orientēšanās sacensībās un netradicionālajā distanču slēpošanā, kuras laikā dalībniekus trasē sagaidīs dažādi pārsteigumi. Pulksten 13.00 sāksies „Pimp my ragavas" - pašdarināto braucamrīku konkurss. Pasākuma laikā būs iespēja piedalīties Dobeles Bērnu un jauniešu centra rīkotajās aktivitātēs bērniem un ģimenēm, cienāties ar tēju, mieloties ar zupu un nofotografēties ar sniegavīru. Sīkāk internetā: www.dobele.lv.

* Savukārt Rīgā sestdien, 16. februārī, visas dienas garumā Bastejkalnā notiks karnevāls jeb Rīgas ziemošanās, uz kuru interesentus aicina Eiropas kultūras galvaspilsētas gada rīkotājs „Rīga 2014”. Šajā dienā Bastejkalnā aicināti pulcēties dažāda vecuma rīdzinieki un pilsētas viesi, lai piedalītos jautrās ziemas atrakcijās, sacensībās un dažādās izklaidēs, bet pasākuma noslēgumā notiks ziemas balle. Visi pasākuma viesi, ļaujot vaļu fantāzijai, uz šo sarīkojumu aicināti ierasties dažādu Rīgas simbolu maskās vai masku tērpos, kļūstot, piemēram, par Lielo Kristapu, kanāla pīli, Melno kaķi, Doma baznīcas peli vai citu sev tīkamu simbolu. Maskas īpašās meistardarbnīcās varēs izgatavot arī uz vietas. Sīkāk internetā: www.riga2014.org.

* Toties svētdien, 17. februārī, rīdzinieki no pulksten 12.00 līdz 15.00 aicināti uz Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kur ar koka slēpju salidojumu, vizināšanos suņu pajūgā, maskošanos, grūdeņa ēšanu un jestrām izdarībām folkloras kopas „Milzkalnieki” vadībā tiks svinēti Meteņi. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

* Toties Ventspilī sestdien un svētdien, 16. un 17. februārī, slēpošanas kalnā „Lemberga hūte” notiks  Latvijas čempionāts un Lemberga balvas izcīņa snovbordā un frīstailā. Sīkāk internetā: www.lembergahute.lv.

4. Augstākā līmeņa muļķošanās Kongresu namā

Svētdien, 17. februārī, pulksten 19.00 Rīgas Kongresu namā viesosies leģendārie austrāliešu komiķi „The Umbilical Brothers” ar šovu „Speedmouse”. „The Umbilical Brothers” uzstājušies visā pasaulē – no Tokijas līdz pat Frankfurtei. Šoreiz pasaulslavenais austrāliešu duets, kopā ar atraktīvo klaunu Roadie pirmoreiz uzstāsies arī Latvijā - Kongresu nama Lielajā zālē.

Šovā „Speedmouse”, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, Šeins un Deivids ir pārcēluši savu priekšnesumu uz digitālo pasauli. Tas ļauj viņiem nekavējoties nonākt jebkurā programmas daļā, kā arī paātrināt garlaicīgo daļu norisi. Diemžēl šova tālvadības pults ir pazudusi. Rodas saspringta situācija, kad „The Umbilical Brothers” tehniskais pārvaldnieks sastrīdas ar Deividu (viņš paziņo, ka tehniskais pārvaldnieks vairs nav vajadzīgs, jo neesot jau stalažu un dekorāciju, ko pārvietot), un situācija pasliktinās vēl vairāk, kad šova vadītāja Tīna uzsāk psiholoģiskas spēlītes ar Šeinu. Ak, jā, un visam pa vidu tiek izklaidēti arī skatītāji.

Šovā redzēsiet Olimpiādes cienīgus skatus, tai skaitā zibenīgi ātru galda tenisu, austrāliešu atlēta Trevora Spartakusa katastrofālos mēģinājumus pārspēt rekordu šķēpmešanā, kā arī aizdomīgus citplanētiešu dinozaurus, cilvēkus, kas mājo Deivida prātā, Hansu un Klausu – „European Visual Comedy” pirmizrādes praktikantus, mazu bērnu, kam patīk lieli sarkani baloni un rūpīgi nomaskējušos tehnisko pārvaldnieku.

Laikraksts „New York Times” „The Umbilical Brothers” šovu raksturojusi vārdiem: „Augstākā līmeņa muļķošanās”.

Biļešu cenas: Ls 8 – 25 („Biļešu servisa” tīklā). Jāņem gan vērā, ka komiķi uzstāsies angļu valodā un viņu jokus, nezinot angļu valodu, jūs tā īsti varat arī nesaprast. Sīkāk internetā: www.umbilicalbrothers.com .

„The Umbilical Brothers”: „Speedmouse”

5. Pirmie aplausi Jaunajā Rīgas teātrī

Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) pirmizrādi piedzīvojusi režisora Gata Šmita izrāde „Pirmie aplausi”. Jāteic, ka režisora Gata Šmita izrādes nevar sajaukt ne ar viena cita režisora darbiem Latvijas teātrī. Ne tikai tāpēc, ka viņš, teātra stāstus attīstot, izmanto kinematogrāfisku stāstīšanas veidu, ne tikai tāpēc, ka viņš Latvijas kultūras telpā turpina domāt un strādāt ar Ņujorkā gūto kultūrpieredzi, bet arī tāpēc, ka savos veiksmīgākajos teātra darbos Gatis Šmits uz skatuves spēj radīt pasauli, kas izdodas retiem māksliniekiem. Jaunās Gata Šmita izrādes iedvesmas avots ir Livonijas hronika, kuru trīspadsmitā gadsimta sākumā latīņu valodā pierakstījis Henricus de Lettis - Imres katoļu priesteris - Latviešu Indriķis.

Livonijas Indriķa hronikā ir teikts, ka 1205. gada ziemā Rīgā notiek „brīnum jauka izrāde par praviešiem” – ludus prophetarum. Viss, ko izrādes veidotāji varēja uzzināt par šo notikumu, arī kalpoja par iedvesmas avotu jaunajai izrādei.

Kāds cilvēks no letu apmetnes nonācis Lībekā, iemācījies lasīt, kļuvis par Eiropas kultūras pārstāvi un atgriežas dzimtajā pusē. Viņš pieder abām kultūrām, un teātra izrādē tās abas savijas kopā – mūsu senči ir gan tie, kas atbrauca, gan tie, pie kuriem atbrauca; gan tie, kas spēlē, gan tie, kuri skatās. Tāpēc izrāde ir par pārmaiņām, par rašanos, par kopā sakušanu un tās pretrunām. Izrāde ir mēģinājums paskatīties uz vēsturiskiem notikumiem bez morāles un bez mītiem, kuros mēs esam labie, bet tie otri – sliktie.

Lomās: Baiba Broka, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Andris Keišs un Ģirts Krūmiņš. Kā jau uz visām JRT izrādēm, arī uz šo biļetes ir izpirktas jau krietnu laiku pirms tās, bet varbūt tomēr rodas kāds pēdējā brīža piedāvājums un jums paveicas tikt uz sestdienas, 16. februāra izrādi, kas sāksies pulksten 19.00. Biļešu cenas: Ls 5 – 15 (internetā: www.biletes.1188.lv). Nākamās izrādes - 19., 20. un 21. februārī. Sīkāk internetā: www.jrt.lv.

6. Ezītis miglā Austrumu robežā kopā ar Līcīti, Vilsonu un Matvejevu

Šonedēļ uz skatuves pirmoreiz satiekas populārie mākslinieki - Arnis Līcītis, Mārtiņš Vilsons un Niks Matvejevs. Sestdien, 16. februārī, pulksten 19.00 teātra klubā „Austrumu robeža” (Riharda Vāgnera ielā 8, Vecrīgā) varat apmeklēt izrādes „Ezītis miglā” pirmizrādi.

Divi leģendāri latviešu aktieri – Arnis Līcītis un Mārtiņš Vilsons, kas pēdējā laikā biežāk redzēti Krievijas seriālos un kinofilmās, pirmoreiz satiksies uz skatuves Latvijā. Kopā ar talantīgo mūziķi Niku Matvejevu muzikālajā izrāde pieaugušajiem par īstu draudzību – „Ezītis miglā”.

Iespējams, 21. gadsimts ieies pasaules vēsturē kā virtuālās draudzības laiks. Mūsdienu draudzība lielākoties zeļ interneta portālos. Mēs aizmirstam, kā skan draugu balsis, jo nav laika piezvanīt. Mēs vairs nezinām, par ko mūsu draugi raud un smejas, jo nav laika satikties. Mūsu dzīves kļuvušas atkarīgas no elektrības un ātrāka interneta pieslēguma, viss notiek strauji un intensīvi, bet… vai tāpēc mēs jūtamies laimīgāki?

Aktieris Arnis Līcītis: „Ja cilvēkam nav draugu, viņš savā dzīvē ir ļoti vientuļš. Draudzība un mīlestība ir divas lietas, kas cilvēkam palīdz dzīvot un dara bagātu. Man ir gan mīlestība, gan viens īsts draugs. Par to esmu laimīgs. Nav katru dienu ar šo cilvēku jāsatiekas, var kaut reizi gadā, bet satiekoties, saruna turpinās, it kā mēs būtu vakar atvadījušies.. Tāpēc jau mēs esam draugi, ka varam turpināt tēmu, par kuru varbūt runājām pirms 10 gadiem... mums katru reizi nav jāsāk no nulles..”

Aktieris un scenārija autors Mārtiņš Vilsons: „Var rasties jautājums, ko tad tur pieauguši veči ņemas ar pasakām? Bet pasaka ir kā līdzība. Nevienam netiek lasīta morāle, netiek skaidrots, kā ir pareizi vai nepareizi. Domājiet paši, pa kuru ceļu tajās krustcelēs iet..

Ja pēc mūsu izrādes cilvēki gribēs mīlēt stiprāk, apkampt otru ciešāk, pateikt ko labu kādam, kam tas nav pateikts, ko tad vēl vairāk?! Jo mēs paši - es, Arnis un Niks - gatavojot šo izrādi gūstam lielu prieku. Mēs saprotamies. Un tad ir neliela cerība, ka kaut kas tur arī iznāks.”

Izrādi veidojis Mārtiņš Vilsons pēc pazīstamās krievu autora Sergeja Kozlova pasakas „Ezītis miglā” motīviem, kuru pazīstam pēc savulaik populārās multiplikācijas filmas. Biļešu cenas: Ls 9 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.austrumurobeza.lv .

Padomjlaika kulta multiplikācijas filma „Ezītis miglā”

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: Aija Zariņa „Daugavā”, flāmi un holandieši „Rīgas Biržā”, Purvīša balva „Arsenālā” un erotika Botāniskajā dārzā

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 9. martam ir skatāma pazīstamās latviešu gleznotājas Aijas Zariņas personālizstāde „Laimīgā zeme”.

Par to pati māksliniece teic: „Izstādes tēma: Cilvēka attīstība dabas ietvaros. Kā sasniegt kopības laimību? Jāsāk ar pamatiem, atceroties dabu, vēsturi, attīstot savus iekšējos resursus, cenšoties būt harmonijā un pilnveidojoties. Zeme ir visuma sastāvdaļa, cilvēks ir zvaigžņu bērns.

Cilvēks kā zemes, galaktikas, un kosmosa sastāvdaļa laimīgs var kļūt un attīstīties tikai saskaņā ar šo telpu, dabu un to likumsakarībām. Primāri, izzinot dabas likumus, sevi un vēsturi. Tehnoloģija nevar attīstīt cilvēka iekšējo dabu.” Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Lielajā izstāžu zālē līdz 21. aprīlim būs atvērta izstāde „Romantisma laiks”, kurā tiks eksponētas 70 gleznas no Jefa Rademakersa kolekcijas, kas ir viena no lielākajām holandiešu un flāmu 19. gadsimta glezniecības privātkolekcijām Eiropā.

Jefs Rademakerss ir pazīstams televīzijas raidījumu producents, kurš pēdējo divdesmit gadu laikā pēc savas kompānijas pārdošanas kļuvis par pilna laika kolekcionāru, un interese, kas radusies, veidojot raidījumus par mākslu, tiekoties ar mākslas vēsturniekiem, izstāžu kuratoriem, izsoļu organizētājiem, rezultējusies vērtīgā mākslas darbu kopumā. Kolekcijā ir vairāk nekā 100 darbu, kurus vieno romantisma laikmeta gars visā 19. gadsimta garumā: agrākais datējums ir 1806. gads, vēlākais – 1870. gadi. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 14. aprīlim būs skatāma „Purvīša balvas 2013” izstāde.

Ekspozīciju veido spilgts glezniecības, grafikas, tēlniecības, instalāciju, foto un videomākslas kopums, ko radījuši trešajai Purvīša balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2011. un 2012. gadā neatkarīgo ekspertu izvirzītie astoņi mākslinieki – Harijs Brants, Andris Breže, Ivars Drulle, Andris Eglītis, Miķelis Fišers, Andrejs Grants, Gļebs Panteļejevs un Krišs Salmanis. Izstādes kuratore ir Daiga Rudzāte. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijā līdz 22. februārim ir apskatāma jaunās mākslinieces Aļonas Prokofjevas personālizstāde „Virsmas”.

Mākslas darbu pamatā ir ideja par dažādu virsmu reālistisku attēlošanu, galveno uzmanību pievēršot spīdīgām virsmām, īpaši stiklam un metālam. Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā (Kandavas ielā 2, Pārdaugavā) līdz 14. aprīlim, līdz ar acāliju ziedēšanu, pavasarīgi vieglprātīgā noskaņā ir apskatāma izstāde „Kā sagrozīt galvu?!...”. Tajā ir augi, receptes, padomi, kas veicina erotiskas noskaņas vai rada liktenīgu pievilcību jebkuram – ievērojot visus mūsdienu aktuālos dzimuma, vecuma, veselības, izglītības vienlīdzības un radušos seku ilgtspējas principus. Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv .

* Latvijas Universitātes galvenās ēkas vestibilā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā) ir aplūkojama astronoma Ilgoņa Vilka fotoizstāde „Zem Austrālijas debesīm”.

Tajā apskatāmas Austrālijas ceļojumā uzņemtās fotogrāfijas, kas fiksē tālās dienvidu zemes kontrastus un galveno ceļojuma mērķi – pilnu Saules aptumsumu. Sīkāk internetā: www.kultura.lu.lv .

Elmārs Barkāns/Foto: EvijaTrifanova/LETA, publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Mārtiņš Plūme, Aigars Hibneris