Sabiedrība
2013. gada 15. februāris, 20:49

NEPLP uzreiz atsijājusi Mamikinu un trīs citus kandidātus uz LTV valdi

Jauns.lv

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) formālu prasību neizpildes dēļ uzreiz atsijājusi četras kandidatūras konkursā uz Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļu amatiem, liecina padomes paziņojums medijiem.

Padome nenosauc viņu vārdus, bet zināms, ka viens no tiem ir Roberts Putnis, kurš vērsies tiesā, lūdzot atjaunot viņa dalību konkursā, bet vēl viens ir žurnālists Andrejs Mamikins, kurš publiskajā telpā izteicies, ka "notika tas, kas arī bija jāpierāda".

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska aģentūrai BNS vērtēja, ka vēršanās tiesā esot normāla prakse, bet nevajag steigties ar secinājumiem, ka lieta tikšot arī ierosināta. "Cilvēkiem ir tiesības pārsūdzēt, tā ir normāla prakse. Ja formālās prasības nav izpildītās, ko mēs varam darīt," paskaidroja Dulevska.

Viņa norādīja, ka vairāki pretendenti nav tikuši uz pirmās kārtas interviju, jo nebija izpildījuši formālās prasības. "Problēma ir tāda, ka viņam [Putnim] nebija izglītības dokumentu. Bija cilvēki, kas netika līdz intervijai, un tie bija tie, kas nebija ievērojuši procedūru. Tādu nebija daudz. Ja nevar izpildīt pamatprasības, tas jau uzreiz rada iespaidu par cilvēku spējām organizēt darbu," klāstīja padomes pārstāve.

Putnis nav varējis apliecināt, ka viņam ir augstākā izglītība. Viņš aģentūrai BNS apliecināja, ka viņam ir nepabeigta augstākā izglītība.

Savukārt par Mamikinu Dulevska iepriekš ar preses paziņojuma starpniecību skaidroja, ka viņš nav ticis tālāk, jo jaunā sabiedriskā medija koncepciju novērtējis ar abreviatūru "УГ". NEPLP to uzskatīja par neatbilstošu konkursa formālajām prasībām un tā būtībai, liecināja paziņojums. Mamikins aģentūrai BNS nepaskaidroja, ko ar to domājis un kā tas atšifrējas, bet pauda šoku par to, ka ar to tiek saprastas rupjības.

Dulevska sacīja, ka NEPLP ilgi nav varējusi saprast, ko tas nozīmē, notikušas konsultācijas ar krievu valodas pārzinātājiem. Viņa aģentūrai BNS atklāja, ka Mamikina kandidatūra noraidīta tālākai vērtēšanai rasistisku izteikumu dēļ.

"Divi burti nav nosaucami par motivācijas vēstuli, kurā ir viedoklis par sabiedrisko mediju, bet pamatiemesls bija tas, ka viņam bija uz četrām rindām uzrakstīta rasistisku izteicienu saturoša vēstule. Beidzot tas ir jāpasaka, ka tur bija rakstīts - ja jau melnais var kļūt par ASV prezidentu, tad Mamikins var kļūt par televīzijas ģenerāldirektoru. Šāds pieteikums ir absolūti necienīgs valsts iestādei vērtēšanai. To nevar uzskatīt par motivācijas vēstuli, kas apliecina izpratni par sabiedrisko mediju," noraidīšanas iemeslus atklāj Dulevska.

Sabiedrībā diezgan plašu rezonansi izraisījis LTV valdes locekļu konkurss un NEPLP lēmums publiskot kandidātu vārdus tikai pēc zināma laika, kad izvērtēšanu būs beigusi personālatlases kompānija. Pašlaik uz trim valdes locekļu amatiem ir deviņi kandidāti ‒ pa trim uz katru no amatiem.

Dulevska atzina, ka vārdi netiek publiskoti, lai kandidātiem nevajadzētu "atkauties no dažādiem apgalvojumiem un taisnoties".

"Negribas, lai laikā, kad ir saspringts darbs kopā ar personālatlases firmu un negācijas ir diezgan lielas, kas gāžas pār šiem cilvēkiem, gan jau viņi to visu izbaudīs, tas netraucētu atlases procesā, lai tas viņus nedemotivētu. Viņi apzinās, uz ko viņi iet, un saprot, ka tas tā būs uz priekšu, bet tam nevajadzētu traucēt procesam. Viņiem nevajadzētu atkauties no dažādiem apgalvojumiem par viņiem un taisnoties par dažādiem darbiem," uzskata Dulevska.

Lai mediju vide varētu iepazīties ar kandidātiem, līdz 7.martam ir pagarināts kandidātu vērtēšanas process. 6.martā notiks NEPLP sēde, kurā pretendenti prezentēs savu redzējumu un apņemšanos attīstīt LTV kā sabiedrisko mediju, par ko atsauksmes NEPLP sniegs šim nolūkam uzaicinātais Igaunijas sabiedriskā medija valdes priekšsēdētājs Marguss Allikmā (Margus Allikmaa), kurš pērn tika pārvēlēts uz otro termiņu.

Nolikums arī paredz, ka vērtēšanas otrajā kārtā pretendenti piedalīsies NEPLP organizētā publiskā diskusijā, tiekoties ar LTV darbiniekiem, kas paredzēta 25.februārī. Uz tikšanos ar LTV darbiniekiem NEPLP aicinās arī mediju pārstāvjus un nozares NVO pārstāvjus.

"Ir paredzēta publiska diskusija. Tā ir viena no procedūras daļām, kurā mēs vērtējam. Tikšanās ar sabiedriskās televīzijas pārstāvjiem nav pašmērķīga, tā ir viena no atlases daļām, vērtēsim, kā cilvēki māk ieiet šajā vidē," Dulevska apliecināja, ka sabiedrības viedoklis tikšot ņemts vērā.

Atbilstoši NEPLP apstiprinātajam konkursa nolikumam pašlaik norisinās deviņu konkursa otrās kārtas pretendentu padziļināta izvērtēšana, ko veic vadītāju atlases uzņēmums "Fontes".

Konkursā izraudzīsies trīs LTV jaunās valdes locekļus – valdes priekšsēdētāju, valdes locekli programmu attīstības jautājumos, kā arī valdes locekli finanšu un tehnoloģiju jautājumos.

Ar tiem, kas atbilda formālajām prasībām, notika "Fontes" un NEPLP pārstāvju intervijas, tika analizēta kandidātu motivācija un kandidātu redzējums par koncepcijas "Par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi" projektu un rīcības plānu par Latvijas Televīzijas veicamajām darbībām saistībā ar koncepcijas īstenošanu. Pēc pretendentu uzklausīšanas dalībai otrajā kārtā tika izvirzīti deviņi pretendenti – trīs katra amata kandidāti, kuri saņēmuši NEPLP augstāko novērtējumu.

Konkursa otrās kārtas izvērtēšanā "Fontes" pienākums ir veikt kandidātu neatkarīgu profesionālu vērtējumu saskaņā ar skaidru kritēriju sistēmu. Tiks sīki izvērtēta kandidātu līdzšinējā pieredze un citas būtiskas vadītājam nepieciešamās prasmes ‒ stratēģiskā pieeja, pārmaiņu vadība, līderība, komunikācijas prasmes, konceptuālā un analītiskā domāšana. Saskaņā ar konkursa nolikumu, kandidātu vērtēšanas rezultātus ņems vērā NEPLP, pieņemot gala lēmumu par LTV valdes locekļu iecelšanu.

BNS