Andris Grūtups Dobeles baznīcai dāvina Svēto grālu
Advokāts Andris Grūtups Dobeles luterāņu baznīcai dāvinājis 1,2 tonnas smagu granīta svečturi.
Novadu ziņas
2013. gada 18. februāris, 20:02

Andris Grūtups Dobeles baznīcai dāvina Svēto grālu

Jauns.lv

Advokāts Andris Grūtups savas dzimtās pilsētas Dobeles luterāņu baznīcai Pelnu dienā – 13. februārī, Lielā gavēņa sākumā, pasniedzis granīta svečturi. Tas atgādina svēto trauku, kas simbolizē augstākās garīgās vērtības, un sver 1200 kilogramus.

Svečturis veidots pēc 200 gadus sena kristāmtrauka parauga, un tā forma atgādina Svēto grālu. Svečturis kalts no melna Zviedrijas granīta un zaļgani bēšīga Ukrainas granīta. To rotā kristietības simboli un latviešu rakstu zīmes no Pakistānas zaļā oniksa. Granīts ir izturīgākais no dabā sastopamajiem tēlniecības materiāliem, kas garantē svečturim tūkstošiem gadu ilgu mūžu. Savukārt onikss izvēlēts gaismas caurlaidības un zaļās nokrāsas dēļ - tā simbolizē cerību un saskan ar baznīcas fasādes krāsojumu.

„Neesmu ticīgs cilvēks baznīcas klasiskajā izpratnē, tomēr saprotu, ka tā cilvēkiem ir vajadzīga. Vēlos rādīt piemēru tiem, kuri var atļauties atstāt aiz sevis ko paliekošu un kādam svarīgu. Dzirdēju, ka šogad ar turīgu cilvēku atbalstu tiks nokrāsots Dobeles baznīcas jumts. Es par to ļoti priecājos. Arī lustras vajadzētu atjaunot,” saka Andris Grūtups, „jo baznīcas ir nācijas lepnums.”

Ideja veidot svečturi tieši no akmens radās advokāta dzīvesbiedrei Nadīnai, savukārt noformējums ir Andra Grūtupa un vecmeistara Vadima Grudiņina autordarbs.

Svečturis sver 1200 kilogramus, tas ir 1,45 metrus augsts un uz tā iespējams izvietot aptuveni 100 sveču. Tā vērtība sasniedz 10 000 latus. Līdzīgu svečturi 2012. gadā advokāts uzdāvināja arī Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas draudzei.

Dobele ir Grūtupa dzimtā pilsēta, kur viņš dzīvojis 17 gadus. Dobeles baznīcas slieksni advokāts pirmo reizi dzīvē pārkāpa 1995. gadā, kad viņa māsa Gita pierunāja brāli apmeklēt baznīcas 500 gadu jubilejas dievkalpojumu. 2012. gadā Andrim Grūtupam tika piešķirts Dobeles goda pilsoņa tituls.

Jāatgādina, ka Dobeles luterāņu baznīca celta 1495. gadā pēc Livonijas ordeņa mestra Valtera fon Pletenberga pavēles. Baznīca ir vairākkārt pārbūvēta. Tagadējo izskatu torņa smaile ieguvusi 1907. gadā. Baznīcā apskatāmi unikāli mākslas darbi, piemēram, altārglezna „Golgāta”, ko radījis H. Kīperts pēc K. Arnoldi Kandavas luterāņu baznīcas altārgleznas oriģināla (1864.) un 18. gadsimta sākumā darināta kristāmtrauka pamatne.

Šis nebija pirmais Grūtupa ziedojums baznīcai. Viņš 33 000 latu ziedojis Rīgas Vecās Svētās Ģertrūdes baznīcas fasādes atjaunošanai un 3000 latus šī dievnama ērģeļu atjaunošanai. Tāpat viņš Vecajai Svētajai Ģertrūdes draudzei dāvājis arī svečturi, līdzīgu tam, kuru tikko saņēmuši dobelnieki, arī par 10 000 latiem. Ar advokāta atbalstu arī veikta Dobeles luteriskās baznīcas torņa un fasādes atjaunošana par 42 000 latiem.

Kasjauns.lv/ Foto: Kaspars Garda/publicitātes foto, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva

Tēmas