Jaunzeme-Grende turpina pārsteigt: nezina, kas ir Berlīnes kinofestivāls. VIDEO
Kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei-Grendei ar publisko komunikāciju pēdējā laikā diezko neveicas. Nu viņa paziņojusi, ka neviens kultūras darbinieks viņai nav paskaidrojis, cik pasaulē ievērojams ir Berlīnes starptautiskais kinofestivāls.
Politika
2013. gada 19. februāris, 10:29

Jaunzeme-Grende turpina pārsteigt: nezina, kas ir Berlīnes kinofestivāls. VIDEO

Jauns.lv

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende atkal kārtējo reizi izgāzusies. Šoreiz viņa atklājusi, ka neko nezinot par prestižo Berlīnes kinofestivālu, kurš norit jau kopš 1951. gada un ir viens no ievērojamākajiem pasaules kino notikumiem.

Ministre LTV raidījumā „Panorāma” sacījusi, ka Berlīnes festivāls esot „kaut kas liels”, bet kultūras cilvēki viņai neesot paskaidrojuši, kāpēc šis „kaut kas liels” ir grandiozs un ievērojams notikums kultūras dzīvē.

„Tas, ko es neesmu izdzirdējusi no kultūras cilvēkiem līdz šim (..), kas ir Berlīnes festivāls. Salīdzinoši. Jā, ļoti liels, bet kas,” pirmdien „Panorāmā” sacīja Jaunzeme-Grende.

Kultūras ministre cita starpā izteicās arī par latviešu kinomākslinieku sasniegumiem Berlīnes kinofestivālā un vai viņiem nepienākas valdības prēmijas tāpat kā sportistiem, kuri ar medaļām atgriežas no olimpiskajām spēlēm. Kasjauns.lv jau rakstīja, ka mūsu režisora Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma „Mammu, es tevi mīlu!” Berlīnē ieguva Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu, bet Ēvalda Lāča animācijas filma „Eži un lielpilsēta” ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

Jaunzeme-Grende sacīja, ka nevar tā vienkārši doties uz Finanšu ministriju un pieprasīt finansējumu, lai būtu iespējams, līdzīgi kā sportā, piešķirt apbalvojumus arī māksliniekiem par augsta līmeņa sasniegumiem kultūras jomā, jo tam ir nepieciešami argumenti. Šādus argumentus viņa no kultūras cilvēkiem par to, kas ir Berlīnes kinofestivāls, nav dzirdējusi. Viņa cerot tādus izdzirdēt šoceturtdien Kultūras alianses sanāksmē.

Pēc ministres teiktā, ja Kultūras alianse nolems, ka ir noteikti notikumi, tostarp, Berlīnes kinofestivāls, kas ir pielīdzināmi lielajām sporta sacensībām, tad Kultūras ministrija (KM) lūgs naudu apbalvojumiem piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un gada beigās šo jautājumu varēs skatīt.

„Vajag nosaukt konkrētus pasākumus, festivālus kultūras jomā, kas būtu pielīdzināmi starptautiskajām sporta spēlēm vai olimpiādēm. Es nevaru iet pie Finanšu ministrijas un teikt - dodiet naudu. (..)  Ja Kultūras alianse nolems, ka šis (Berlīnes) festivāls ir pielīdzināms lielajām sporta sacensībām, tad gada beigās šo jautājumu var skatīt,” uzsvēra ministre.

Jau vēstīts, ka dzejniece Liāna Langa laikrakstā „Diena” paudusi, ka sasniegumi kultūras jomā ir līdzvērtīgi sasniegumiem sportā un to būtu jāņem vērā arī valstij, piešķirot atbilstošas prēmijas.. Viņa abu Latvijas filmu panākumus Berlīnes kinofestivālā salīdzina ar sportistu panākumiem olimpiskajās spēlēs.

Jāatgādina, ka Berlīnes starptautiskais kinofestivāls jeb Berlināle ir viens no svarīgākajiem kinofestivāliem pasaulē. Festivāls ir atklāts 1951. gadā un mūsdienās tas ir kļuvis par lielāko publiski apmeklēto filmu festivālu pasaulē ar vairāk nekā 270 000 pārdotām biļetēm. Festivālā tiek izrādītas līdz pat 400 filmām, aptuveni 20 filmas sacenšas par festivāla galvenajām balvām „Zelta lāci” un „Sudraba lāci”.

Jāteic, ka pēdējā laikā Žaneta Jaunzeme-Grende ir vairākkārtīgi ar pamatīgu blīkšķi izgāzusies publiskajā telpā. Kritiku par savu komandējumu uz Austrāliju viņa atteicās uzklausīt, citējot ievērojamās franču modes dizaineres Koko Šaneles vārdus: „Domājiet par mani, ko gribat, es par jums nedomāju vispār”. Savukārt. apmeklējot Antona Čehova vārdā nosaukto Maskavas Dailes teātra muzeju, ministre it kā esot interesējusies, pie kā slavenais krievu režisors Konstantīns Staņislavskis esot iemācījusies savā vārdā nosaukto aktiermeistarības metodi, ko pats savulaik ir izstrādājis. Vēl vienu neveiksmi viņa nesen piedzīvoja Latvijas Radio tiešajā ēterā, kurā kultūras ministre nespēja nosaukt, kas pašlaik ir Eiropas kultūras galvaspilsēta.

Vai vajag prēmijas kultūras darbiniekiem? LTV Panorāmas sižets

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA, Shutterstock / Video: LTV Panorāma